Σε εμφανές σημείο φαίνεται πως «κρύβεται» η λύση για την ελάφρυνση των υποχρεωτικών επιστροφών, που ταλανίζουν την αγορά του Φαρμάκου. Όπως προκύπτει από μελέτη της IQVIA και της AbbVie, οι κλινικές έρευνες δεν συνιστούν μόνο πηγή εσόδων για το κράτος, απασχόλησης και επενδύσεων, πύλη υγείας και πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, αλλά και μέσο απαλλαγής από το βραχνά του clawback.
«Η σχετική μελέτη περιλαμβάνει ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης στην Ελλάδα, καλές πρακτικές από το εξωτερικό καθώς επίσης και έναν αναλυτικό οδικό χάρτη με προτάσεις που θα βοηθήσουν ώστε η χώρα μας να γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός», ανέφερε από το βήμα του 7ου Clinical Research Center #CRC18 ο Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie Πασχάλης Αποστολίδης.
«Αποφασίσαμε να κάνουμε «μαγνητική» στον «ασθενή» εξετάζοντας σε βάθος κάθε λεπτομέρεια, κάθε πρόβλημα, κάθε πιθανή λύση που θα μας βοηθούσε να αυξήσουμε τις επενδύσεις σε κλινική έρευνα στη χώρα μας», συμπλήρωσε.
Η συγκριτική μελέτη της κατάστασης στην Ελλάδα με τις πρακτικές στον τομέα των κλινικών μελετών σε άλλες 6 χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Ισραήλ) ανέδειξε, κυρίως, τα σημεία αδυναμίας του ελληνικού συστήματος.
Οι χρόνοι έγκρισης και η σύνδεση επένδυσης σε κλινικές μελέτες με τα clawback αποτελούν , όπως ανέφερε ο Σπύρος Αλεξανδράτος, Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Διεύθυνσης της IQVIA, τα σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος σαν χώρα προκειμένου να δώσουμε ώθηση στο R&D.
Οι χρόνοι έναρξης μίας κλινικής μελέτης συνδέεται και με τα κίνητρα σε κλινικές και νοσοκομεία και απλότητα διαδικασίας, ανέφερε. Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξανδράτος οι χρόνοι έγκρισης έχουν μειωθεί και η επιτροπή δεοντολογίας και ο ΕΟΦ λειτουργούν, αλλά πεδίο ανησυχίας “παραμένει η καθυστέρηση σε επίπεδο νοσοκομείων. Αυτές οι καθυστερήσεις ρίχνουν σημαντικά την απόδοση της χώρας».
Παράγοντες σημαντικοί για τη βελτίωση της διεξαγωγής των κλινικών μελετών είναι και ο διαθέσιμος πληθυσμός, η επιδημιολογία και η συγκέντρωση των ασθενών, αλλά πρόκειται για παράγοντες στους οποίους δεν έχει ιδιαίτερο έλεγχο η κυβέρνηση, σε αντίθεση με το κριτήριο της πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες.
Κλειδί, όμως, αποτελεί η σύνδεση της κλινικής μελέτης με την απομείωση του clawback, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Πορτογαλία. Στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου το 100% των δαπανών R&D αφαιρούνται από το clawback, που έχει «ταβάνι» τα 200 εκατ. ευρώ.
Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξανδράτος αυτή η σύνδεση αίρει ένα σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη των εταιριών, αυξάνοντας τα έσοδα της και ωθώντας προς τα πάνω τις επενδύσεις της σε μια χώρα, ακόμη και κατά 10%.
«Η σύνδεση των επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη με ελάφρυνση των υποχρεωτικών επιστροφών προς το κράτος (clawback), όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Πορτογαλίας, μπορεί να μειώσει – έως και να εξαφανίσει σε βάθος χρόνου – το Νο1 πρόβλημα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για αύξηση του ΑΕΠ, δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουν τα νοσοκομεία μας στους πολίτες», ανέφερε ο κ. Αποστολίδης.
Αν ακολουθούσε τις καλές πρακτικές η Έλλαδα θα μπορούσε να πολλαπλασιάσει τις επενδύσεις, προσελκύοντας ακόμη και 520 εκατ. ευρώ, από 42 εκατ. ευρώ σήμερα! «Επενδύονται 4 ευρώ ανά Έλληνα και η φιλοδοξία είναι να πάμε στο 49 ευρώ ανά πολίτη, αυξάνοντας κατά 1,1 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ, κατά 270 εκατ. ευρώ τα φορολογικά και προσθέτοντας 23 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», προσέθεσε ο κ. Αλεξανδράτος.
Από τη μελέτη της IQVIA προκύπτουν μια σειρά προτάσεων, με χαρακτηριστικότερες:
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ