Οι προτάσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών πέρασαν στο νομοσχέδιο για την Ανακουφιστική Φροντίδα. Ο φυσικοθεραπευτής θα είναι πλέον απαραίτητο μέλος της διεπιστημονικής ομάδας παροχής ανακουφιστικής φροντίδας.
Το «πράσινο φως» έλαβε από την ολομέλεια της Βουλής το Νομοσχέδιο για το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις». Στόχος ήταν η παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας. Στο πνεύμα αυτό ο σύλλογος δια μέσου του προέδρου του Πέτρου Λυμπερίδη, είχε εισηγηθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την στελέχωση της ομάδας και με φυσικοθεραπευτή ενώ είχε καταθέσει και άλλες προτάσεις. Συνεπώς ο φυσικοθεραπευτής θα είναι παρών στην ελάχιστη σύνθεση της διεπιστημονικής ομάδας (άρθρο 3), η οποία θα απαρτίζεται από: γιατρό, νοσηλευτή/τρια, κοινωνικό/ή λειτουργό, ψυχολόγο, φυσιοθεραπευτή/τρια. Εκτιμάται ότι άμεσα θα λειτουργήσουν 300 ομάδες για την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας σε ασθενείς που έχουν ανάγκη, όπως και ειδικές μονάδες ανακουφιστικής φροντίδας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι με τροπολογία από το Υπουργείο Υγείας, επιχειρήθηκε να γίνουν ρυθμίσεις για τη συστέγαση φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η οποία επέτρεπε τη συστέγαση εργαστηρίων φυσικοθεραπείας με τους άλλους φορείς Π.Φ.Υ. κάτι που βρίσκει αντίθετους τους φυσικοθεραπευτές. Ο σύλλογος αντέδρασε και επικοινώνησε με το υπουργό Υγείας ο οποίος και διαμόρφωσε το σχετικό άρθρο 6 της τροπολογίας.
Κατόπιν των κινήσεων αυτών, το άρθρο 82 δεν περιλαμβάνει τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας στη συστέγαση με τους άλλους φορείς ΠΦΥ. Σύμφωνα με το άρθρο απαγορεύεται η συστέγαση όλων των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με ιδιωτικούς φορείς οικονομικών δραστηριοτήτων που δεν σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Επίσης, στο άρθρο 66, αναφέρεται για τη στελέχωση των ΚΟΜΥ, ότι απαραίτητη είναι η παρουσία φυσικοθεραπευτή. Στο άρθρο 51, προβλέπεται η συνέχιση της ισχύος των ρυθμίσεων λόγω covid-19 (έκδοση άυλων γνωματεύσεων για τις ειδικές περιπτώσεις του αρ. 39 του ΕΚΠΥ, μη θεώρηση των γνωματεύσεων φυσικοθεραπείας έως τις 31/3/2022, για τη θεώρηση από ελεγκτή, ο Π.Σ.Φ έχει ζητήσει κατάργηση). Σημειώνεται ότι κατά το άρθρο 61, που αφορά τη δυνατότητα διορισμού σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας επαγγελματιών υγείας από άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις, περιλαμβάνεταο και ο φυσικοθεραπευτής.
Στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος εκφράζει τις ευχαριστίες τόσο τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη όσο και τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και εισηγητή του Νομοσχεδίου Βασίλη Οικονόμου, για τη στήριξη των θέσεων του Π.Σ.Φ. και την αποδοχή των προτάσεων στην επίμαχη τροπολογία. Ευγνωμοσύνη εκφράζει στον αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, τον βουλευτή Σερρών Θεόφιλο Λεονταρίδη καθώς και όλα τα Κόμματα και όλους τους Βουλευτές που υποστήριξαν τις θέσεις του Π.Σ.Φ. και συνέδραμαν για την ενσωμάτωσή τους στο Νομοσχέδιο.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ