Έντονη είναι η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της ΠΦΥ. Τρωτά σημεία και ελλείμματα επισημαίνουν βουλευτές της μείζονας και ελάσσονας αντιπολίτευσης.
Πυρά εξαπέλυσε στην κυβέρνηση κατά την ομιλία του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός για το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, δεν είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας, αλλά η παράδοση στον ιδιωτικό τομέα. Ευθύνες επέρριψε ο κ. Ξανθός για την αποτυχία της προηγούμενης απόπειρας για την ΠΦΥ, ισχυριζόμενος ότι «[αραλάβατε μία σημαντική μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, η οποία δεν ήταν στα χαρτιά, βρισκόταν σε εξέλιξη με 127 ανεπτυγμένες ΤοΜΥ σε λειτουργία, με ανθρώπινο δυναμικό, με δρομολογηνένη στοχευμένη προκήρυξη 500 γιατρών σε Κέντρα Υγείας. Στα τρία χρόνια της διακυβέρνησής δεν αναπτύξατε ούτε μία νέα μονάδα ΠΦΥ! Απαξιώσατε τις υφιστάμενες δομές, τις αποψιλώσατε από προσωπικό με υποχρεωτικές μετακινήσεις για να καλύψετε κενά και τώρα τις παραδίδετε στον ιδιωτικό τομέα».Όσο για τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Ξανθός καυτηρίασε την κατάργηση της εκπροσώπησης των ασθενών και των οργανώσεών τους στον ΕΟΠΥΥ, την κατάργηση της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α., «ενός φορέα με μακρά και πολύτιμη γνώση και εμπειρία και την μεταφορά της αρμοδιότητάς του και πάλι στον ιδιωτικό τομέα».Ο ίδιος αντιπρότεινε ως λύση νέες προσλήψεις, συνθήκες μόνιμης και αξιοπρεπούς εργασίας, θεσμοθέτηση των βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων κ.ά.
Μύδρους εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης και ο βουλευτής Κιλκίς και υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας Γιώργος Φραγγίδης, αναφέροντας για το νομοσχέδιο ότι διαθέτει μεν επικοινωνιακό τίτλο, αλλά δε αποτελεί «έκθεση ιδεών» και «κενό γράμμα» για τους πολίτες. Με βάση τα υπάρχοντα προβλήματα αποτυχίας της προαγωγής υγείας, των δύσκολα προσβάσιμων δομών , των ανεπαρκών υποδομών, της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης κ.ά., όπως ανέφερε ο κ. Φραγγίδης, εκτιμά ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση δεν προσφέρει λύσεις. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ως «μνημείο προχειρότητας και ανοργανωσιάς». Επίσης, ο κ. Φραγγίδης προσδιορίζει ότι δεν υπάρχει σαφές χροννοδιάγραμμα, αλλά επαφίεται στη «βούληση του υπουργού χωρίς να εξειδικεύονται και χωρίς να παρουσιάζεται τρόπος υλοποίησης». Μειονέκτημα αναφέρει ότι είναι, ο κ. Φραγγίδης ότι το νομοσχέδιο δεν προέκυψε από δημόσιο διάλογο. Στα προβληματικά σημεία εντάσσει ο κ. Φραγγίδης την “εκπαραθύρωση” κοινωνικών εταίρων και θεσμικών φορέων από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και τηκατάργηση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ και παράδοση του ελεγκτικού έργου για την παραβατική συμπεριφορά παρόχων σε ιδιώτες. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ισχυρίζεται ότι χρειάζεται χρηματοδότηση, προσλήψεις και αναβάθμιση εξοπλισμού για μια επιτυχημένη ΠΦΥ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο έτερος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς εντόπισε έλλειμμα βαρύτητας στην αύξηση της χρηματοδότησης, μετάθεση του κόστους στους πολίτες, ενθάρρυνση δημιουργίας «καρτέλ» στον ΕΟΠΥΥ αναφορικά με τα ποιοτικά κριτήρια, κάμψη του αδιάβλητου ελεγκτικού μηχανισμού του ΥΠΕΔΥΦΚΑ. Η μεταρρύθμιση επιχειρείται σύμφωνα με τον κ. Πουλά όταν δεν είναι έτοιμες ακόμα υποδομές, όπως ο ηλεκτρονικός φάκελος και ενώ δεν έχει δοθεί λύση για τα πρωινά χειρουργεία.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ