Μπορεί, με το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), η ΠΦΥ να ενώνεται υπό την ομπρέλα του ΕΣΥ, αλλά σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας δεν τίθεται θέμα 5ευρου έως το τέλος του έτους. Έτσι, συνεχίζουν να το καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι σε ΚΥ και εξωτερικά ιατρεία αλλά, από ότι άφησε να εννοηθεί ο κ. Γεωργιάδης, δεν πρόκειται να ισχύσει στις Μονάδες, πρώην ΕΟΠΥΥ, τουλάχιστον έως τις 31 Δεκεμβρίου. Το μόνο που είναι σίγουρο ότι το 5ευρο δεν αφορά στη συνταγογράφηση. «Δεν υπάρχει θέμα 5ευρου αυτή τη στιγμή. Ποτέ δεν υπήρχε για τις 20 Μαρτίου. Μέσα στο νόμο για το ΠΕΔΥ έχουμε προβλέψει μεταβατικό διάστημα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για τη λειτουργική ένωση των δύο συστημάτων. 5ευρο ίσχυε και ισχύει με το νόμο του ΠΑΣΟΚ στα εξωτερικά κέντρα και στα Κέντρα Υγείας», τόνισε ο Υπουργός Υγείας. Προσέθεσε, ωστόσο, πως «στα Αστικού Τύπου Κέντρα Υγείας, τα οποία θα διαμορφωθούν μετά από έξι μήνες και αφού θα έχει γίνει η συνένωση των παλαιών μονάδων, έχουν σκοπό να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες. Εκεί θα υπάρχει προφανώς και το εισιτήριο». Κατά τον Άδωνι Γεωργιάδη, έως τα τέλη του έτους θα φανεί αν το σύστημα θα ισορροπήσει και έως τότε κάθε συζήτηση είναι πρώιμη. «Πρώτα να φτιάξουμε το σύστημα να λειτουργεί, θα δίνουμε τις δωρεάν υπηρεσίες για την συνταγογράφηση και την εξέταση από τους συμβεβλημένους και τον οικογενειακό γιατρό στους ασφαλισμένους μας και αφού το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί, θα δούμε τι θα κάνουμε», σημείωσε. Οι αντιδράσεις συνεχίζονταιΤο 5ευρο στην ΠΦΥ συνεχίζει πάντως να αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις του Υπουργού με το ΠΑΣΟΚ, με τη Χαριλάου Τρικούπη να τονίζει πως το νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ, που ψηφίστηκε πριν από περίπου 15 ημέρες δεν αναφέρει κάτι περί εισιτηρίου.
“Το χαράτσι των 5ευρω αποτέλεσε αιτία πολέμου ανάμεσα στους συγκυβερνώντες, οι οποίοι φαίνεται πως διαθέτουν ελλειμματική μνήμη”, αναφέρουν οι Νοσοκομειακοί γιατροί.Σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ θυμίζει ότι το συγκεκριμένο χαράτσι επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 1991, επί κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκηακι ήταν ύψους 1000 δραχμών, χωρίς να εφαρμοστεί. Το 2003 η κυβέρνηση Σημίτη το μετέτρεψε σε 3 ευρώ, χωρίς και πάλι να εφαρμοστεί, ενώ το 2010 ενεργοποιήθηκε από τον Α. Λοβέρδο και ανέβηκε στα 5 ευρώ. “Τώρα ο κ. Γεωργιάδης προσπαθεί να το επιβάλλει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, με το σουρεαλιστικό επιχείρημα πως αποτελεί εισφορά αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους, ενώ είναι γνωστό ότι το πληρώνουν και οι ίδιοι οι ανασφάλιστοι”, σημειώνει ο Δ. Βαρνάβας καλόντας την κυβέρνηση να αποσύρει το 5ευρω.
Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ ξεκαθαρίζει πως «το εισιτήριο των 5 ευρώ θα εμποδίσει την πρόσβαση των ασφαλισμένων στις Μονάδες Υγείας του καινούργιου φορέα με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο εξαθλιωμένος οικονομικά ασφαλισμένος να εξυπηρετηθεί και θα του στερήσει το δικαίωμα στην υγεία. Το χαράτσι των 5 ευρώ μαζί με το τηλεφωνικό ραντεβού που του κοστίζει ακριβά και σε συνδυασμό με το ένα ευρώ ανά συνταγή βάζει το μαχαίρι στο λαιμό του ασφαλισμένου».Για προσπάθεια της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας «να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα», κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος απορρίπτει κάθε συζήτηση για επιβολή χαρατσιού και στις επισκέψεις των ασφαλισμένων στους ασφαλισμένους.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ