Έκκληση προς τις εθνικές κυβερνήσεις και τα Ευρωπαϊκά όργανα να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί το δικαίωμα των παιδιών στην ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, απευθύνει με δημόσια Θέση που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC).
Το θέμα απασχόλησε την ετήσια συνάντηση των εκπροσώπων 36 Ευρωπαϊκών ανεξάρτητων αρχών για τα δικαιώματα του παιδιού, συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα Βοηθού ΣτΠ για τα Δικαιώματα του Παιδιού), που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι (19-21 Σεπτεμβρίου 2017).
Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές αλλά και δυσκολίες που αντιμετωπίζονται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, κατά την ανάπτυξη προγραμμάτων διαπαιδαγώγησης για τις σχέσεις και τη σεξουαλικότητα. Στις εργασίες συμμετείχαν, μάλιστα, και 6 έφηβοι που παρουσίασαν τις απόψεις τους, την εμπειρία από τη συμμετοχή τους στις 11 ομάδες εφήβων συμβούλων ΣτΠ που συγκροτήθηκαν στις χώρες τους και τη συνεργασία μεταξύ τους για την από κοινού εκπόνηση προτάσεων (στην Ελληνική ομάδα συμμετείχαν 14 μαθήτριες και μαθητές από γυμνάσια και λύκεια της Αττικής).
Στη δημόσια Θέση των ΣτΠ, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι είναι απαραίτητο: • να καθιερωθούν υποχρεωτικά εθνικά προγράμματα ολοκληρωμένης διαπαιδαγώγησης των παιδιών για τις σχέσεις και τη σεξουαλικότητα, σε όλες τις τάξεις του σχολείου, προσαρμοσμένα στις ηλικιακές ανάγκες των παιδιών • να επιμορφώνονται κατάλληλα οι εκπαιδευτικοί • οι γονείς να ενημερώνονται και να παίρνουν κατευθύνσεις από ειδικούς, προκειμένου να ακούν τα παιδιά τους και να τα διευκολύνουν να εκφράζουν τις απόψεις αλλά και τους φόβους τους • οι υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας να βρίσκονται κοντά στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα παιδιά και να φροντίζουν για την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξή τους • να γίνονται εκστρατείες ενημέρωσης για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών στα σχολεία και στα μέσα ενημέρωσης • οι κυβερνήσεις να ενημερώνουν της Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ σχετικά με την πρόοδο των ενεργειών τους στα θέματα αυτά.
Στις προτάσεις των εφήβων συμβούλων, μέρος των οποίων ενσωματώθηκε στη δημόσια Θέση των Συνηγόρων του Παιδιού, μεταξύ άλλων τονίζεται ότι οι μαθητές θα πρέπει να διδάσκονται πώς να αναγνωρίζουν τα σημάδια όταν συνομήλικοί τους αντιμετωπίζουν πιεστικές ή δύσκολες καταστάσεις, ώστε να μπορούν να ζητούν βοήθεια. Οι έφηβοι προτείνουν, επίσης, την προώθηση της σχολικής διαμεσολάβησης και της εκπαίδευσης συνομηλίκων στα σχολεία, την αντιμετώπιση των διαφορετικών σχέσεων ως κανονικών, την παύση του στιγματισμού και των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ προσώπων. Ακόμη, την ύπαρξη συμβούλων, διαθέσιμων για τους μαθητές και τις μαθήτριες σε όλα τα σχολεία, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν συναφή εκπαίδευση και εμπειρία, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν κατάλληλα τις ανησυχίες των μαθητών, να τους βοηθούν να τις ξεπερνούν και να τους συμβουλεύουν. Δείτε αναλυτικά: 20171031-dt-kdp-enya-recommendations-2017
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ