Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, στην πρώτη λεπτομερή επιστημονική μελέτη του είδους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS ONE, επιλέχθηκαν 70 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα οι οποίοι φόρεσαν 4 διαφορετικά βραχιόλια για διάστημα 5 μηνών. Στη διάρκεια αυτή καταγράφονταν η ένταση του πόνου τους, η κινητικότητα τους και η φαρμακοθεραπεία τους.
Έτσι, πέντε εβδομάδες αργότερα ελήφθησαν και δείγματα αίματος για να ελεγχθεί η ένταση των φλεγμονωδών στοιχείων τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα των χάλκινων και μαγνητικών βραχιολιών είναι ανάλογη με αυτή του ψεύτικου φαρμάκου (placebo).
Ο Dr Stewart Richmond, ερευνητής του Τμήματος Επιστημών Υγείας του York, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης ανέφερε στην Daily Mail πως «Είναι κρίμα που αυτές οι συσκευές δεν φαίνεται να έχουν κανένα πραγματικό όφελος».
Οι λόγοι που οι ασθενείς πιστεύουν ότι τα βραχιόλια έχουν κάποια θετική δράση είναι πολλοί, όπως η έντονη και ανεξέλεγκτη διαφήμιση και η χρησιμοποίησή τους σε φάσεις έξαρσης της νόσου, όταν οι ασθενείς δεν καλύπτονται από τα συνηθισμένα φάρμακα. Τα κέρδη των εταιρειών πάντως που πωλούν μαγνητικά και χάλκινα βραχιόλια πλησιάζουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια μόνο στις ΗΠΑ και η σχετική μόδα άρχισε το 1970.

Απάτη δισεκατομμυρίων τα χάλκινα βραχιόλια
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Γεωργιάδης: Σταματούν οι πληρωμές σε εργαστήρια που δεν “ανεβάζουν” τις εξετάσεις
Στοιχεία σοκ για τα ναρκωτικά-Εξαπλασιάστηκε η κοκαΐνη στα λύματα της Αθήνας
Αλλαγές στη διοίκηση Νοσοκομείων Αττικής
Σε έναν μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι διορισμοί διοικητών νοσοκομείων
SOS Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για το ρυθμιστικό πλαίσιο της Τηλεϊατρικής
Γεωργιάδης: Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας έτοιμος μέχρι το τέλος του έτους
Comments (0)