Για σοβαρές υγειονομικές συνέπειες κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εξαιτίας της διατίμησης των ιατρικών πράξεων για τον SARS-CoV-2, διενέργειας ελέγχου και ανάλυσης δείγματος από πιστοποιημένα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, υποστηρίζοντας ότι δεν καλύπτεται κόστος διενέργειας των εξετάσεων.
Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ αναφέρει ότι ήρθε σε επαφή με τους επαγγελματικούς φορείς και κατόπιν εμπεριστατωμένης ανάλυσης του υγειονομικού διαγνωστικού πρωτοκόλλου και του σχετικού κοστολογίου, εκτιμάται ότι οι τιμές της διατίμησης δεν καλύπτουν τις για την υλοποίηση των εξετάσεων βάσει των διαγνωστικών πρωτοκόλλων.
Στο επιχείρημα αυτό προσθέτει ο σύλλογος το γεγονός ότι οι εν λόγω εξετάσεις είχαν κοστολογηθεί υψηλότερα στο άρθρο 3 προηγούμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ’ αριθμόν 848 Β’ 13/03/2020.
Το συντονιστικό όργανο των σωματείων κλινικοεργαστηριακών ειδικοτήτων, ιδιωτών της ΠΦΥ, ιατρικών διαγνωστικών κέντρων και της Ένωσης Ιδωτικών Εταιρειών και Πολυιατρείων, τονίζει ότι σε μηνιαία βάση διενεργούνται στη χώρα περισσότερα από 750.000 διαγνωστικά test για τη διάγνωση της νόσου εκ των οποίων το 50% εξ’ αυτών εξυπηρετούνται από ιδιώτες παρόχους υγείας. Ως εκ τούτου ο κλάδος μας συμβάλλει τα μέγιστα τόσο στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας όσο και στη προάσπιση του ΕΣΥ.
Μάλιστα το συντονιστικό υποστηρίζει ότι για τον καθορισμό της ανώτατης τιμής στα 40 ευρώ για το μοριακό test και στα 10ευρώ το rapid test ελήφθησαν υπόψη σας τα εξης:
Τον κίνδυνο αρνητικών συνεπειών επισημαίνει ο ΠΙΣ, τονίζοντας ότι «φοβούμαστε λοιπόν ότι η διατίμηση μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας, σε αύξηση των αστοχιών διάγνωσης κρουσμάτων SARS–CoV-19 και σε μείωση του δικτύου δειγματοληψιών που εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα, με δυνητική αύξηση της διασποράς της νόσου και υπερφόρτωση των νοσοκομείων».
Την πιθανότητα λόγω της συμπίεσης των τιμών σε αυτά τα επίπεδα να προκληθούν φαινόμενα ολιγοπωλιακών καταστάσεων, σε βάρος των μικρών και μεσαίων εργαστήριων, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Τα μικρομεσαία εργαστήρια, όπως υπενθυμίζει ο ΠΙΣ «βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης από κοινού με τους κλινικούς γιατρούς και το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, για τον έλεγχο της διασποράς του νέου κορωνοϊού».
Την πλήρη κάλυψη των εξετάσεων από την πολιτεία, με την απευθείας αποζημίωση των τεστ χωρίς rebate και clawback μέσω ειδικού προϋπολογισμού ζητά ο ΠΙΣ. Διαφορετικά για να αποφευχθεί η επιβάρυνση των πολιτών, σύμφωνα με τον σύλλογο, η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για την χορήγηση των υλικών στα εργαστήρια, ώστε να αποζημιώνεται μόνο η διενέργεια της εξέτασης.
Αιχμές προς το υπουργείο Ανάπτυξης δεν προχώρησε σε διατίμηση για τις μάσκες και τα μέσα ατομικής προστασίας όπως ζητούσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος την άνοιξη και προέβη σε αυτή την αιφνίδια απόφαση χωρίς συνεννόηση, επιστημονική και οικονομική τεκμηρίωση.
Καταλήγοντας, ο ΠΙΣ καλεί το υπουργείο να αναστείλει την απόφαση και να συζητήσει με τον κλάδο για να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ