Με μια συνέντευξη τύπου, ο Πρόεδρος της Αρχής, Καθηγητής Αριστείδης Αντσακλής ανακοίνωσε την επανεκκίνηση της λειτουργίας της «Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» (Ε.Α.Ι.Υ.Α.), παρουσία της Υφυπουργού και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου.
Η ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου, την οποία παραδέχθηκε και ο καθηγητής Νομικής, Λάμπρος Κοτσίρης, μέλος της ΕΑΙΥΑ, αλλά και η απραξία της επιτροπής τα τελευταία χρόνια είχαν αφήσει ανεξέλεγκτο το χώρο της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Μάλιστα, αρκετές φορές τα μέλη του Αρχής αναφερόντουσαν στην ανάγκη ελέγχου των Μονάδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΥΑ) που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, καθώς πρέπει να εξακριβωθούν αν τα ποσοστά επιτυχίας που επικαλούνται ισχύουν.
Όπως τόνισαν, οι 67 Μ.Υ.Α., που λειτουργούν στην Ελλάδα σήμερα, θα πρέπει άμεσα να ελεγχθούν και να αδειοδοτηθούν με κριτήρια που περιγράφονται στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο. Σε αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζεται νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα ρυθμίζει τον κλάδο, ενώ έχουν ήδη εκδοθεί 2 κανονιστικές αποφάσεις, μια εκ των οποίων σχετίζεται με το μέγιστο αριθμό μεταφερόμενων γονιμοποιημένων ωραρίων. Σκοπός της οριοθέτησης είναι ο περιορισμός των πολύδυμων κυήσεων, οι οποίες ενέχουν σοβαρούς κινδύνους, τόσο για τα νεογνά, όσο και για τις μητέρες.
Οι Μονάδες θα κληθούν, εφεξής, να αποστέλλουν όλες τις πληροφορίες γύρω από τις θεραπευτικές διαδικασίες και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά και τα αποτελέσματα τους, συνολικά. Σε αυτή την κατεύθυνση, υπό σχεδιασμό βρίσκεται ειδικό λογισμικό, το οποίο θα διασυνδέει ηλεκτρονικά την Αρχή με όλες τις Μ.Υ.Α., προκειμένου να αναφέρονται, σε πραγματικό χρόνο οι πληροφορίες. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει ιχνηλασιμότητα του βιολογικού υλικού καθώς και πρόληψη ενδεχόμενων ανεπιθύμητων συμβάντων, όπως ορίζουν οι σχετικές κοινοτικές οδηγίες.
«Κάθε ΜΥΑ πρέπει να στέλνει τα περιστατικά στην Αρχή. Έως την προετοιμασία του λογισμικού, οι πληροφορίες θα αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και θα καταγράφονται», σημείωσε ο κ. Αντσακλής.
«Η αρχή θα μπορέσει να συμβάλλει στην αποτροπή της εκμετάλλευσης των μελλουσών μητέρων από επιτήδειους», τόνισε η Κ. Παπακώστα.
Στις προτεραιότητες της Ε.Α.Ι.Υ.Α. για το 2014 περιλαμβάνεται η πλήρης καταγραφή και αξιολόγηση των 15.000 περίπου κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης, που πραγματοποιούνται ετησίως στην Ελλάδα. Σκοπός της καταγραφής είναι πρωτίστως η προστασία και η αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών που αναζητούν υπηρεσίες εξωσωματικής γονιμοποίησης σχετικά με τα ποσοστά επιτυχίας των διαφόρων Μ.Υ.Α.
Όποια μονάδα δεν συμμορφώνεται θα αντιμετωπίζει ποινές, μεταξύ των οποίων η μη χορήγηση άδειας ή η αφαίρεση της υπάρχουσας.
Η ΕΑΙΥΑ θα καταθέτει ετήσια έκθεση στη Βουλή. Ενώ στην αρμόδια Δ/νση Φαρμάκων βρίσκεται σχέδιο Π.Δ. για την ασφαλιστική κάλυψη της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που χρειάζεται επικαιροποίηση.
Το «άνοιγμα» της Αρχής προς το ευρύ κοινό περιλαμβάνει και την άμεση παροχή «ειδικής άδειας» σε περιπτώσεις όπως αυτή των οροθετικών ασθενών, της παρένθετης μητρότητας και της μεταθανάτιας χρήσης βιολογικού υλικού για τεκνοποίηση.
«Η Αρχή αντιμετωπίζει θετικά τη προσέλκυση αλλοδαπών ζευγαριών και την αποδίδει στο υψηλό επιστημονικό επίπεδο των εγχώριων μονάδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε συνδυασμό με το φιλελεύθερο και εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση όμως οι εκπρόσωποι της Αρχής τονίζουν τη σημασία της λειτουργίας των Μ.Υ.Α. εντός βιοηθικών και επιστημονικών πλαισίων, όπως ορίζονται από το νόμο», τονίστηκε συγκεκριμένα.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ