Οργή και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στους ογκολογικούς αρρώστους και τις οικογένειές τους η είδηση για τη “σπείρα” που έκλεβε ογκολογικά φάρμακα από το ΕΣΥ, όταν οι ίδιοι έχουν καταγγείλει άπειρες φορές – και μέσα από το Virus – ότι κατά διαστήματα εμφανίζονται αδικαιολόγητες ελλείψεις σκευασμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στην προγραμματισμένη θεραπεία.
“Δεν είναι δυνατόν την ώρα που πολλοί ασθενείς εξαναγκάζονται να περιφέρονται, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, για να εξασφαλίσουν την θεραπεία τους ή να την αναζητούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να καθυστερούν αδικαιολόγητα να την λάβουν, κάποιοι να προβαίνουν ανενόχλητα σε υπεξαίρεση αναγκαίων ακριβών και λίαν δραστικών φαρμάκων” αναφέρει σχετικά η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).
Πέρα από την ποινική και ηθική διάσταση των αδικημάτων που διέπραξαν όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση, πολλοί από τους οποίους είναι επαγγελματίες υγείας, το μείζον – όπως διαπιστώνουν οι ασθενείς – είναι η απουσία “οχύρωσης” του συστήματος υγείας.
“Η αναζήτηση στο οργανόγραμμα του Υπουργείου Υγείας δείχνει ότι δεν υπάρχει Διεύθυνση ή Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου” καταγγέλλει η ΕΛΛΟΚ, στηλιτεύοντας την απόφαση της Αριστοτέλους για την κατάργηση της Διεύθυνσης Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας. “Φαίνεται ότι το σύστημα εσωτερικού ελέγχου, αξιολόγησης και διασφάλισης ποιότητας θεωρούνται περιττά, ενώ είναι γνωστό ότι για τη διακίνηση, φύλαξη και χειρισμό των κυτταροτοξικών φαρμάκων εφαρμόζονται ειδικές κατευθυντήριες οδηγίες” προσθέτει, αναδεικνύοντας το κενό στην επικοινωνία μεταξύ υπηρεσιών σε πραγματικό χρόνο, που θα επέτρεπε τη διασταύρωση και επιβεβαίωση δεδομένων.
Βεβαίως, η έλλειψη διαλειτουργικότητας των μηχανογραφικών συστημάτων των νοσοκομείων και των φορέων του τομέα υγείας είναι ένα χρόνιο πρόβλημα.
Εθνική ανάγκη για την Υγεία το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών
Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη να εντοπιστούν τα κενά στο σύστημα και να εφαρμοστούν συστήματα που θα εγγυηθούν την ασφαλή και ποιοτική λειτουργία της διακίνησης, φύλαξης και χειρισμού των φαρμάκων.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛΛΟΚ επαναφέρει δύο διαχρονικά αιτήματα των ασθενών με καρκίνο, που αποτελούν προαπαιτούμενα για το σχεδιασμό και εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών για την αντιμετώπιση του καρκίνου: Να αποκτήσει άμεσα η χώρα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου και πληθυσμιακό Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών.
“Είναι βέβαιο ότι αν σήμερα υπήρχε Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, πλήρης μηχανογράφηση και διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών των νοσοκομείων και των εποπτευομένων από το Υπουργείο Υγείας φορέων, διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, σύστημα διασφάλισης και διαπίστευσης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, καμία παρόμοια παράνομη δράση δε θα μπορούσε να είχε αναπτυχθεί και να δρα ανενόχλητα, εκμεταλλευόμενη τα κενά ασφαλείας” καταλήγει η ΕΛΛΟΚ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ