Skip to content

Άνοδος κρουσμάτων και του κοκκύτη στην Ευρώπη

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια καταγράφεται τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, πέρα αυτών της ιλαράς. Στην  χώρα μας από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχουν καταγραφεί 34 κρούσματα κοκκύτη, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχαν δηλωθεί 9 κρούσματα.

Στα εγχώρια κρούσματα περιλαμβάνονται 17 παιδιά και έφηβοι, εκ των οποίων έξι αφορούν σε βρέφη ηλικίας κάτω του έτους ενώ ένα νεογνό κατέληξε. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν εντοπιστεί περιστατικά είναι: Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μοντενέγκρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία.  Από τα στοιχεία του ECDC προκύπτει  πως  τα περισσότερα κρούσματα είναι τα παιδιά, οι νεαροί έφηβοι, καθώς και τα βρέφη που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Η νόσος

 

Πρόκειται για ενδημική νόσο με εξάρσεις κάθε τρία έως πέντε χρόνια, αλλά και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη Περισσότερο κινδυνεύουν τα βρέφη κάτω των τριών μηνών. Με στόχο την έγκαιρη θωράκισή τους τα μωρά εμβολιάζονται τον δεύτερο μήνα ζωής σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Επίσης συνιστάται ο εμβολιασμός όλων των εγκύων (σε κάθε κύηση και κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης) καθώς και των λεχωΐδων που δεν εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός όλων των μελών της οικογένειας που έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη (τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την επαφή) ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.

 

Σε επαγρύπνηση πρέπει να είναι οι επαγγελματίες υγείας : παιδίατροι, νεογνολόγοι, μαιευτήρες κ.ά. διευρύνοντας   και αυτό το ενδεχόμενο νόσησης. Ιδιαίτερα  σε ενήλικες εμφανίζεται με επίμονο παροξυσμικό βήχα, ακόμα και χωρίς άλλα συμπτώματα, η εργαστηριακή επιβεβαίωση της διάγνωσης του κοκκύτη όπως και η έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα κοκκύτη χρήζουν αντιμικροβιακής αγωγής ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.

 

Από την πλευρά του ο  ΕΟΔΥ καταγράφει συστηματικά τα κρούσματα της νόσου και επισημαίνει την ανάγκη συμμόρφωσης με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΒρέφηΕυρώπηΚοκκύτηςΚροούσματα

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΛΛΟΚ : Αδράξτε τώρα την ευκαιρία για την αντιμετώπιση των σπάνιων καρκίνων

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...