Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν από τη διαπραγμάτευση, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει καταρχήν στην αντικατάσταση των τριών συντελεστών (23%, 13% και 6,5%) που υπάρχουν σήμερα, με δύο. Ωστόσο, υπάρχει διάσταση απόψεων για την εφαρμογή του μέτρου.
Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει την καθιέρωση ενός υψηλού συντελεστή που θα κυμαίνεται στο 16-18% και τη θέσπιση ενός χαμηλότερου γύρω στο 6-8%. Σε αυτό το δεύτερο, επιδιώκει να εντάξει αρκετά προϊόντα «πρώτης ανάγκης» όπως τα φάρμακα. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών όμως, αξιώνουν ο υψηλότερος συντελεστής να «κλειδώσει» μεταξύ 20-23%, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα χαθούν πολύτιμα έσοδα.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι τόσο τα φάρμακα (6,5%) όσο και οι υπηρεσίες υγείας όπως οι εξετάσεις, η αποκατάσταση και η νοσηλεία (13%) ενδέχεται να μετακινηθούν σε υψηλότερο συντελεστή, επιφέροντας αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα πλήξουν επιχειρήσεις, εργαζόμενους, ασφαλισμένους.
Για ένα ακόμη πλήγμα στην παραπαίουσα φαρμακευτική περίθαλψη, κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), βλέποντας αναθεώρηση στις τιμές των φαρμάκων προς τα πάνω εάν η κυβέρνηση υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών.
«Οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ, είναι ισόποση μείωση του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης» τονίζει, συμπληρώνοντας πως η οριζόντια αντιμετώπιση των δαπανών υγείας έχει αποδειχθεί λανθασμένη και καταστροφική.
«Τα φάρμακα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με όρους αγοράς της λιανικής. Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες ο ΦΠΑ είναι από 0% π.χ. στη Μάλτα, ή στη Σουηδία μέχρι 3% στο Λουξεμβούργο. Στη δε γειτονική Ισπανία είναι 4%. Η υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεται με αυξήσεις δαπανών και όχι φόρων» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος.
Ως αδιανόητη κίνηση χαρακτηρίζει την αύξηση στο ΦΠΑ που αφορά στην περίθαλψη και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ), Χρήστος Βιρβίλης.
«Ενώ ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να οφείλει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους παρόχους του, επιβάλλοντας καταχρηστικά rebate και claw back, ενώ η αγορά ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας και την παρατεταμένη κρίση, κάποιοι σκέφτηκαν ως λύση, για να ενισχύσουν τα δημόσια ταμεία, την αύξηση του ΦΠΑ, σε επίπεδα μάλιστα δυσθεώρητα συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., που είτε ισχύει μειωμένος συντελεστής στις υπηρεσίες υγείας, είτε υπάρχει απαλλαγή» λέει χαρακτηριστικά. «Αν συνυπολογίσουμε το παγκόσμιας πρωτοτυπίας δεδομένο του υπολογισμού του ΦΠΑ ως λογιστικό έξοδο στους Κλειστούς Προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ, τότε αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα ότι η λειτουργία μας είναι “χωρίς αύριο”», προσθέτει.
Η ΕΚΑΕ υπογραμμίζει ότι η αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης στην υγεία θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις να βάλουν «λουκέτο», προκαλώντας συμφόρηση στις μονάδες του ΕΣΥ.
Την αντίθεσή της υπενθυμίζεται πως έχει εκφράσει και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (δείτε το πλήρες ρεπορτάζ ΕΔΩ), εκτιμώντας ότι η αύξηση στο ΦΠΑ στη νοσηλεία θα επιβαρύνει τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αφού ο ΕΟΠΥΥ αποκλείεται να την καλύψει λόγω κλειστών προϋπολογισμών.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ