Στην υπερμετάδοση του SARS-CoV-2 που έφθασε τα 14 εκατομμύρια περιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν 583.000 ασθενείς έδωσε έμφαση ο γνωστός λοιμωξιολόγος Anthony Fauci μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα για τον καρκίνο σχετικά με το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.
Ο λοιμωξιολόγος και μέλος National Academy of Sciences καθώς και της National Academy of Medicine, σημείωσε ότι από τος περισσότερο πληγείσες περιοχές είναι οι ΗΠΑ, στην οποία έχουν καταγραφεί περίπου 3-4 εκατομμύρια περιστατικά και 136.000 θανάτους έως τις 20 Ιουλίου 2020.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Θεραπευτικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ, συνοψίσουν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Fauci.
Σύμφωνα και με τις τελευταίες έρευνες ο κύριος τρόπος μετάδοσης παραμένει μέσω των αεροφόρων οδών, με τα σταγονίδια, αν και η μετάδοση μπορεί να συμβεί και μέσω αερολύματος.
Ωστόσο, ο SARS-CoV-2 έχει εντοπιστεί και σε άλλα βιολογικά υγρά του ανθρώπινου σώματος ακόμη δεν έχει τεκμηριωθεί η μετάδοση του μέσω αυτών των οδών.
«Καμπανάκι» πρέπει να χτυπήσει όταν εμφανιστούν συμπτώματα όπως είναι είναι πυρετός, βήχας, γριππώδης συνδρομή, δύσπνοια, μυαλγίες, ανοσμία και απώλεια γεύσης. Ο διακεκριμένος επιστήμονας επεσήμανε ότι το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων είναι εξαιρετικά ευρύ, τονίζοντας πως έχουν εντοπιστεί ως γνωστόν διάφορες μορφές εκδήλωσης, από την πλήρως ασυμπτωματική μορφή έως την πολύ σοβαρή μορφή με ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ για μηχανικό αερισμό που ενίοτε οδηγεί σε θάνατο.
«Ανάχωμα» στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και συνεπώς στην ανάσχεση της μετάδοσης του ιού είναι το γεγονός πως το 25% με 40% των ασθενών που νοσούν είναι πλήρως ασυμπτωματικοί.
Συνολικά, 81% των περιπτώσεων είναι ήπιες έως μέτριες, 14% σοβαρές και 5% εξαιρετικά σοβαρές.
Σε ότι αφορά τη θνητότητα εκτιμάται στο 2.3% και οι ηλικιωμένοι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης, όπως και οι ασθενείς με συννοσηρότητες.
Ευάλωτοι έναντι του ιού είναι όσοι κάνουν χρήση των κορτικοστεροειδών, γυναίκες σε κύηση, όσοι έχουν αρτηριακή υπέρταση και ανοσοανεπάρκεια, αφού έχουν επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο νόσησης από το νέο κοροναϊό.
Σύμφωνα όσα διατύπωσε ο κ. Fauci στην ομιλία του, τα ασθενέστερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα πλήττονται περισσότερο.
«Όπλα» στην διάγνωση του SARS-CoV-2 αποτελούν οι μοριακές τεχνικές, τα τεστ αντιγόνων και η ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του ιού.
Στην θεραπευτική «φαρέτρα» περιλαμβάνονται η ρεμντεσιβίρη και άλλα αντιιικά, το πλάσμα από ιαθέντες ασθενείς, στοχευμένους παράγοντες και μονοκλωνικά αντισώματα.
Μπορεί να μην έχουν λυθεί ακόμη όλες οι απορίες μας σχετικά με τον ιό, αλλά η έρευνα φαίνεται πως είναι σε καλό δρόμο καθώς δοκιμάζονται εμβόλια. Στην πλειονότητά τους οι μελέτες φάσης 1 και 2 έχουν ολοκληρωθεί και αρχίζουν ήδη οι εγκριτικές μελέτες φάσης 3.
Πιθανόν η ανεύρεση αποτελεσματικού εμβολίου να αποτελεί τη μόνη ουσιαστική λύση «εξολόθρευσης» του αόρατου εχθρού.
Προς παρόν, όπως τόνισε και ο λοιμωξιολόγος, κύριο μέτρο πρόληψης είναι η διατήρηση των αποστάσεων και η καλή υγιεινή που περιλαμβάνει καλό πλύσιμο χεριών και χρήση μάσκας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ