Πολύτιμος «σύμμαχος» σε επείγουσες καταστάσεις μπορεί να αποδειχθεί ο πρώτος ειδικός παράγοντας, που αναστρέφει τη δράση της δαβιγατράνης, επιτρέποντας την πήξη του αίματος.
Σκληρή πραγματικότητα αποτελούν στη χώρα μας τα τροχαία ατυχήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, το 2015 καταγράφηκαν 11.517 τροχαία, με 12.872 ελαφρά τραυματίες, 1068 βαριά τραυματίες και 789 νεκρούς…
Σε αυτές τις επείγουσες καταστάσεις οι γιατροί των νοσοκομείων που υποδέχονται τους τραυματίες, συχνά, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα τραύματα από τις συγκρούσεις, αλλά και την αιμορραγία, που εντείνεται σε ανθρώπους που είναι υπό αντιπηκτική θεραπεία. Τέτοιες και άλλες επείγουσες καταστάσεις, όπως ένα έκτακτο χειρουργείο, μπορεί να συμβούν σε 1 στους 50 ασθενείς το έτος που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή. Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις οι γιατροί παλεύουν με το χρόνο, καθώς έως σήμερα δεν υπήρχαν επιλογές για την άμεση και ειδική αναστροφή της αντιπηκτικής δράσης. Μια καινοτόμα λύση βρήκε, όμως, η Boehringer Ingelheim, η οποία μετά από 10 χρόνια έρευνας και 1,5 δισ. ευρώ επένδυση, ανέπτυξε ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που αναστρέφει την αντιπηκτική δράση της δαβιγατράνης, που φέρεται να πηγαίνει την αντιπηκτική θεραπεία ένα βήμα πιο πέρα.
Ο ειδικός αυτός παράγοντας αναστροφής, η ιδαρουσιζουμάμπη, λειτουργεί σαν το μοναδικό «κλειδί» που ταιριάζει στη μοναδική «κλειδαριά» του σκευάσματος της εταιρίας, της δαβιγατράνης. Ο παράγοντας εισέρχεται στην κυκλοφορία δεσμεύοντας και αδρανοποιώντας στα μόρια της δαβιγατράνης, όπου τα εντοπίσει και όλα αυτά μέσα σε 5 λεπτά! Πρόκειται, φυσικά, για νοσοκομειακό φάρμακο, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τον ΕΟΦ, ενώ αναμένεται να ενταχθεί στο πολυαναμενόμενο Δελτίο Τιμών Νέων Φαρμάκων. Ο εν λόγω ειδικός παράγοντας αναστροφής υπάρχει ήδη σε 90 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα μέσω διαδικασίας έκτακτης εισαγωγής φαρμάκου από τον ΕΟΦ και τον ΙΦΕΤ, ώστε να καλύπτεται αποτελεσματικά η ανάγκη της δημόσιας υγείας.
Στη χώρα μας εκτιμάται ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη αντιπηκτική αγωγή ανέρχονται περίπου στις 38 χιλιάδες. 250 χιλιάδες είναι οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, με το 75%, όμως, να είναι έχουν διαγνωστεί. Μάλιστα, μόλις 120 χιλιάδες άτομα είναι σε θεραπεία.
«Τα νεότερα αντιπηκτικά έχοντας αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους μέσα από μεγάλες κλινικές μελέτες αλλά και την καθημερινή κλινική πράξη, αποτελούν πλέον αγωγή ρουτίνας για την πρόληψη αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στους ασθενείς μας με κολπική μαρμαρυγή. Η είσοδος του πρώτου ειδικού παράγοντα αναστροφής για ένα από αυτά αποτελεί σημαντική πρόοδο. Ασφαλώς η χρήση του παράγοντα αυτού θα είναι περιορισμένη και επιλεκτική μια και αφορά λίγα περιστατικά, θα δώσει όμως σε γιατρούς και ασθενείς ένα επιπλέον αίσθημα ασφάλειας και προστασίας» δηλώνει ο Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, Visiting Professor of Medicine, Georgetown University, Washington DC, USA, Secretary of European Society Hypertension, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Τα αντιπηκτικά φάρμακα συνήθως χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ). Στην Ελλάδα, χρησιμοποιούνται καθημερινά από περισσότερους από 130.000 ασθενείς. Όλα τα αντιπηκτικά μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ