Στο φυσικό τους χώρο, εκείνο των Σχολών Επιστημών Υγείας, εντάσσει το υπουργείο Παιδείας τα τμήματα φυσικοθεραπείας (το επάγγελμα του Φυσικοθεραπευτή είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα υγείας). Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η ένταξη του τμήματος Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Μία κίνηση την οποία επικροτεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, αφού συμβαδίζει με τις θέσεις του και, παράλληλα, τον δικαιώνει που αντιστάθηκε στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών όταν ζήτησε ίδρυση νέων τμημάτων εντός της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
“Ποια είναι η συγγένεια των επιστημονικών κλάδων ενός τμήματος που χορηγεί πτυχίο φυσικοθεραπευτή (επάγγελμα υγείας), με ένα τμήμα που χορηγεί πτυχίο στην Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού (επάγγελμα που στελεχώνει την εκπαίδευση);” διερωτάται σχετικά ο ΠΣΦ και παραπέμπει στο άρθρο 9 του ν. 4485/2017, σύμφωνα με το οποίο: ‘’Η Σχολή καλύπτει μία ενότητα συγγενών επιστημονικών κλάδων και εξασφαλίζει τη διεπιστημονική προσέγγιση, τη μεταξύ τους επικοινωνία και τον αναγκαίο, για τη διδασκαλία και την έρευνα, συντονισμό τους’’.
Την ίδια ώρα, η πρόβλεψη του ν. 4521/2018 για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του οποίου εντάσσεται το τμήμα Φυσικοθεραπείας, δημιουργεί σύγχυση και προβληματισμό.
Ο ΠΣΦ εκτιμά ότι η ερμηνεία της εν λόγω πρότασης, πιθανώς να αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας μιας μονοτμηματικής Σχολής (Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του Νόμου 4485/2017, προκειμένου να διατηρηθεί σαν σχολή, καθώς σύμφωνα με το Νόμο (άρθρο 9 παρ. 2 ): ‘’Οι Σχολές διαιρούνται σε Τμήματα. Δεν είναι δυνατή η ύπαρξη Σχολής με λιγότερα από δύο (2) Τμήματα, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου η αναγκαιότητα σύστασης Σχολής με ένα (1) Τμήμα αιτιολογείται ειδικά από τη Σύγκλητο’’.
Σε κάθε περίπτωση, δηλώνει αντίθετος σε μεθοδεύσεις αυτού του τύπου. “Δεν έχουν σκοπό την ίδρυση αναγκαίων για την Ελληνική κοινωνία Ακαδημαϊκών τμημάτων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, αλλά εξυπηρετούν άλλες Ακαδημαϊκές σκοπιμότητες” τονίζει, εκφράζοντας την ελπίδα πως και τα άλλα δύο τμήματα Φυσικοθεραπείας θα ενταχθούν στις σχολές Επιστημών Υγείας με την επικείμενη συγχώνευση των ιδρυμάτων της χώρας.
“Αν τελικά επιλέξει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επιτρέψει την ίδρυση ενός δεύτερου τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Αττική (το πέμπτο στην Ελλάδα), ανταγωνιζόμενο άνευ λόγου, το τμήμα Φυσικοθεραπείας, στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα πρέπει και αυτό να ενταχθεί στις σχολές Επιστημών Υγείας” καταλήγει.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ