Την αναγκαιότητα να τεθούν σε συντονισμένη «τροχιά» οι φορείς δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της επόμενης φάσης της πανδημίας της COVID-19 υπογραμμίζει ο βουλευτής Αργολίδας και υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.
Στο κείμενο της ερώτησης ο κ. Πουλάς ισχυρίζεται ότι «ο ΕΟΔΥ δεν δείχνει ικανός για να ελέγξει την κατάσταση καθώς αφενός το έργο που του έχει ανατεθεί είναι εξαιρετικά ευρύ και από την άλλη φαίνεται ότι αδυνατεί να συντονίσει τη δράση του, τις κατά τόπους ανάγκες τις επιδημιολογικής κρίσης και τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας διαφόρων συναρμόδιων φορέων (πχ. ΥΠΕ, Περιφερειών, Δήμων, ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων, εθελοντικών συλλόγων κλπ) ώστε να ελεγχθεί αποτελεσματικά η επιδημία».
Αδυναμία συνεργειών του ΕΟΔΥ και αντίστοιχα συντονισμού από το υπουργείο Υγείας αναφέρει ο τομεάρχης Υγείας του ΚΙΝΑΛ και απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, τον καλεί να προχωρήσει σε έναν συνολικό σχεδιασμό με την ανάθεση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων ανά φορέα δημόσιας υγείας και ανά διοικητική περιφέρεια για την συγκράτηση της επιδημίας.
Αφήνοντας αιχμές για «αστοχίες και παθογένειες του Επιτελικού Κράτους», μεταξύ άλλων ο κ. Πουλάς ζητά στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των ημερήσιων εργαστηριακών διαγνώσεων που πραγματοποιήθηκαν από τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς υγείας και των κρουσμάτων που προέκυψαν, ανά τομέα, για παράδειγμα ιχνηλάτηση επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αεροδρόμια, νοσοκομεία, τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι κ.ά, και ανά περιοχή της χώρας για την περίοδο του Αυγούστου.
Μάλιστα, στο κείμενό του ο κ. Πουλάς υποστηρίζει ότι «παρά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κυβέρνηση επιμένει στην τακτική της διενέργειας στοχευμένων τεστ ελεγχόμενου αριθμού».
Επί του θέματος, ο κ. Πουλάς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «οι πληροφορίες που παρέχονται για την πορεία της πανδημίας είναι απόλυτα ελεγχόμενες και περιορισμένες». Ευθύνες αποδίδει και για την εικόνα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα και την διακοπή διέλευσης από αυτά.
Παραλείψεις εντοπίζει ο κ. Πουλάς σχετικά με την πληροφόρηση τη δράση των ΚΟΜΥ (περιοχές, ελέγχους , προγραμματισμός της δράσης). Για «συσκότιση» κάνει λόγο ο κ. Πουλάς και επικαλείται δημοσιογραφικές πληροφορίες, που εμφανίζουν μόλις 200 εκ των 500 ΚΟΜΥ που προβλέπονταν να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλι, να έχουν συγκροτηθεί και ενώ η ενίσχυση του έργου του ΕΟΔΥ είναι αναμφισβήτητα αναγκαία.
Υπαιτιότητα αποδίδει ο κ. Πουλάς στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την χαλάρωση της εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες μετά το «άνοιγμα» του τουρισμού και των ελέγχων για την τήρησή τους από τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές.
Επίσης, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ρωτά τον υπουργό Υγείας εάν υφίσταται πλάνο αξιοποίησης της προσφοράς της εγχώριας ερευνητικής κοινότητας της χώρας προκειμένου να αναπτύξει εγχώρια διαγνωστικά τεστ.
Πυρά εξαπολύει ο βουλετής προς τον υπουργό, ισχυριζόμενος ότι «από το Μάρτιο του 2020 διαβεβαιώνατε τους πολίτες για τη δυνατότητα της εγχώριας ερευνητικής κοινότητας της χώρας να παράξει εγχώρια τεστ, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση μας από ξένες αγορές, ακόμα δεν έχετε δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για το εάν αυτό έχει συμβεί και σε ποιο βαθμό».
.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ