Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους πανεπιστημιακούς κύκλους η προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) σε πανεπιστήμιο, παρότι δεν ανήκει σε ΑΕΙ, ενώ σχεδιάζεται και προσφυγή στο ΣτΕ.
Χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «σκάνδαλο», «παρα-πανεπιστήμιο» και «διαδικασία-παρωδία» οι πανεπιστημιακοί κατηγορούν την κυβέρνηση για αντιακαδημαϊκές διαδικασίες και «ρουσφετολογικό θράσος» απέναντι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
«Ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους βρίσκεται σε εξέλιξη στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αφορά την ένταξη, χωρίς σεβασμό στους ακαδημαϊκούς κανόνες, με κλειστές διαδικασίες και διορισμένα εκλεκτορικά σώματα του προσωπικού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας-ΕΣΔΥ σε θέσεις καθηγητών [που] θα λειτουργεί από 1ης Ιανουαρίου 2018, «με πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, ως αυτοδιοικούμενο Ν.Π.Δ.Δ., κατά την έννοια των νόμων 2194/1994 και 3685/2008, όπως ισχύουν», μετατρεπόμενη σε ένα παρα-πανεπιστήμιο του Υπουργείου Υγείας», αναφέρει η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ).
«Πρόκειται για μια πρωτοφανή για την ακαδημαϊκή κοινότητα διαδικασία-παρωδία, μοναδική για τα ακαδημαϊκά δεδομένα της χώρας μας, σύμφωνα με την οποία, βάσει του ν. 4452/2017, οι διδάσκοντες και επιστημονικοί συνεργάτες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας αποφασίζουν από μόνοι τους, με μία απλή αίτηση (!), για ποιο γνωστικό αντικείμενο και σε ποια βαθμίδα θα κριθούν (Επίκουρου Καθηγητή, Αναπληρωτή Καθηγητή ή Καθηγητή) και μάλιστα με «κλειστή διαδικασία», χωρίς δηλαδή οποιοσδήποτε άξιος επιστήμονας από την Ελλάδα ή το εξωτερικό να μπορεί να διεκδικήσει τη θέση αυτή!!!», αναφέρει χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ). Προσθέτει, δε, πως «σε πολλές περιπτώσεις, τα γνωστικά αντικείμενα τα οποία έχουν επιλέξει οι ίδιοι οι υποψήφιοι, δεν ευσταθούν επιστημονικά και καθίστανται «φωτογραφικά» ή εντάσσονται σε πολλαπλά, ξεχωριστά επιστημονικά πεδία».
Μάλιστα, η ΚΙΠΑΝ έχει προτείνει και στο παρελθόν μια διαδικασία ένταξης της ΕΣΔΥ στην πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία όμως ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα. Συγκεκριμένα, η διαδικασία προβλέπει την υπαγωγή της ΕΣΔΥ στο Υπουργείο Παιδεία, την ένταξη της σε υπάρχον ΑΕΙ ή ΤΕΙ και η ένταξη του προσωπικού της σε θέσεις καθηγητών με τον τρόπο που ισχύει για τα ΑΕΙ.
Όπως καταγγέλλουν, η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος της ΕΣΔΥ με το Υπουργείο Υγείας συνδέεται με τη χρηματοδότηση εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας αλλά και διεθνών οργανισμών για μελέτες και έρευνες που διεξάγει η ΕΣΔΥ, η ανάθεση των οποίων έχει χαρακτηριστεί ασαφής από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).
Η ΠΟΣΔΕΠ εξετάζει και το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των διαδικασιών κρίσης σε ό,τι αφορά η «καθηγητοποίηση» του προσωπικού της ΕΣΔΥ.
Η ΕΣΔΥ προτείνει τις Επταμελείς Επιτροπές Κρίσης, «χωρίς να ακολουθούνται ακαδημαϊκά κριτήρια, καθώς καλούνται Καθηγητές Πανεπιστημίων να κρίνουν τους διδάσκοντες και επιστημονικούς συνεργάτες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, χωρίς, σε πολλές περιπτώσεις, οι εκλέκτορες να έχουν το ίδιο ή έστω συναφές γνωστικό αντικείμενο με αυτό της συγκεκριμένης θέσης, ενώ παράλληλα οι ίδιοι εκλέκτορες κρίνουν υποψηφίους σε εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους γνωστικά αντικείμενα», αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους».
«Αντικατροπτίζει το ρουσφετολογικό θράσος και την αντιακαδημαϊκότητα με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, εντάσσοντας σε αυτήν με πρωτοφανή τρόπο, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας», προσθέτει η Ομοσπονδία.
Καταγγέλλει, δε, ότι η Σχολή «έχει διαχρονικά τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης με κατ’ αποκλειστικότητα αναθέσεις μελετών και ερευνών από το Υπουργείο Υγείας και από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το καθεστώς αυτό δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί με τους ίδιους όρους αν η ΕΣΔΥ υπαγόταν κανονικά στο Πανεπιστημιακό Σύστημα και το Υπουργείο Παιδείας. Αντί για αυτή τη λύση, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας επιλέγουν την πανεπιστημιοποίηση της ΕΣΔΥ, με τους υπηρετούντες στην ΕΣΔΥ επιστήμονες, που δεν έχουν υπηρετήσει ούτε κατ’ ελάχιστο σε θέσεις Α.Ε.Ι. οποιασδήποτε βαθμίδας, να αποκτούν τον τίτλο Καθηγητή Πανεπιστημίου, με αντιακαδημαϊκές διαδικασίες».
Οι πανεπιστημιακοί ζητούν την άμεση ανάκληση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ενώ καλούν τους συναδέλφους τους Καθηγητές να παραιτηθούν από τις επταμελείς επιτροπές, έτσι ώστε να «παγώσει» η διαδικασία.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ