Ένα βήμα πιο κοντά στο τεχνητό πάγκρεας βρίσκονται οι επιστήμονες με την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος έγχυσης ινσουλίνης και ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα, η οποία πλέον κυκλοφορεί και στη χώρα μας. Ίσως η σημαντικότερη και καινοτόμα δυνατότητα του συστήματος, όπως αναφέρουν επιστήμονες αλλά και άτομα με διαβήτη στο Virus, είναι πως σταματά αυτόματα τη χορήγηση ινσουλίνης, όταν τα επίπεδα της γλυκόζης πλησιάζουν σε ένα προκαθορισμένο χαμηλό όριο, προλαμβάνοντας επικίνδυνες υπογλυκαιμικές κρίσεις, με πρόβλεψη ημιώρου. Η έκχυση ινσουλίνης συνεχίζεται όταν τα επίπεδα του σακχάρου επιστρέψουν σε ασφαλές επίπεδο, που έχει ορίσει ο ίδιος ο χρήστης. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το σύστημα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο των σοβαρών υπογλυκαιμικών επεισοδίων, ιδίως των νυκτερινών και παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στα άτομα με διαβήτη. Πρόκειται για το νέο σύστημα MiniMed 640G που, μέσω της αποκλειστικής τεχνολογίας SmartGuard, επιτρέπει στα Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη να επιτύχουν καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση. Ο διαβητικός «συνδέεται» τόσο με την αντλία έγχυσης ινσουλίνης όσο και με έναν αισθητήρα, που επιτρέπει το διαρκή υποδόριο έλεγχο της ινσουλίνης, στέλνοντας τα δεδομένα στην αντλία. Τα δύο μέρη επικοινωνούν μεταξύ τους συνεχώς, όπως και με έναν εξελιγμένο εξωτερικό μετρητή σακχάρου, που βοηθάει στη βαθμονόμηση και την επιβεβαίωση των μετρήσεων και εκμηδενίζει το ενδεχόμενο λανθασμένης καταχώρησης μέτρησης. Συγκεκριμένα, η συνεχής και ακριβή καταγραφή των επιπέδων γλυκόζης επιτυγχάνεται μέσω ενός νέου πομπού και του Αισθητήρα Enlite νέας γενιάς. Το Σύστημα περιλαμβάνει επίσης μία νέα αντλία ινσουλίνης, η οποία επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση του διαβήτη και διαθέτει εύχρηστο μενού, έγχρωμη οθόνη, αδιάβροχο σχεδιασμό, ενώ παρέχει στον ασθενή τη δυνατότητα χορήγησης δόσης με τηλεχειριστήριο. Στα πλεονεκτήματα των νεότερων αντλιών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης αναφέρθηκε η Δρ. Χριστίνα Κανακά – Gantenbein, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας-Νεανικού Διαβήτη, Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Όπως τόνισε επιτρέπουν την επίτευξη ομαλότερων τιμών σακχάρου αίματος με σημαντική αποφυγή των σοβαρών υπογλυκαιμικών επεισοδίων, τα οποία αποτελούν φραγμό στη δυνατότητα επιτυχίας της μακροχρόνιας ρύθμισης. Με τις νέες αυτές δυνατότητες μπορούν και οι γονείς των μικρών παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη και οι ίδιοι οι ασθενείς να κοιμηθούν την νύχτα χωρίς την αγωνία μίας βαρειάς υπογλυκαιμίας που δεν θα γίνει αντιληπτή. Όπως διευκρίνισε η Ανδριανή Βαζαίου, παιδίατρος Διευθύντρια ΕΣΥ, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου, Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού, η νέα αντλία G640 της εταιρείας Medtronic δεν αποτελεί ένα πλήρες κλειστό κύκλωμα, δηλαδή ένα τεχνητό πάγκρεας. Είναι, όμως, ένα βήμα πιο κοντά, υιοθετώντας ειδικό αλγόριθμο πρόβλεψης της υπογλυκαιμίας. Επιπλέον, επιτρέπει στους ασθενείς ή τους γονείς μικρών ασθενών να χορηγήσουν ινσουλίνης από απόσταση μέσω του μετρητή.
Κοινωνική Ασφάλιση Το σύστημα καλύπτεται πλήρως από την κοινωνική ασφάλιση για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από τη διαμόρφωση ενός νέου κανονισμού παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών στις σύγχρονες θεραπείες. Μάλιστα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρ. Δαραμήλας απαντώντας σε ερώτηση του Virus, όλα ήταν έτοιμα για την εισαγωγή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των αναλώσιμων του διαβήτη και των ταινιών μέτρησης, αλλά προέκυψε το Δημοψήφισμα. Έκτοτε όλα παραμένουν παγωμένα και αναμένεται η ενεργοποίηση τους, πιθανότατα μετά τις εκλογές.
Τεχνητό πάγκρεας Παγκοσμίως μια από τις σημαντικές ερευνητικές κατευθύνσεις στο Σακχαρώδη Διαβήτη, αφορούν στην ανάπτυξη ενός κλειστού κυκλώματος αντλίας ινσουλίνης, γνωστού και ως τεχνητού παγκρέατος, ενός συστήματος, δηλαδή, το οποίο περιλαμβάνει μια αντλία ινσουλίνης, έναν αισθητήρα σακχάρου, που μετράει το σάκχαρο συνεχώς υποδόρια και οποίος στη συνέχεια στέλνει την πληροφορία αυτή σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου υπολογίζεται η δόση της ινσουλίνης που θα πρέπει να χορηγηθεί στο άτομο με διαβήτη. Η πληροφορία αυτή επιστρέφει στην αντλία ινσουλίνης η οποία χορηγεί την απαραίτητη δόση ινσουλίνης χωρίς την παραμικρή παρέμβαση του ατόμου με διαβήτη, εκτός του ότι θα είναι σε θέση να παρακολουθεί την όλη διαδικασία μέσω ενός μόντεμ, δηλαδή μιας οθόνης.
Το νέο Σύστημα MiniMed 640G θα παρουσιαστεί στο κοινό την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, στις 18.30, στο Πολεμικό Μουσείο, Ριζάρη 2 και Λ. Βασιλίσσης Σοφίας. Είσοδος ελεύθερη.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ