Την έντονη ανησυχία της, μετά την ψήφιση του άρθρου 43 στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείο Υγείας, το οποίο αφορά στη στελέχωση του ΕΟΦ με δυναμικό που ανήκει σε υπηρεσίες και εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας, εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).
Όπως εκτιμά η ΕΣΑμεΑ, μεταξύ των υπαλλήλων που μπορεί να αποσπαστούν είναι και Φαρμακοποιοί, με πρώτη σκέψη να πηγαίνει στους Φαρμακοποιούς που εργάζονται στα 28 Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. «Οποιαδήποτε κίνηση ακόμα και σκέψη μετακίνησης φαρμακοποιών από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στον ΕΟΦ σημαίνει αποδυνάμωση και εν τέλει κλείσιμο των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ από το οποίο διανέμονται φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) σε χρόνια πάσχοντες τα οποία είναι υψίστης σημασίας ακόμα και για τη διατήρηση της ίδιας τους της ζωής. Ολόκληρος ο ΕΟΠΥΥ πάσχει από υποστελέχωση και είναι ακατανόητος ο λόγος που το υπουργείο Υγείας δεν προχώρησε στην εξαίρεσή του», αναφέρει η ΕΣΑμεΑ.
Σύμφωνα με τα ΑμεΑ και τους Χρονίως Πάσχοντες, έντονες είναι οι φήμες των τελευταίων ημερών, που θέλουν να μπαίνει οριστικό λουκέτο στα φαρμακεία του ΕΕΟΠΥΥ, προς όφελος μεγάλων φαρμακευτικών συμφερόντων.
Τα φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ καλύπτουν τις ανάγκες ΦΥΚ σε χρόνια πάσχοντες όπως μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων, νεφροπαθών τελικού σταδίου, καρκινοπαθών, ρευματοειδούς αρθρίτιδας και πολλών άλλων χρονίων παθήσεων.
Βέβαια, το Υπουργείο Υγείας με απόφαση του τέως Υπουργού, Άδωνι Γεωργιάδη την οποία επικαιροποίησε ο Μάκης Βορίδης δίνει τη δυνατότητα στα ιδιωτικά Φαρμακεία να διαθέτουν ΦΥΚ, ενώ κύκλοι της Αριστοτέλους αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο περιορισμού των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Ωστόσο, η ΕΣΑμεΑ, βασιζόμενη και στην πικρή εμπειρία του παρελθόντος, κατά την οποία χρόνιοι πάσχοντες έβρισκαν με ιδιαίτερη δυσκολία τα Φάρμακα τους, αμφισβητεί πως, ιδιαιτέρως συνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, θα προμηθεύονται έυκολα τις θεραπείες τους. «Από τον φαρμακοποιό του ή από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, των οποίων οι προϋπολογισμοί έχουν φτάσει στο κόκκινο και σε πολλές περιπτώσεις έχουν αδυναμία να προμηθεύσουν ακόμα και φάρμακα αντιρετροϊκά και άλλα φάρμακα υψηλού κόστους;», διερωτάται. Σημειώνει επίσης και τα όσα αναφέραν μέχρι πρότινος Αριστοτέλους και ΕΟΠΥΥ για τα ΦΥΚ. Σε έγγραφο του Οργανισμού τον περασμένο μήνα σημειωνόταν πως η χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ επιφέρει εξοικονόμηση στον Οργανισμό, καθώς τα κρατικά νοσοκομεία χρεώνουν τον ΕΟΠΥΥ σε νοσοκομειακή τιμή +5%, ενώ ο ΕΟΠΥΥ τα προμηθεύεται σε νοσοκομειακή τιμή -6,5% (δηλαδή όφελος 11,5% επί της νοσοκομειακής τιμής).
Έτσι, η ΕΣΑμεΑ ζητάει από τον υπουργό Υγείας να δεσμευτεί για την διασφάλιση και ενίσχυση της λειτουργίας των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ με την παράλληλη λήψη διακριτών ενεργειών. Διαφορετικά «θα βρει το αναπηρικό κίνημα απέναντι σε κάθε ενέργεια που θα καταδικάσει τη ζωή βαριά χρονίως πασχόντων για την προώθηση υπέρ ανίερων συμφερόντων».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ