Σημαντική μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου με την προσθήκη της σεμαγλουτίδης στη συνήθη θεραπεία, διαπίστωσε η μελέτη SUSTAIN 6, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν νωρίτερα σήμερα Παρασκευή στην 52η Ετήσια Συνάντηση του European Asociation for the Study of Diabetes (EASD).
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, η σεμαγλουτίδη, ένα υπό ανάπτυξη ανάλογο του GLP-1 εβδομαδιαίας χορήγησης, μείωσε κατά 26%, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, τον κίνδυνο εμφάνισης μειζόνων καρδιαγγειακών συμβαμάτων (major adverse cardiac events – MACE), δηλαδή του καρδιαγγειακού θανάτου, του μη θανατηφόρου εμφράγματος και του μη θανατηφόρου εγκεφαλικού. Η σεμαγλουτίδη προστέθηκε στη συνήθη θεραπεία σε 3.297 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 και υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, σε βαθος χρόνου 104 εβδομάδων, ενώ το αποτέλεσμα βασίστηκε στη συσσώρευση των πρώτων MACE σε 254 ανθρώπους.
Επιπλέον, η έρευνα παρατήρησε στατιστικά σημαντική μείωση κατά 39% σε μη-θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια, μη στατιστικά σημαντική μείωση κατά 26% σε μη-θανατηφόρο έμφραγμα μυοκαρδίου καθώς και ουδέτερη επίδραση (2% μείωση) στον καρδιαγγειακό θάνατο μετά από δύο μόνο έτη θεραπείας.
«Η μείωση στα καρδιαγγειακά συμβάματα που παρατηρήθηκε με τη σεμαγλουτίδη στη μελέτη SUSTAIN 6 είναι αξιοσημείωτη δεδομένου του μικρού αριθμητικά πληθυσμού και της μικρής διάρκειας της μελέτης» δήλωσε ο Δρ. Steven Marso, ερευνητής και κύριος συγγραφέας της SUSTAIN 6.
Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και, όπως τονίζει ο Δρ. Marso, και νέες επιλογές θεραπείας οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο είναι απαραίτητες».
Όπως αναφέρει και η NovoNordisk, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη έκβασης, 0.5 mg και 1.0 mg σεμαγλουτίδης μείωσαν σημαντικά τη HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) κατά -1.1% και -1.4%, αντίστοιχα, όταν με το εικονικό φάρμακο (σε αντίστοιχες ποσότητες) η μείωση ήταν στο -0.4%. Σημείο εκκίνησης ήταν μια συνολική μέση τιμή 8.7%,
Επιπλέον, η θεραπεία με σεμαγλουτίδη οδήγησε και σε μείωση του σωματικού βάρους. Συγκεκριμένα, με μέση τιμή σωματικού βάρους 92,1 kg , καταγράφηκε μείωση κατά 3.6 kg και 4.9 kg (0.5 mg και 1.0 mg, αντίστοιχα), όταν το εικονικό φάρμακο συνδέθηκε με μείωση μόλις 0.7 kg και 0.5 kg (0.5 mg και 1.0 mg, αντίστοιχα).
Ακόμη, η συχνότητα εμφάνισης παγκρεατίτιδας ήταν χαμηλότερη με τη σεμαγλουτίδη σε σχέση με το εικονικό φάρμακο, ενώ αναφορικά με τις μικροαγγειακές επιπλοκές, σημαντικά λιγότεροι ασθενείς που λάμβαναν σεμαγλουτίδη (62 ή 3.8%) σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (100 ή 6.1%) εκδήλωσαν εκ νέου ή επιδεινούμενη νεφροπάθεια, ενώ σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός ασθενών που λάμβαναν θεραπεία με σεμαγλουτίδη (50 ή 3%) έναντι του εικονικού φαρμάκου (29 ή 1.8%) ανέπτυξαν επιπλοκές διαβητικής αμφιβληστροειδιοπάθειας.
Όπως διαπιστώθηκε και όπως αναφέρει και η NovoNordisk με ανακοίνωση της, λιγότερες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες παρατηρήθηκαν με τη σεμαγλουτίδη σε σχέση με εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, η παύση θεραπείας λόγο ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν πιο συχνή με τη σεμαγλουτίδη, κυρίως λόγω των γαστρεντερικών συμβάντων.
« Τα αποτελέσματα της μελέτης SUSTAIN 6 υποστηρίζουν την ισχυρή δυναμική της σεμαγλουτίδης στη θεραπευτική του διαβήτη τύπου 2 και αναμένουμε την υποβολή φακέλου στις κανονιστικές αρχές αργότερα αυτό το έτος» δήλωσε ο Mads Krogsgaard Thomsen, executive vice president και chief science officer της Novo Nordisk.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα στο περιοδικό New England Journal of Medicine.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ