Το προσδοκώμενο όφελος για τους ασθενείς σε όλο τον κόσμο από τις καινοτόμες τεχνολογίες, είναι το αντικείμενο συζήτησης στο 13ο Διεθνές Συνέδριο Βιοτεχνολογίας που διοργανώνει η Νοvartis από τις 29 μέχρι τις 31 Αυγούστου, στην Ινδία.
Η ψηφιακή εποχή έχει τη δυνατότητα να μετασχηματίσει ριζικά τη βιοϊατρική έρευνα και τη φαρμακευτική επιχείρηση. Κατά τη διάρκεια του τριήμερου BioCamp περισσότεροι από 60 επιλεγμένοι φοιτητές διεθνών πανεπιστημίων θα διερευνήσουν τις ενδεχόμενες ευκαιρίες και τους τρόπους που μπορεί να γίνει αυτό, ανταλλάσσοντας απόψεις με εμπειρογνώμονες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα.
«Ως ηγέτης στην καινοτομία της υγειονομικής περίθαλψης, η Novartis έχει ως στόχο να αξιοποιήσει τις θεμελιώδεις αλλαγές που επιφέρει η ψηφιακή εποχή στη βιοϊατρική έρευνα, μεταμορφώνοντας τη φαρμακευτική βιομηχανία προς το συμφέρον των ασθενών και της κοινωνίας», δήλωσε ο Joseph Jimenez, CEO της Novartis. «Η ψηφιοποίηση μπορεί να προωθήσει την πρόοδο στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, κάνοντας τις κλινικές δοκιμές πιο αποδοτικές και φιλικές προς τον ασθενή, επιτρέποντάς μας να κατανοήσουμε καλύτερα ποιος ωφελείται περισσότερο και από ποιες θεραπείες» συμπλήρωσε.
Η νευροεπιστήμη είναι ένας από τους τομείς όπου η ψηφιακή καινοτομία φέρνει «επανάσταση» στην ιατρική πρακτική. Ένα παράδειγμα που αναφέρεται στο 13o BioCamp, είναι ένα καινοτόμο σύστημα καταγραφής της κίνησης που επιδιώκει να ποσοτικοποιήσει το επίπεδο αναπηρίας των ασθενών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, με μη επεμβατικό – φιλικό προς τον ασθενή τρόπο. Η συσκευή μετρά τις κινήσεις του ασθενούς, χρησιμοποιώντας έναν βιντεο-αισθητήρα με αλγόριθμους μηχανικής μάθησης. Το εν λόγω εργαλείο της Novartis, το οποίο προς το παρόν βρίσκεται υπό ανάπτυξη σε συνεργασία με κορυφαίους εμπειρογνώμονες και τη Microsoft Research, ενδεχομένως να έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο αξιολόγησης της νευρολογικής δυσλειτουργίας και την εξέλιξη της αναπηρίας σε ασθενείς με ΣΚΠ.
Η νέα αυτή συσκευή θα είναι επίσης η βάση ενός Workshop, στο οποίο οι συμμετέχοντες του BioCamp θα εργαστούν σε ομάδες για να αναπτύξουν στρατηγικές επιτυχούς εφαρμογής της νέας τεχνολογίας στο κλινικό περιβάλλον. Την τελευταία ημέρα του προγράμματος, οι ομάδες θα παρουσιάσουν τις στρατηγικές τους προτάσεις σε μια κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Η κριτική επιτροπή θα επιλέξει 3 ατομικούς νικητές και 1 νικήτρια ομάδα με βάση το επίπεδο συνεισφοράς, απόδοσης, επίδειξης ικανοτήτων ηγεσίας και ταυτόχρονα εργασίας σε ομάδα. Το Εργαστήριο αποτελεί μιας πρώτης τάξεως εμπειρία για την εργασία στο πλαίσιο μιας διαπολιτισμικής ομάδας επί συγκεκριμένου έργου.
Πηγή: worldpharmanews.com
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ