Η θλιβερή είδηση του θανάτου ενός 8χρονου αγοριού, στο οποίο ανιχνεύθηκε κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας, αναδεικνύει τη σημασία της επαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης του συνόλου της χώρας.
Η διφθερίτιδα είναι οξεία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Χαρακτηρίζεται από κυνάγχη, χαμηλού βαθμού πυρετό και προσκολλημένη μεμβράνη που καλύπτει τις αμυγδαλές, το φάρυγγα ή/και τη μύτη. Ο εμβολιασμός κατά την παιδική ηλικία εξάλειψε τα κρούσματα της νόσου στην Ελλάδα (5 δόσεις έως την ηλικία των 6 ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, 2019). Ο εντοπισμός όμως κορυνοβακτηριδίου της διφθερίτιδας σε 8χρονο που κατέληξε στο Παίδων «Αγλ. Κυριακού σήμανε συναγερμό και έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης.
Ο μικρός εισήχθη στο νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» στις 22 Νοεμβρίου με οξεία λαρυγγίτιδα και βαριά αναπνευστική δυσχέρεια. Κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου και από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος εντοπίστηκε κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae).
Οι πληροφορίες που ήθελαν το παιδί να είναι ανεμβολίαστο ή ανεπαρκώς εμβολιασμένο δεν επαληθεύτηκαν. Αριστοτέλους και ΕΟΔΥ κατάφεραν να εντοπίσουν την καρτέλα του 8χρονου και διαπίστωσαν πως ο μικρούλης είχε λάβει και με τις 5 δόσεις του εμβολίου που καλύπτει τη διφθερίτιδα.
Όπως εξήγησε στο Virus η Ιατρός Θεανώ Γεωργακοπούλου, Υπεύθυνη του τμήματος Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ, διερευνάται αν το μικρόβιο που απομονώθηκε ήταν επικίνδυνο τοξικογόνο στέλεχος της διφθερίτιδας. Για αυτό το σκοπό δείγμα αποστέλλεται στο εργαστηριο αναφορας του κορυνοβακτηριου στο Public Health England και τα αποτελέσματα αναμένεται να χρειαστούν τουλάχιστον 1 εβδομάδα για να εξαχθούν.
«Τα ποσοστά εμβολιασμού που αφορούν στα εμβόλια που καλύπτουν τη διφθερίτιδα είναι κοντά στο 99%», υπογράμμισε η κ. Γεωργακοπούλου προτείνοντας ψυχραιμία. Όσο τα ποσοστά διατηρούνται υψηλά τόσο προστατεύονται οι παιδικοί πληθυσμοί στη χώρα μας. Το ερώτημα είναι, όμως, τι συμβαίνει με τους ενήλικες και κατά πόσο το αντιεμβολιαστικό κίνημα υποσκάπτει την προσπάθεια διατήρησης της εμβολιαστικής «ασπίδας» γύρω από τα παιδιά της χώρας.
Όπως εξήγησε στο Virus ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κωνσταντίνος Νταλούκας θα πρέπει να θυμόμαστε ότι «η διφθερίτιδα είναι εδώ με κάποιον τρόπο». Αν οι εμβολιασμοί σταματούσαν, νοσήματα ξεχασμένα δεκαετίες τώρα θα επανεμφανίζονταν.
«Ο πληθυσμός δεν είναι στατικός είναι δυναμικός, μετακινείται», εξήγησε ο κ. Νταλούκας. «Ταξιδεύουμε ακόμη και σε χώρες που ενδημούν αυτές οι ασθένειες και υπάρχει κίνδυνος να εποικιστούμε με το μικρόβιο στο ρινοφάρυγγα. Αποτέλεσμα είναι υγιή άτομα να είναι φορείς του μικροβίου και αν βρεθούν στο ίδιο περιβάλλον με κάποιον ανεμβολίαστο ή ανεπαρκώς εμβολιασμένο να του μεταφέρουν το μικρόβιο με απρόβλεπτες συνέπειες», προειδοποίησε ο κ. Νταλούκας.
Ο πρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής σημείωσε πως υπάρχει πληθυσμός παιδιών που είναι ανεμβολίαστος. Μάλιστα, εξέφρασε την ανάγκη επικαιροποίησης των στοιχείων που αποδεικνύουν την επαρκή εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών. Όπως τόνισε, την κατάσταση δυναμιτίζει μια ΥΑ που στην πράξη αίρει την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στα παιδιά για να μπουν στο σχολείο.
Όπως επισημαίνεται και στο προφίλ της Ελλάδας στην έκθεση για την Κατάσταση της Υγείας στην Ευρώπη, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλότερα σε σύγκριση με την ΕΕ, με την κάλυψη «να υπερβαίνει τους μέσους όρους της ΕΕ και το κατώτατο όριο του 95 % που συνιστάται από τον ΠΟΥ για τη διατήρηση της συλλογικής ανοσίας». Εντοπίζονται, όμως, κενά όπως προκύπτει από την πρόσφατη έξαρση της ιλαράς (3000 κρούσματα, 4 θάνατοι), αλλά και τη μείωση των ποσοστών στις επαναληπτικές δόσεις.
Οι επιπτώσεις του αντιεμβολιαστικού κινήματος επίσης είναι ένα θέμα προς διερεύνηση. Σε ό,τι αφορά τους ενήλικες, δε, τα ποσοστά εμβολιασμών κατακρημνίζονται. Για τη διφθερίτιδα, για παράδειγμα, θα πρέπει να γίνεται επαναληπτικό εμβόλιο κάθε 10 χρόνια!
Κατά τον κ. Νταλούκα απαραίτητη κίνηση που θα έδινε πλήρη εικόνα για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και θα συνέδραμε στην εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για τα εμβόλια. Ακόμη, χρειάζεται η πραγματοποίηση μιας καμπάνιας που θα στοχεύει στην αύξηση των εμβολιασμών στους ενήλικες. Για αυτό και για άλλα θέματα , οι Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδίατροι έχουν ζητήσει δύο φορές συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και αναμένουν απάντηση.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ