Η υπέρβαση των δαπανών και η αδυναμία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο των ομιλιών, αλλά και των συζητήσεων, στην εκδήλωση της ΠΕΦ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ένα νέο περιβάλλον που δημιουργεί νέες δυνατότητες και στο χώρο του φαρμάκου «όπου το τοπίο αλλάζει σιγά- σιγά, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργούν οι χαμηλοί κλειστοί προϋπολογισμοί».
Παραδέχθηκε, όμως, τις δυσκολίες που προκύπτουν από την υπέρβαση στις δαπάνες, που μεταφράζεται σε αυξημένα rebate και clawback. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η Αριστοτέλους αναζητά μια διορθωτική κίνηση, ένα μέτρο για να εκτονωθεί η πίεση.
Στην πραγματικότητα το μόνο αποτελεσματικό μέτρο θα είναι η εξεύρεση πόρων. Με αιχμή την υπέρβαση στη δαπάνη για τα νοσοκομειακά φάρμακα του ΕΟΠΥΥ (γνωστά και ως 1Α), παράγοντες της αγοράς εκτίμησαν πως ένας πιθανός τρόπος διαχείρισης της υπέρβασης θα είναι μια «εσωτερική αναδιοργάνωσης» των προϋπολογισμών, μια προσπάθεια δηλαδή αξιοποίησης χρημάτων που εξοικονομήθηκαν από αλλού. Αλλά και πάλι από που μπορεί να προέλθουν αυτά τα χρήματα είναι άγνωστο. Άλλωστε, τα διαρθρωτικά μέτρα που ενεργοποιεί αυτό το διάστημα η Αριστοτέλους θα χρειαστούν κάποιο καιρό για να δώσουν αποτελέσματα.
«Υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα που επιβαρύνει τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, ιδιαίτερα της εγχώριας: η συνεχιζόμενη υπέρβαση της δαπάνης με συνέπεια τις αυξανόμενες επιστροφές (clawback και rebate). Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι δύσκολη. Ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις στο χώρο του φαρμάκου που είναι διεθνώς υπό ανασύνθεση και μετασχηματισμό εξαιτίας της δυσκολίας να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα στην πρόσβαση, στις προσιτές τιμές και στην ανάγκη ενθάρρυνσης της έρευνας/ καινοτομίας και του εταιρικού κέρδους», ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Ο Υπουργός, πάντως, σημείωσε πως «η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία αποτελεί προνομιακό πεδίο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχει καθολική πολιτική συναίνεση στην ανάγκη στήριξης μιας παραγωγικής δραστηριότητας υψηλής προστιθέμενης αξίας στην οικονομία και στο ΑΕΠ. «Στο νέο «μείγμα» φαρμακευτικής πολιτικής δημιουργούνται συνθήκες για ένα πιο προβλέψιμο, σταθερό και βιώσιμο περιβάλλον για το εγχωρίως παραγόμενο φάρμακο», δήλωσε ο Ανδρέας Ξανθός.
Συγκεκριμένα:
«Το 2019 είναι η πρώτη μεταμνημονιακή χρoνιά και η Πολιτεία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι της προσφέρεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δημιουργήσει ένα σύγχρονο θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο με στόχο μία ισχυρή Ελλάδα, οικονομικά και εθνικά ανεξάρτητη. Αυτό απαιτεί μία ισχυρή παραγωγική βάση με δυνατή ελληνική παραγωγή, δυνατές βιομηχανίες που ερευνούν, καινοτομούν, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και εξάγουν», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θ. Τρύφων.
«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία όλα τα αυτά τα χρόνια έχει προσφέρει και έχει στηρίξει την εθνική οικονομία παρά το αντίξοο περιβάλλον. Έχουμε σχέδια, όρεξη, στρατηγική και επιστημονικό προσωπικό. Θέλουμε να μείνουμε και να επενδύσουμε εδώ, να παράγουμε για όλο τον κόσμο με έδρα την Ελλάδα. Ζητάμε από την Πολιτεία να κατανοήσει το μέγεθος του ζητήματος και να σταματήσει να δημιουργεί μία νέα γενιά υπερχρεωμένων και προβληματικών επιχειρήσεων. Η διάλυση του παραγωγικού ιστού είναι μόνιμη, μη αναστρέψιμη, ενώ το clawback προσωρινό. Τα τεράστια χαράτσια στα οικονομικά φάρμακα δεν μπορούν να πληρωθούν, δεν θα πληρωθούν. Παράλληλα απέτυχε η πολιτική γενοσήμων, που παρά τις πολύ χαμηλές τιμές δεν πήραν όγκο. Απαιτείται λοιπόν νέα φαρμακευτική πολιτική με πιο δίκαιη τιμολόγηση που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα των οικονομικών φαρμάκων, με έλεγχο της συνταγογράφησης και στοχευμένη πολιτική γενοσήμων όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες. Και όλα αυτά με ένα 3ετές πλάνο συμφωνίας μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας από το 2019. Επιτέλους να φύγουμε μπροστά, να ξεφύγουμε από τον κύκλο της υποχρηματοδότησης και της ύφεσης», κατέληξε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ