Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε και σελήνιου για χρονικό διάστημα 5 ετών δεν έδειξε να έχει κανένα ρόλο στην πρόληψη της άνοιας. Στο απογοητευτικό αυτό συμπέρασμα κατέληξε μία μεγάλη μελέτη, στην οποία οι επιστήμονες παρακολούθησαν για 11 χρόνια ένα μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων ανδρών.
Το σελήνιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει συνδεθεί με την αυξημένη προστασία από καρκίνο και σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, καθώς και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του θυρεοειδούς αδένα. Η αντιοξειδωτική του δράση ενισχύεται όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε.
Η νέα μελέτη ονομάζεται PREADViSE (Prevention of Alzheimer’s Disease by Vitamin E and Selenium) και είναι η πρώτη που διερεύνησε τη μακρόχρονη δράση των αντιοξειδωτικών στην άνοια σε άνδρες που δεν έχουν συμπτώματα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό JAMA Neurology: http://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/article-abstract/2612477.
Ο επικεφαλής των ερευνητών Richard J. Kryscio από το κέντρο Sanders Brown Center on Aging του πανεπιστημίου του Κεντάκι των ΗΠΑ ανέφερε στο Medscape ότι «παρόλο που το οξειδωτικό στρες είναι ένα αναγνωρισμένο μονοπάτι για την άνοια, προσωπικά πιστεύω ότι η μελέτη μας είναι το τέλος του δρόμου για την ιδέα χρήσης των αντιοξειδωτικών με στόχο την πρόληψη της άνοιας».
Η μελέτη ξεκίνησε το 2002 ως μέρος μίας άλλης έρευνας, στην οποία διερευνήθηκε ο ρόλος της βιταμίνης Ε και του σεληνίου στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Στη μελέτη αυτή λοιπόν είχαν πάρει μέρος 7.450 άνδρες με μέση ηλικία 67 έτη χωρίς κανένα σύμπτωμα άνοιας. Με τυχαίο τρόπο έλαβαν βιταμίνη Ε, σελήνιο (200 mg ημερησίως) ή εικονικό φάρμακο.
Αυτή η μελέτη διακόπηκε πρόωρα το 2009 λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε το σελήνιο. Στη συνέχεια, οι ασθενείς εντάχθηκαν στη νέα μελέτη PREADViSE και τέθηκαν υπό παρακολούθηση για άλλα 6 χρόνια. Επειδή το 2009, περίπου τα μισά ιατρικά κέντρα, που συμμετείχαν, σταμάτησαν κάθε δραστηριότητα, τελικά στη μελέτη εγγράφηκαν περίπου οι μισοί ασθενείς (3.786 άτομα).
Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Σε ένα συνοδευτικό άρθρο στο ίδιο περιοδικό ο Steven T. DeKosky, από το McKnight Brain Institute του πανεπιστημίου Southern California, επισήμανε κάποιες αδυναμίες της μελέτης. Ωστόσο, ανέφερε ότι η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερες που έχουν αποτύχει να βρουν προληπτική δράση διαφόρων παρεμβάσεων, όπως ορμονικής θεραπείας, στατινών, αντιφλεγμονωδών ουσιών κλπ. έναντι της άνοιας.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ