«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι σύστημα υγείας θέλουμε και να δουλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, δίδοντας ορίζοντα υλοποίησης αυτού» ξεκαθαρίζει, μιλώντας στο PhB, ο Χαράλαμπος Μπερμπερίδης. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος εκφράζει την ανησυχία των γιατρών για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες με την εφαρμογή των μέτρων που φέρεται να σχεδιάζει η Αριστοτέλους, την ώρα που το μέλλον της θεραπευτικής αντιμετώπισης φαίνεται αισιόδοξο.
ΕΡ_Κύριε Μπερμπερίδη, δώστε μας μια εικόνα των ρευματοπαθειών στη χώρα μας. Ποιο είναι το αποτύπωμα των νοσημάτων αυτών στον ελληνικό πληθυσμό;
ΑΠ_Ο επιπολασμός των ρευματικών νοσημάτων αγγίζει το 27,4% του ελληνικού πληθυσμού. Από ρευματικά νοσήματα πάσχουν περίπου 1.644.000 ενήλικες στην Ελλάδα. Από αυτούς το 50% (822.000) πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Τα ρευματικά νοσήματα ευθύνονται για το 47% των χρονίων λειτουργικών αναπηριών. Ευθύνονται για το 26% των απουσιών από την εργασία. Αφορούν το 20% των ιατρικών επισκέψεων. Αναγράφονται γι’ αυτά το 24% των ιατρικών συνταγών. Αναγράφονται γι’ αυτά το 18% της χρήσης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή (έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογικών Ερευνών 1996-2000).
ΕΡ_Ποια είναι η θεραπευτική προσέγγιση των νοσημάτων; Εκτός από τις θεραπείες, τι άλλο απαιτείται για τη διαχείρισή τους;
ΑΠ_Πριν φθάσει κανείς στη θεραπευτική προσέγγιση, πρέπει να διαγνώσει το ρευματικό νόσημα. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών γίνεται με τα απλά αναλγητικά, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα βραδέως δρώντα τροποποιητικά της νόσου φάρμακα και με τους βιολογικούς παράγοντες. Οι τελευταίοι παράγοντες έχουν στοχευμένες δράσεις, αποτελούν επανάσταση στη θεραπεία των ρευματικών νοσημάτων.
Πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχει και η συμπληρωματική θεραπεία. Οι φυσικοθεραπείες, όταν γίνονται όπως πρέπει και με τη συνεργασία του ρευματολόγου, αποδίδουν τα μέγιστα. Ρόλο σπουδαίο παίζει και η ψυχολογική υποστήριξη των πασχόντων από τα ρευματικά νοσήματα, στο οποίο συμβάλλουν πάρα πολύ οι σύλλογοι πασχόντων από ρευματικά νοσήματα.
ΕΡ_Προβλήματα, ελλείψεις και εμπόδια υπάρχουν; Η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και τις υπηρεσίες διασφαλίζεται;
ΑΠ_Είναι αυτονόητο ότι, στην εποχή της πολύ δύσκολης οικονομικής κατάστασης, υπάρχουν πολλά προβλήματα, ελλείψεις και εμπόδια. Η πρόσβαση στα φάρμακα και τις υπηρεσίες γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία έχει εκπονήσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ρευματικά νοσήματα, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση υπογραφής από το Υπουργείο Υγείας. Αυτό θα βοηθήσει στην επίλυση πολλών προβλημάτων. Ετοιμάζεται υγειονομικός χάρτης της Ελλάδος για την αναγκαιότητα θέσεων ρευματολόγων στις δομές του συστήματος υγείας, κάτι που θα υποβληθεί στην Πολιτεία, ώστε να δώσει, κατά το δυνατόν, λύσεις στη διαχείριση των ρευματικών νοσημάτων.
ΕΡ_Ποιες είναι οι προκλήσεις στην αντιμετώπιση της νόσου; Σας ανησυχούν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες, αποτέλεσμα των νέων μέτρων για τα νεοεισερχόμενα φάρμακα;
ΑΠ_Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και πολλές. Σήμερα, με την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) ενημέρωσης του κοινού, ο πάσχων από ρευματικό νόσημα προσέρχεται πιο άμεσα στον ρευματολόγο. Έτσι γίνεται πιο έγκαιρα η διάγνωση και σίγουρα η άμεση θεραπευτική παρέμβαση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή της αναπηρίας. Καταλαβαίνει κανείς τη σημαντικότητα αυτού του αποτελέσματος. Είναι η προσφορά ποιότητας ζωής, αλλά και η συνέχιση εργασίας του πάσχοντος. Υπάρχει ανησυχία για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες, ως αποτέλεσμα των νέων μέτρων για τα νεοεισερχόμενα φάρμακα. Όμως, ευελπιστώντας στην ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και της εκλογίκευσης χρήσης των φαρμάκων, πιστεύω ότι ο Έλληνας ρευματοπαθής δεν θα πρέπει να ανησυχεί.
ΕΡ_Τι χρειάζεται να αλλάξει στην Ελλάδα για να διευκολυνθεί και το δικό σας έργο;
ΑΠ_Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι σύστημα υγείας θέλουμε και να δουλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, δίδοντας ορίζοντα υλοποίησης αυτού. Στη διαμόρφωση ιδανικού συστήματος υγείας σημαντικός θα πρέπει να είναι και ο ρόλος των επιστημονικών εταιρειών. Καθοριστικός παράγοντας βέβαια θα είναι η κατάσταση της οικονομίας μας. Επίσης, η αξιοποίηση περισσοτέρων ρευματολόγων στις δομές του συστήματος υγείας θα διευκολύνει και το δικό μας έργο.
ΕΡ_Τι επιφυλάσσει το μέλλον στην αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων; Αναμένονται νέες θεραπείες;
ΑΠ_Το μέλλον στην αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων είναι πάρα πολύ αισιόδοξο. Οι νέες θεραπείες που αναμένονται, αλλά και αυτές των τελευταίων χρόνων, έχουν αλλάξει, και ακόμη περισσότερο θα αλλάξουν τα δεδομένα στη θεραπεία. Έτσι, η ποιότητα ζωής των ρευματοπαθών ελπίζω ότι θα είναι πολύ διαφορετική, πολύ καλύτερη από τη σημερινή. Απαιτείται αισιοδοξία.
Πηγή: PhB
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ