Τον κώδωνα κινδύνου κρούει η επιστημονική κοινότητα για διακοπή ροών χρηματοδότησης της έρευνας από την κυβέρνηση του D.Trump. Οι επιστήμονες διαμαρτύρονται ακόμη για τις χιλιάδες απολύσεις στον κλάδο, την κατάργηση πρόσβασης σε επιστημονικά δεδομένα και τις πιέσεις που δέχονται να τροποποιήσουν ή να εγκαταλείψουν το έργο τους για ιδεολογικούς λόγους.
Οι 2.000 υπογράφοντες είναι εκλεγμένα μέλη των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής, μεταξύ αυτών ορισμένοι από τους κορυφαίους του κλάδου τους. «Μιλάμε ως άτομα. Βλέπουμε πραγματικό κίνδυνο αυτή τη στιγμή. Έχουμε διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, αλλά είμαστε ενωμένοι ως ερευνητές στην επιθυμία να προστατεύσουμε την ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα. Στέλνουμε αυτό το SOS για να εκπέμψουμε μια σαφή προειδοποίηση: Το επιστημονικό εγχείρημα της χώρας αποδεκατίζεται» αναφέρεται στην επιστολή.
Μπλόκο στην χρηματοδότηση και οι συνέπειες
Οι επιστήμονες διαμαρτύρονται για η κυβέρνηση των ΗΠΑ περικόπτει τη χρηματοδότηση των επιστημονικών οργανισμών, διακόπτει τις επιχορηγήσεις σε επιστήμονες, σταματά να χρηματοδοτεί τα εργαστήριά τους και παρεμποδίζει τη διεθνή επιστημονική συνεργασία. Ως εκ τούτου «φρένο» μπαίνει από τα Ιδρύματα στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των μελετών για νέες θεραπείες ασθενειών. Τα Ιδρύματα είναι αναγκασμένα να απολύσουν μέλη ΔΕΠ και να σταματήσουν την εγγραφή μεταπτυχιακών φοιτητών, δηλαδή τον «αγωγό» για τους επιστήμονες της επόμενης γενιάς.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ειδοποιήθηκε πρόσφατα ότι η ομοσπονδιακή χρηματοδότησή του θα παρακρατείτο εκτός εάν το πανεπιστημιακό ίδρυμα υιοθετούσε πειθαρχικές πολιτικές και απενεργοποιούσε ένα ακαδημαϊκό τμήμα που είχε στοχοποιηθεί από τη διοίκηση. Εκτιμάται πως η αποσταθεροποίηση δεκάδων πανεπιστημίων θα θέσει σε κίνδυνο την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα που διεξάγουν.Υπενθυμίζεται πως αποστολή της επιστήμης είναι να διερευνά ελεύθερα νέα ερωτήματα και να αναφέρει τα ευρήματα με ειλικρίνεια, ανεξάρτητα από ειδικά συμφέροντα.
Ανελευθερία στην έρευνα
Ζητήματα λογοκρισίας και εξάρτησης έρχονται στην επιφάνεια , με εκτελεστικά διατάγματα και οικονομικές απειλές σε μια να χειραγωγηθούν μελέτες που χρηματοδοτούνται ή δημοσιεύονται κ.ά. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εμποδίζονται οι έρευνες για θέματα που η κυβέρνηση θεωρεί δυσάρεστα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια των εμβολίων κ.λ.π.
Κλίμα φόβου επικρατεί με τους ερευνητές να ανησυχούν μήπως χάσουν τη χρηματοδότηση ή την εργασιακή τους ασφάλεια, οπότε αφαιρούν τα ονόματά τους από τις δημοσιεύσεις, εγκαταλείπουν μελέτες και ξαναγράφουν προτάσεις επιχορήγησης και έγγραφα για να αφαιρέσουν επιστημονικά ακριβείς όρους (όπως «κλιματική αλλαγή») που οι οργανισμοί χαρακτηρίζουν ως επιλήψιμους. Παρόλο που ορισμένοι από την επιστημονική κοινότητα διαμαρτυρήθηκαν έντονα, οι περισσότεροι ερευνητές, πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και επαγγελματικές οργανώσεις σιωπούν για να αποφύγουν να ανταγωνιστούν τη διοίκηση και να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοδότησή τους.
Ο Διευθυντής της Ομάδας Ερευνών Υγείας του Public Citizen Dr. Robert Steinbrook δήλωσε ότι «Το επιστημονικό εγχείρημα του έθνους εκμηδενίζεται και η σιωπή πάρα πολλών από τους επιστημονικούς μας ηγέτες κάνει τη συνεχιζόμενη καταστροφή μόνο χειρότερη».
Προειδοποίηση: Θα χαθεί το ερευνητικό κεφάλαιο
Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως εάν η έρευνα της χώρας διαλυθεί, θα χαθεί το επιστημονικό πλεονέκτημα. Άλλες χώρες θα ηγηθούν της ανάπτυξης νέων θεραπειών για ασθένειες, καθαρών πηγών ενέργειας και των νέων τεχνολογιών του μέλλοντος. Οι πληθυσμοί τους θα είναι πιο υγιείς και οι οικονομίες τους θα μας ξεπεράσουν στις επιχειρήσεις, την άμυνα, τη συλλογή πληροφοριών και την παρακολούθηση της υγείας του πλανήτη μας. Η ζημιά στο επιστημονικό εγχείρημα των ΗΠΑ θα μπορούσε να χρειαστεί πολλές δεκαετίες για να αντιστραφεί.
Ως παράδειγμα έρχονται οι δημόσιες δαπάνες της Κίνας για Ε&Α που έχουν αυξηθεί κατά 16 φορές από το 2000, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται δεύτερη στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τις συνολικές δαπάνες. Αυτόν τον μήνα, η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση κατά 8,3% των δαπανών για την επιστήμη και την τεχνολογία, μεταξύ άλλων επενδύσεων που παρουσιάστηκαν σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει την πρωτιά των Ηνωμένων Πολιτειών. Αντιθετα, η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για Ε&Α έχει μειωθεί σημαντικά ως ποσοστό των συνολικών δαπανών από την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, αφήνοντας στρατηγικά κενά στο ερευνητικό οικοσύστημα.
«Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τη μαζική επίθεσή της στην αμερικανική επιστήμη και καλούμε το κοινό να συμμετάσχει σε αυτή την έκκληση» καταλήγει η επιστολή. Οι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας με τους εκπροσώπους στο Κογκρέσο σχολιάζοντας ότι «η φωνή της επιστήμης δεν πρέπει να φιμωθεί».