Τη μετατροπή των Δημόσιων Νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, με πρόσβαση σε αυτά και των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών προτείνει μεταξύ άλλων ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Στη «νέα εποχή» τα δικαιώματα των ήδη υπηρετούντων διασφαλίζονται, ενώ η πρόσβαση των πολιτών θα είναι δωρεάν, υποστηρίζει ο ΠΙΣ.
Total make-over του συστήματος Υγείας, από τη λειτουργία της ΠΦΥ και του ΕΣΥ, καθώς και τη σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έως την εκπαίδευση και την αξιολόγηση του ιατρικού προσωπικού προτείνει ο ΠΙΣ. Πρόκειται για ρηξικέλευθες προτάσεις, όπως αναγνωρίζουν και οι επικεφαλής του Συλλόγου, οι οποίες έχουν ήδη προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις κάνοντας λόγο για διάλυση του ΕΣΥ και πλήγμα στα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτό.
Οι αλλαγές στηρίζονται σε δύο άξονες, σύμφωνα με το Γ.Γ. του ΠΙΣ, Δρ Γεώργιο Ελευθερίου. Πρώτον, στη διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης όλων των πολιτών στο σύστημα υγείας, με συνθήκες διαφανούς χρηματοδότησης, και δεύτερον, στη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των ήδη υπηρετούντων στο σύστημα. «Όταν λέμε δωρεάν το εννοούμε. Ούτε ένα ευρώ, φανερό ή κρυφό, δεν θα δίνουν από την τσέπη τους οι πολίτες», υποστήριξε.
«Η “αποδοτικότητα” των Δημοσίων Νοσοκομείων αποτελεί σήμερα απαγορευμένη έννοια. Πανάκριβος εξοπλισμός και εξειδικευμένο προσωπικό δεν αξιοποιούνται επαρκώς, με αποτέλεσμα μεγάλες λίστες, τεράστιες ουρές και σπατάλη πόρων. Η αποδοτικότητα των Νοσοκομείων του ΕΣΥ σύμφωνα με δημοσιεύσεις κυμαίνεται από 50% έως 70% στα μικρά και μεσαία Νοσοκομεία και μόνο το 25% των Νοσοκομείων (μεγάλα Νοσοκομεία του κέντρου) έχουν υψηλότερη αποδοτικότητα.
Κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σήμερα με βάση τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου, το 75% των Ελλήνων πολιτών έχουν αρνητική άποψη για το Σύστημα Υγείας της χώρας (το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ), ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι κάτω του 30%», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, θέτοντας το πλαίσιο.
Βασική αλλαγή αποτελεί η μετατροπή της Νομικής Μορφής των Νοσοκομείων από «ΝΠΔΔ» σε «ΝΠΙΔ» Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στα πρότυπα των περισσότερων νοσοκομείων στην Ε.Ε.
«Το σύνολο των Δημοσίων Νοσοκομείων θα πρέπει να υπάγονται απευθείας σε ένα νέο εξειδικευμένο Δημόσιο Οργανισμό, το «ΕΣΥ ΝΠΔΔ», ο οποίος θα αναλάβει την οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία όλης της προσφοράς Δημοσίων Υπηρεσιών Υγείας στη χώρα, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Το «ΕΣΥ ΝΠΔΔ» θα αποτελεί τον μητρικό φορέα και θα διαθέτει σύγχρονη οργάνωση και προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης (προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ)», αναφέρει η πρόταση του ΠΙΣ. Αλλά και η επιλογή των διοικήσεων τους θα πρέπει να γίνεται με αξιοκρατικά, τεχνοκρατικά κριτήρια, πιθανόν μέσω ΑΣΕΠ.
Επιπλέον, προτείνεται η υιοθέτηση του ετήσιου κλινικού προϋπολογισμού ανά τμήμα και της ευθύνης διαχείρισής του από τους Διευθυντές εκάστου τμήματος. Ακόμη, συστήνεται η επέκταση του θεσμού της ολοήμερης λειτουργίας των Δημοσίων Νοσοκομείων σε διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις και χειρουργεία, αλλά και η σύναψη συμβάσεων των Δημοσίων Νοσοκομείων με Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες Ελλάδος και εξωτερικού.
Με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, της αποδοτικότητας και την εξοικονόμηση πόρων, όταν κρίνεται σκόπιμο προτείνεται:
-Αναδιάταξη μονάδων υγείας
-Συνδιοίκηση Νοσοκομείων
-Συνένωση ομοειδών τμημάτων, μονάδων και εργαστηρίων εντός του ίδιου Νοσοκομείου.
-Συγχώνευση μικρών Νοσοκομείων που γειτνιάζουν
-Μετατροπή μικρών μονάδων (Γενικών Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας), σε μονάδες ΠΦΥ ή Βραχείας, Εξειδικευμένης Νοσηλείας ή Ειδικού Σκοπού Μονάδες, που θα είναι λειτουργικά συνδεδεμένες μέσω Νοσοκομείου Αναφοράς.
-Ίδρυση νέων Νοσοκομείων όταν είναι απολύτως απαραίτητο (πχ ίδρυση Νοσοκομείου Παίδων στην Β. Ελλάδα).
-Ορθολογική κατανομή προσωπικού και άλλων πόρων στη βάση λειτουργικών δεικτών.
-Λειτουργία επιλεγμένων Δημοσίων Νοσοκομείων ως εξειδικευμένων Κέντρων Αναφοράς σε ειδικά θέματα (πχ Καρδιοχειρουργικά, Μεταμοσχευτικά, Παιδοκαρδιολογικά Κέντρα κλπ)
-Λειτουργία Ειδικών Νοσοκομείων περίθαλψης χρονίως πασχόντων. Κέντρων αποκατάστασης. Κέντρων αντιμετώπισης ασθενών τελικού σταδίου, συνδεδεμένων με ομάδα Νοσοκομείων.
Οι αλλαγές αυτές συνοδεύονται και με διαφοροποίηση της σχέσης των γιατρών με το σύστημα Υγείας. Αν και οι κ.κ. Εξαδάκτυλος και Ελευθερίου ξεκαθάρισαν ότι οι υπηρετούντες γιατροί θα συνεχίσουν να εργάζονται υπό τις ίδιες συνθήκες, αφού το επιθυμούν, υποστήριξαν πως οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε νόμιμη βελτίωση του εισοδήματος των νοσοκομειακών ιατρών.
Προτείνεται η θεσμοθέτηση του δικαιώματος του ασθενή να επιλέγει με διαφανή διαδικασία τον θεράποντα ιατρό του, αλλά και η πρόσβαση και των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς που παρακολουθούν. Η εν λόγω πρόβλεψη απαιτεί την κοστολόγηση ιατρικών πράξεων που θα ισχύουν για τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.
Στις προτάσεις του ΠΙΣ περιλαμβάνεται και η παροχή ειδικών κινήτρων (οικονομικά, εξέλιξης κλπ) σε ιατρούς και νοσηλευτές για υπηρέτηση σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και η παροχή στις δομές του ΕΣΥ της δυνατότητας να συνάπτουν ειδικές συμβάσεις με Ιδιώτες ιατρούς μετά από αυστηρή αξιολόγηση και με αμοιβές καθοριζόμενες από το κράτος, προκειμένου να καλύπτουν επιτακτικές ανάγκες εφόσον οι τοπικές συνθήκες το επιβάλλουν.
Ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε και στην εισαγωγή ενός ιατρικού απολογισμού (medical audit), που θα απεικονίζει την προσφορά των ιατρικών υπηρεσιών, αν δηλαδή οι ιατρικές πρακτικές που εφαρμόζονται επιβαρύνουν το σύστημα ή προσφέρουν ουσιαστικό όφελος, σε ασθενείς και ΕΣΥ.
Ο ΠΙΣ προτείνει και τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας πρόσληψης για συγκεκριμένο χρονικό́ διάστημα και όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν, ιατρικού́ ή νοσηλευτικού προσωπικού́ εις «αναπλήρωσιν» (locum) ελλείποντος (ευρισκομένου εν αδεία, ασθενούντος, συνταξιοδοτηθέντος κλπ) προσωπικού́, μέχρι ολοκλήρωσης της διαδικασίας κανονικής πρόσληψης.=
Οι παραπάνω προτάσεις προέκυψαν από τα συμπεράσματα της Συνόδου της Ολομέλειας των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, του επίσημου οργάνου του ΠΙΣ, που ψηφίστηκαν από τους παριστάμενους προέδρους, αλλά και τις προτάσεις του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, που είχαν συνταχθεί τον περασμένο Φεβρουάριο.
Οι προτάσεις αποστέλλονται στους Ιατρικούς Συλλόγους αλλά και στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ακολουθήσει ένας καλόπιστος δημόσιος διάλογος. Οι επικεφαλής του ΠΙΣ εκτιμούν όμως ότι πρόκειται για κοινές πεποιθήσεις της πλειονότητας των γιατρών.
Για πραξικοπηματική ενέργεια χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις «της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεων μελών της που είναι φυσικά οι αρμόδιες για την διατύπωση των θέσεων των γιατρών σε θέματα που αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία», κάνει λόγο το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή.
«Γενικά η σημερινή ηγετική ομάδα του ΠΙΣ φαίνεται πως γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τους νοσοκομειακούς γιατρούς (όπως επίσης τους νέους πτυχιούχους, τους φοιτητές ιατρικής αλλά και τους μαχόμενους αυτοαπασχολούμενους συμβεβλημένους ιδιώτες) για θέματα που τους αφορούν άμεσα και αποκλειστικά», αναφέρει και καταγγέλλει την ηγεσία του ΠΙΣ πως διευκολύνει «συντηρητικές μεθοδεύσεις».
Πρόταση κατάργησης του ΕΣΥ, χαρακτηρίζει τα παραπάνω το Μέτωπο Νοσοκομειακών Ιατρών. «Οι μεγάλοι χαμένοι, τελικά, θα είναι αφενός οι Έλληνες ασθενείς, που με αυτή την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ θα γυρίσουν στις εποχές της δεκαετίας του ΄50 και του ΄60, που έπρεπε να πουλήσεις ένα χωράφι για να κάνεις ένα χειρουργείο, και βέβαια οι σκληρά εργαζόμενοι ιατροί του ΕΣΥ, που θα δουν τους μισθούς και το εργασιακό περιβάλλον τους να καταρρέουν», ισχυρίζεται.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ