«Πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Μ.Α) στο atezolizumab σε συνδυασμό με – πακλιταξέλη ως αρχική θεραπεία ενηλίκων ασθενών με PD-L1-θετικό μεταστατικό τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.
Αξίζει να τονιστεί ότι αποτελεί την πρώτη ανοσοθεραπεία που λαμβάνει έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, μία νόσο με μεγάλο θεραπευτικό κενό μέχρι σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι το atezolizumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσδένεται στην πρωτεΐνη PD-L1.
Η συγκεκριμένη πρωτείνη εδκηλώνεταιι στα καρκινικά κύτταρα και στα διηθούντα τον όγκο ανοσοκύτταρα και αδρανοποιεί τα Τ-κύτταρα.
Χάρη στην πρόσδεση στην πρωτείνη PD-L1, το atezolizumab μπορεί να αποκαταστήσει τη δραστηριότητα των Τ-κυττάρων.
«Η έγκριση αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση αυτής της επιθετικής μορφής της νόσου, που εμφανίζει ταχεία εξέλιξη και μικρότερη συνολική επιβίωση των ασθενών σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου του μαστού» δήλωσε για την εγκριση ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κος Χρίστος Παπαδημητρίου.
Σε ότι αφορά την ασθένεια, ο εξεταζόμενος υπότυπος αντιπροσωπεύει περίπου το 15% όλων των καρκίνων του μαστού και είναι πιο συχνός σε γυναίκες κάτω των 50 ετών σε σύγκριση με άλλες μορφές της νόσου.
Ειδικότερα, χαρακτηρίζεται από την έλλειψη έκφρασης των υποδοχέων οιστρογόνου, προγεστερόνης και του HER-2 (Υποδοχέας Ανθρώπινου Επιδερμικού Αυξητικού Παράγοντα Τύπου 2).
Η έγκριση του ΕΜΑ βασίστηκε στα δεδομένα της μελέτης φάσης ΙΙΙ IMpassion130.
Σύμφωνα με την προαναφερθήσα έρευνα, το atezolizumab σε συνδυασμό με nab – πακλιταξέλη στον πληθυσμό των ασθενών με PD-L1-θετική νόσο μείωσε στατιστικά σημαντικά κατά 38% τον κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου ή θανάτου (PFS) σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία μόνο.
Στα θετικά ευρήματα συγκεταλέγεται και η αριθμητικά σημαντική βελτίωση της συνολικής επιβίωσης (OS) κατά επτά μήνες (25.0 έναντι 18.0 μήνες).
Σχετικά με την ασφάλεια του atezolizumab σε συνδυασμό με nab – πακλιταξέλη σημειώνεται ότι είναι σύμφωνη με τα προφίλ ασφάλειας των μεμονωμένων φαρμάκων της μελέτης ή τη συγκεκριμένη νόσο και δεν αναγνωρίστηκαν νέα σήματα ασφάλειας με το συνδυασμό.
Οι περισσότερες πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (ΑΕ) ήταν βαθμού 1 και 2 με παρόμοια ποσοστά μεταξύ των σκελών της μελέτης (αλωπεκία, κόπωση, ναυτία και διάρροια).
Οι πιο συχνές εξ αυτών ήταν βαθμού 3-4, ουδετοροπενία, περιφερική νευροπάθεια, κόπωση και αναιμία.
Σημειώνεται ότι το φάρμακο τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση, που θα επιτρέψει τον γρήγορο προσδιορισμό νέων πληροφοριών ασφαλείας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ