Διακομματική θεσμική συζήτηση με στόχο τη χάραξη κοινής στρατηγικής που θα έχει τον ασθενή στο επίκεντρο και θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας διεξήχθη πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).
Σύμφωνα με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις , η διαμόρφωση κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου στα κρίσιμα προβλήματα της φαρμακευτικής πολιτικής, συμβάλλει στην οικοδόμηση δίκαιων, βιώσιμων και αποτελεσματικών Δημόσιων Συστημάτων Υγείας, στην υπεράσπιση της κοινωνικής και δημοκρατικής παράδοσης της Ευρώπης, αλλά και στην ενίσχυση της πολιτικής συνοχής της ΕΕ.
Στην εκδήλωση μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γ. Μπασκόζος, ο οποίος αναφέρθηκε και στα μέτρα ελέγχου της εισόδου των νέων σκευασμάτων. Όπως ανέφερε ενεργοποιείται η διαδικασία της ελεγχόμενης εισόδου, «ώστε κάθε νέο καινοτόμο φάρμακο που εισάγεται στην ελληνική αγορά να το αποκτούμε με σημαντική έκπτωση».
«Η αξιοποίηση συμφωνιών διαχείρισης της εισόδου στην αγορά του φαρμάκου είναι ένα βήμα προς την τιμολόγηση με βάση την αξία των προϊόντων, όμως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ίσως, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε μια αλλαγή στα παρεχόμενα κίνητρα, αυτά που σχετίζονται με την τιμολόγηση σε εκείνα που σχετίζονται με τις διαδικασίες (όπως π.χ. η είσοδος στην αγορά, η στελέχωση, φορολογικές ελαφρύνσεις, η διαθεσιμότητα των κλινικών δεδομένων κ.α.)», ανέφερε (εδώ).
Κατανόηση των προβλημάτων στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου φάνηκε πως υπήρξε, αφού κανείς δεν φέρεται να αρνείται την έλλειψη επαρκούς προϋπολογισμού για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.
Η αναγκαιότητα εφαρμογής δομικών μεταρρυθμίσεων ήταν ακόμη ένας κοινός τόπος. Μεταξύ αυτών, η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), η λειτουργία Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή και χρήση των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης, η εφαρμογή Μητρώων Ασθενών (Registries), η προοπτική εύρεσης και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών-Horizonscanning, και ο έλεγχος όγκου ζήτησης φαρμάκων.
Τη συμβολή του φαρμακευτικού κλάδου στην εθνική οικονομία, μέσα από την αύξηση της απασχόλησης, τις νέες θέσεις εργασίας και το υψηλό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει ανέδειξε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Π. Αποστολίδη.
Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της στενής συνεργασίας ελληνικών και διεθνών εταιρειών, μέσα από την οποία διαμορφώνεται μια ενιαία και ισχυρή βιομηχανία αλλά και τις ευκαιρίες περισσότερων επενδύσεων σε Κλινική Έρευνα. Επικρότησε, δε, την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στον χώρο της υγείας, που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα, θα προασπίσουν τη Δημόσια Υγεία και θα δώσουν ανάσα στον κλάδο, ο οποίος έχει φτάσει στα όριά του.
Την εκδήλωση φιλοξένησαν από κοινού ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κύρτσος και η Ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ε. Καϊλή. Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν ο καθηγητής του LSE, Π. Καναβός, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών «Θετική Φωνή» Ν. Δέδες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG SANTE) S. Giraud, η εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ, R. Khan.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ