Ενώ όλοι ασχολήθηκαν με το άρθρο 65, που αφορούσε την επίταξη ιδιωτών ιατρών, πέρασαν στα ψιλά άλλες δύο ρυθμίσεις, οι οποίες άρχισαν να γίνονται γνωστές, προκαλώντας αντιδράσεις και ερωτήματα. Η πρώτη δίνει τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου και σε ειδικευόμενους ιατρούς και η δεύτερη, επιτρέπει σε καθηγητές ιατρικής, που έχουν συνταξιοδοτηθεί να εργαστούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ για 3 χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Όσον αφορά το πρώτο, να σημειώσουμε ότι, στο κείμενο του σχεδίου νόμου που βγήκε για διαβούλευση και κατατέθηκε στη Βουλή, η ρύθμιση για την άσκηση του ιδιωτικού έργου αφορούσε μόνο ειδικευμένους ιατρούς του ΕΣΥ (επιμελητές, διευθυντές, αλλά και επικουρικούς). Την τελευταία στιγμή, προστέθηκε ότι θα αφορά και ειδικευόμενους ιατρούς, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν επίσης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, με την οποία “διευκρινίζει ότι είναι αντίθετος στη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου από τους ειδικευόμενους ιατρούς.Τονίζουμε ότι οι νέοι γιατροί κατά την περίοδο της ειδίκευσής τους θα πρέπει να είναι αφοσιωμένοι και απερίσπαστοι στην εκπαίδευσή τους για να αποχτήσουν την υψηλού επίπεδου επιστημονική γνώση που παρέχεται στο χρόνο της ειδίκευσής τους”.
Πηγές του υπουργείου Υγείας μας έλεγαν ότι κρίθηκε πως πρέπει να συμπεριληφθούν και οι ειδικευόμενοι ιατροί για τον ίδιο ακριβώς λόγο, δηλαδή, ως επιπλέον κίνητρο για έναν ιατρό για να ξεκινήσει την ειδίκευση του σε δημόσιο νοσοκομείο. Σήμερα, πρόσθεταν υπάρχουν αρκετά τμήματα, στα οποία υπάρχουν τεράστια κενά στις θέσεις ειδικευόμενων, γεγονός που προκαλεί δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία.
Όσον αφορά το δεύτερο, αξίζει να αναφέρουμε ότι, εδώ και 20 χρόνια, οι ομότιμοι καθηγητές ιατρικής είχαν πάγιο αίτημα να υπάρξει τέτοια ρύθμιση και αρκετές φορές επιχειρήθηκε να ενταχθεί αιφνιδιαστικά σε σχετικά νομοσχέδια, αλλά αποσύρονταν μετά από αντιδράσεις.
Από το υπουργείο Υγείας υποστηρίζουν ότι το μέτρο έχει στόχο να καλύψει υφιστάμενα κενά στα δημόσια νοσοκομεία, δίνοντας τη δυνατότητα σε έμπειρους και καταξιωμένους γιατρούς να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια, που έχουν έδρα σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Ανάλογη ρύθμιση είχε περάσει προσωρινά στη διάρκεια της πανδημίας και για τους γιατρούς του ΕΣΥ, ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα στα νοσοκομεία. Μέχρι πρότινος, επίσης, οι συνταξιοδοτηθέντες πανεπιστημιακοί ιατροί προσλαμβάνονται από μεγάλα, ιδιωτικά κέντρα και το ΕΣΥ “χάνει” έμπειρο ιατρικό δυναμικό.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ