Μία από τις μικρότερες χρονικά στην ΕΕ είναι η διάρκεια της ειδίκευσης στην Ιατροδικαστική στη χώρα μας, η οποία περιορίζεται στα 3 έτη όταν σε άλλες χώρες κυμαίνεται από 4 έως 6.
Το αποτέλεσμα είναι οι Έλληνες επιστήμονες να μην προετοιμάζονται επαρκώς για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις της Ιατροδικαστικής και ταυτόχρονα να μην μπορούν να εργαστούν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη στα οποία καταφεύγουν για να ξεφύγουν από την ανεργία που μαστίζει τη χώρα μας.
Το θέμα βέβαια, αντανακλά στη γενικότερη αδυναμία εναρμόνισης που υπάρχει σε επίπεδο ειδικοτήτων στην ΕΕ, με τον απαιτούμενο χρόνο για την απόκτηση ειδικότητας σε άλλες περιπτώσεις στη χώρα μας να υπερβαίνει τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Το θέμα έχει επισημάνει εδώ και καιρό η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ) στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει επιλυθεί.
«Η αύξηση της διάρκειας της ειδικότητας αλλά και η προσαρμογή του προγράμματος ειδίκευσης στα ευρωπαϊκά πρότυπα, πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει μηδενικό δημοσιονομικό κόστος. Ελπίζουμε ότι το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας σύντομα θα το επιλύσει, ώστε να εναρμονιστεί και η χώρα μας στα ευρωπαϊκά δεδομένα» δηλώνει σχετικά ο Πρόεδρος της ΕΙΕ, Γρηγόρης Λέων.
Για το προαναφερόμενο θέμα αλλά και για άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, αναμένεται να υπάρξει σύντομα συνάντηση της ΕΙΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Αυτό που θα ζητήσει αναφορικά με την ειδικότητα, ο πρόεδρος της ΕΙΕ είναι να εφαρμοστεί ως ελάχιστη διάρκεια ειδικότητας η 4ετής με παράλληλη εφαρμογή του προγράμματος ειδίκευσης, όπως αυτό παρουσιάζεται στην οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιατροδικαστικής (ECLM) που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ειδικών Ιατρών (UEMS).
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ