Με τον φόβο ότι η εφαρμογή μέτρων, όπως το lockdown σε πολλές χώρες για την ανακοπή της μετάδοσης του SARS-CoV-2, θα επιφέρουν άμεσα συνέπειες στην στάση ζωής και έμμεσα στην υγεία του πληθυσμού, ο ΠΟΥ εξέδωσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη σωματική δραστηριότητα και την καθιστική συμπεριφορά.
Οι εν λόγω συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες, παιδιά, εφήβους, ενήλικες, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Αττικής και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Λευτέρης Μπουρνουσούζης.
Με έμφαση στη συχνότητα, στην ένταση και στη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, στις οδηγίες τονίζεται ότι αυτή εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη για την υγεία καθώς μετριάζει πιθανούς κινδύνους.
Όπως σημειώνει σε σχετική ανάρτηση στα social media ο κ. Μπουρνουσούζης για πρώτη φορά, δίνονται συστάσεις από τον ΠΟΥ , οι οποίες συνδέουν την καθιστικής συμπεριφοράς με τις συνέπειες για την υγεία, σε υποπληθυσμούς, όπως είναι οι έγκυες και οι γυναίκες μετά τον τοκετό, καθώς ακόμη άτομα που ζουν με χρόνιες παθήσεις ή αναπηρία.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΠΟΥ για τις συνέπειες της καθιστικής ζωής, αφού υπολογίζεται ότι έως 5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως δεν θα είχαν σημειωθεί εάν είχε υπάρξει σωματική άσκηση.
Από τον ΠΟΥ σημειώνεται ότι κάθε είδος κίνησης μετράει και συγκεκριμένα συνιστά τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά μέτριας ή έντονης αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα για όλους τους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που ζουν με χρόνιες παθήσεις ή αναπηρία.
Για τα δε παιδιά προτείνει και κατά μέσο όρο 60 λεπτά την ημέρα για παιδιά και εφήβους.
Η πρωτοβουλία του ΠΟΥ εκπορεύεται από τα ανησυχητικά στοιχεία ότι ένας στους τέσσερις ενήλικες και τέσσερις στους πέντε εφήβους δεν έχουν αρκετή σωματική δραστηριότητα.
Ενδεικτικό είναι ότι η έλλειψη σωματικής άσκησης εκτιμάται ότι κοστίζει 54 δισεκατομμύρια δολάρια διεθνώς σε άμεση υγειονομική περίθαλψη και άλλα 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλεια παραγωγικότητας.
Τακτική σωματική δραστηριότητα πρέπει να κάνουν οι γυναίκες καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό.
Πλεονεκτήματα για την υγεία τους από την φυσική δραστηριότητα διασφαλίζουν και τα άτομα με αναπηρία.
Στους δε ηλικιωμένους (ηλικίας 65 ετών και άνω) προτείνεται να προσθέτουν δραστηριότητες που δίνουν έμφαση στην ισορροπία και τον συντονισμό, καθώς και στην ενίσχυση των μυών, για να βοηθήσουν στην πρόληψη των πτώσεων και στη βελτίωση της υγείας.
Η συχνή σωματική δραστηριότητα λειτουργεί προληπτικά αλλά και βελτιώνει τη διαχείριση των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου. Ακόμη βοηθά στην ψυχική υγεία, στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους, τη μείωση της γνωστικής πτώσης, τη βελτίωση της μνήμης και την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου.
Ιδιαίτερα, τώρα που καλούμαστε να εφαρμόσουμε περιορισμούς λόγω της πανδημίας COVID-19, η σωματική άσκηση μπορεί να φανεί ευεργετική και να γίνει ως μέρος της εργασίας, του αθλητισμού και της αναψυχής ή της μετακίνησης (περπάτημα και ποδηλασία), αλλά και μέσω χορού, παιχνιδιού και καθημερινών οικιακών εργασιών, όπως κηπουρική και καθαριότητα, σύμφωνα με τον φυσικοθεραπευτή, κ. Μπουρνουσούζη.
Ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τις χώρες να υιοθετήσουν τις παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη εθνικών πολιτικών υγείας για την υποστήριξη του Παγκόσμιου σχεδίου δράσης της ΠΟΥ για τη φυσική δραστηριότητα 2018-2030. Το σχέδιο συμφωνήθηκε από τους παγκόσμιους ηγέτες υγείας στην 71η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το 2018 για τη μείωση της σωματικής αδράνειας κατά 15% έως το 2030.
Αναλυτικά οι νέες οδηγίες από το Lancet εδώ και τον ΠΟΥ εδώ
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ