Οι γυναίκες λαμβάνουν χειρότερη θεραπεία σε σύγκριση με τους άνδρες, όταν παθαίνουν καρδιακό επεισόδιο, ακόμη και όταν τα ποσοστά διάγνωσης είναι τα ίδια, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το British Heart Foundation (BHF) και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 48.282 άτομα (47% γυναίκες, 53% άνδρες), ύποπτα για καρδιακή προσβολή, σε 10 νοσοκομεία σε όλη τη Σκωτία.
Η αρχική διάγνωση έγινε χρησιμοποιώντας το ίδιο όριο τροπονίνης για άνδρες και γυναίκες, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκαν νέες τιμές ειδικά για άνδρες και γυναίκες (16 ng /L τροπονίνης στις γυναίκες και 34 ng /L στους άνδρες). Στη συνέχεια, καταγράφηκε η επακόλουθη θεραπεία που έλαβαν και αν έπαθαν άλλη καρδιακή προσβολή ή αν πέθαναν μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους.
Η χρήση συγκεκριμένων ορίων για άνδρες και γυναίκες αύξησε τον αριθμό των γυναικών κατά 42% (από 3.521 σε 4.991 γυναίκες επί συνόλου 22.562 γυναικών του δείγματος). Αυτή η αύξηση σήμαινε ότι ένα παρόμοιο ποσοστό ανδρών και γυναικών βρέθηκε να πάσχει από καρδιακή προσβολή, αφού πήγε στο Τμήμα Επειγόντων με πόνο στο στήθος (22% των γυναικών και 21% των ανδρών).
Όμως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, παρά τη βελτίωση της διάγνωσης, οι γυναίκες είχαν τις μισές πιθανότητες σε σχέση με τους άνδρες για να λάβουν τις συνιστώμενες θεραπείες σε περίπτωση καρδιακής προσβολής. Αυτό περιλάμβανε στεφανιαία επαναγγείωση με τοποθέτηση στεντ (15% έναντι 34%), διπλή αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία (26% έναντι 43%) και προληπτικές θεραπείες συμπεριλαμβανομένων των στατινών (16% έναντι 26%).
Η βελτίωση στη διάγνωση δεν οδήγησε επίσης σε μείωση του αριθμού των γυναικών που έπαθαν και άλλη καρδιακή προσβολή ή πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο εντός ενός έτους.
Ο Δρ Ken Lee, ερευνητής στο British Heart Foundation ανέφερε ότι «αντιμετωπίζοντας μια βιολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, έχουμε βελτιώσει με επιτυχία τη δοκιμή για να ανιχνεύσουμε περισσότερες γυναίκες που είχαν καρδιακή προσβολή. Είναι πλέον σημαντικό το τεστ αίματος τροπονίνης, με διαφορετικά όρια για άνδρες και γυναίκες, να χρησιμοποιηθεί για να καθοδηγήσει τη θεραπεία και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανισότητες στη φροντίδα ανδρών και γυναικών με καρδιακή προσβολή»
Η Δρ. Sonya Babu-Narayan, Αναπληρώτρια Ιατρική Διευθύντρια στο British Heart Foundation δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο το γεγονός ότι οι εξατομικευμένες εξετάσεις αίματος για άντρες και γυναίκες μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη διάγνωση καρδιακών προσβολών, αλλά αυτή η πρόοδος στη διάγνωση πρέπει να μεταφραστεί σε καλύτερη θεραπεία και βελτιωμένες πιθανότητες επιβίωσης από καρδιακές προσβολές για τις γυναίκες. Με περισσότερη έρευνα και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση μπορούμε να κλείσουμε αυτό το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ