Εξηγήσεις για τον αποκλεισμό που υφίσταται ο κλάδος της Νοσηλευτικής από πρόσφατη πρόσκληση για την παράταση θητείας των επικουρικών εργαζόμενων, μέσω ειδικού προγράμματος ύψους 70 εκατ. ευρώ (εδώ), ζητάει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας.
Το πρόγραμμα στόχο έχει την «αναβάθμιση δεξιοτήτων επαγγελματικών ομάδων υψηλής εξειδίκευσης του τομέα υγείας» και απευθύνεται στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υγείας, η οποία χαρακτηρίζεται και ως ο μοναδικός δυνητικός δικαιούχος. Σύμφωνα με το κείμενο της πρόσκλησης, η δράση εμφανίζει μάλιστα υψηλή συμπληρωματικότητα με: α) την υπό εξειδίκευση νέα δράση 02-8v-2.2-04 “Συμβουλευτική Υποστήριξη και Καθοδήγηση (mentoring) Επαγγελματικών Ομάδων Υψηλής Εξειδίκευσης του Τομέα Υγείας”, β) τη δράση 02-8iii-2.1-01: “Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης” του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, και γ) τη σχεδιαζόμενη δράση για αναβάθμιση ιατρικών μονάδων στο πλαίσιο του Θεματικού Στόχου 3.
Κατά συνέπεια, προκύπτει το εύλογο συμπέρασμα ότι οι ωφελούμενοι, μπορεί να είναι όλοι οι κλάδοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Νοσηλευτές, Μαίες, Φυσικοθεραπευτές, Φαρμακοποιοί, Βιολόγοι κτλ) και όχι μόνον και αποκλειστικά οι Γιατροί. Η πρόσκληση, ωστόσο, απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε Γιατρούς, γεγονός το οποίο γεννά ερωτηματικά για τη διάθλαση του σκοπού της πρόσκλησης.
«Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δείχνει να αγνοεί επιδεικτικά ή να μη λαμβάνει υπόψη της ότι ο νοσηλευτικός κλάδος είναι η μεγαλύτερη ομάδα εργαζομένων στον Τομέα Υγείας, με πρωταγωνιστικό ρόλο και μεγάλο έργο, καθώς επίσης κι ότι οι ασκούντες το επάγγελμα του Νοσηλευτή, χαρακτηρίζονται ως επαγγελματική ομάδα υψηλής εξειδίκευσης αλλά και ταυτόχρονα υψηλού ρίσκου ανεργίας, καθώς οι άνεργοι νοσηλευτές αγγίζουν το 25% του συνόλου των νοσηλευτών της χώρας» αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Σκουτέλης.
Όπως εξηγεί περαιτέρω, μεγάλος αριθμός επιστημονικών μελετών στην Ελλάδα και διεθνώς τεκμηριώνει την ανάγκη για την ενίσχυση και ανάπτυξη πρόσθετων γνώσεων και δεξιοτήτων των νοσηλευτών. Επιπλέον, υποστηρίζει ο κος Σκουτέλης, η νοσηλευτική ειδικότητα είναι δυναμική και απαιτείται η άσκησή της σε κλινικό περιβάλλον μάθησης.
Με βάση τα παραπάνω, η ΕΝΕ χαρακτηρίζει μονομερή και μεροληπτική τη στάση των συναρμόδιων φορέων, προειδοποιώντας ότι θα διαμαρτυρηθεί με διάβημα σε όλα τα κέντρα λήψης και ελέγχου των αποφάσεων, τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Η δημόσια υγεία πλήττεται βάναυσα εξαιτίας κυρίως της τραγικής υποστελέχωσης των δημόσιων δομών της από Νοσηλευτές» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΝΕ, υπενθυμίζοντας ότι με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η χώρα μας βρίσκεται στην 1η θέση σε Γιατρούς (ανά 1000 κατοίκους έχουμε 6,3 με μέσο όρο 3,3) και στην τελευταία θέση σε Νοσηλευτές (ανά 1000 κατοίκους έχουμε 3,6 με μέσο όρο 9,1). Αντίθετα, «για κάθε Γιατρό αντιστοιχούν 0,6 Νοσηλευτές, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3 Γιατροί για κάθε Νοσηλευτή».
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ