Δεν είχε άγιο… Σώθηκε χάρη στην άμεση επέμβαση του ΕΚΑΒ, το πείσμα των διασωστών και τη γερή του κράση.
Ο λόγος για έναν 60χρονο μετανάστη στη Μυτιλήνη, ο οποίος έπαθε όχι 1 αλλά 3 ανακοπές μέσα σε ελάχιστη ώρα και προς έκπληξη όλων κάθε φορά επανερχόταν στη ζωή.
Σύμφωνα με το lesvosnews.gr, ο άτυχος άνδρας έπαθε την πρώτη ανακοπή ενώ βρισκόταν σε ταξί. Ο οδηγός μόλις αντιλήφθηκε ότι ο επιβάτης έχασε τις αισθήσεις του, ειδοποίησε αμέσως το ΕΚΑΒ. Συμπτωματικά, το ασθενοφόρο βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το σημείο, με αποτέλεσμα να επέμβει ταχύτατα. Χρησιμοποιώντας τον αυτόματο απινιδωτή, οι διασώστες επανέφεραν το μετανάστη στη ζωή. Πολύ γρήγορα, ωστόσο, ο 60χρονος υπέστη και δεύτερη ανακοπή. Οι διασώστες τότε τον επανέφεραν και πάλι στη ζωή, ενώ κατά τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης είχε και τρίτο επεισόδιο. Εκείνη τη στιγμή, όλοι πίστεψαν πως η επαναφορά του θα ήταν πλέον αδύνατη… Οι έμπειροι διασώστες, ωστόσο, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες τον κράτησαν και πάλι στη ζωή.
Όπως λέει στο Virus ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής (ΕΕΕΙ), Δημήτρης Πύρρος «Από το 2003 και μετά, όλα τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε ολόκληρη την επικράτεια, έχουν αυτόματο απινιδωτή και οι διασώστες είναι εκπαιδευμένοι στη χρήση του και επανεκπαιδεύονται τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια. Αποτέλεσμα αυτού, είναι και η είδηση που διαβάζουμε στα νέα για τη διάσωση του 60χρονου στη Μυτιλήνη».
Αν και ο ταλαιπωρημένος άνδρας που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο του νησιού δεν έχει ακόμη διαφύγει του κινδύνου, η ιστορία του υπογραμμίζει τη σημασία της ταχύτατης και ορθής αντίδρασης του καθενός μας απέναντι σ’ ένα τέτοιο περιστατικό.
Ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΕΙ αναφέρει σχετικά: «Σημαντικό κομμάτι της προσπάθειας διάσωσης όσων περισσοτέρων ανθρώπων μπορούμε σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής, είναι να γνωρίζει και ο γενικός πληθυσμός τις οδηγίες για καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, ώστε αν κάποιος συνάνθρωπός μας βρεθεί σε ανάγκη να μπορούμε να τον βοηθήσουμε άμεσα μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο».
«Αυτό με διεθνή δεδομένα αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες επιβίωσης και είναι αυτό που στην επείγουσα ιατρική ονομάζουμε αλυσίδα επιβίωσης» συμπληρώνει ο κ. Πύρρος.
Δείτε αναλυτικές οδηγίες παροχής Α΄ Βοηθειών, εδώ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ