Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ στο πρόγραμμα PHILOS και στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) καθώς κινδυνεύουν να απολυθούν, ενώ διαμαρτύρονται ότι τους έχουν βάλει «φέσι» με αναδρομικές μεταβολές εδώ και ένα χρόνο. Κάκιστες συνθήκες εργασίας και ελλείψεις φαρμάκων καθώς εξοπλισμού αποτελούν την αιτία που πολλοί εργαζόμενοι εξωθούνται σε παραίτηση.
Παρά την προσφορά της από την πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και μέσα στα διάφορα hotspots, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια πολλές φορές «εκτελώντας αλλότρια καθήκοντα», δεν αναγνωρίζεται το έργο τους. Δίνοντας αγώνα χωρίς καν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας αλλά κυρίως δουλεύοντας «σε χώρους χωρίς υποστήριξη, χωρίς φάρμακα, χωρίς υλικοτεχνικό εξοπλισμό, χωρίς αναλώσιμα, χωρίς μέσα μετακίνησης στους απομακρυσμένους τόπους εργασίας, χωρίς μέσα μετακίνησης των ωφελούμενων σε νοσοκομεία …» τώρα 1000 και πλέον εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς εργασία. Απειλητικό μοιάζει το τέλος Νοέμβρη γι’ αυτούς που θα πρέπει να αποχωρήσουν, ενώ οι υπόλοιποι κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι επ’ αόριστον, «αφού ήδη εδώ και έναν χρόνο μας χρωστάνε αναδρομικές απολαβές για όλους τους μήνες του 2022!».
Επιπρόσθετα, το προσωπικό του ΕΟΔΥ θα μειωθεί, ενώ συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές ανθρώπων με σοβαρά και επείγοντα ιατρικά προβλήματα από τις χώρες καταγωγής τους. Επίσης, στα hot spot εξαπλώνονται «μολυσματικές και μεταδιδόμενες ασθένειες λόγω των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης των ωφελούμενων», με το όποιο υγειονομικό προσωπικό του ΕΟΔΥ έχει απομείνει να «εξωθείται σε εξάντληση και παραίτηση». Ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις επαρχίες, με προβλήματα πρόσβασης σε δομές υγείας και πρόνοιας, αλλά και ελάχιστες επιδημιολογικές μελέτες το σωματείο καταγγέλλει για τις ΚΟΜΥ πως «το έμπειρο επιστημονικό δυναμικό του ΕΟΔΥ για τον ΕΟΔΥ θεωρείται περίσσιο».
Ευθύνες αποδίδονται σε κυβέρνηση, συναρμόδια υπουργεία και ΕΟΔΥ υπενθυμίζοντας την διωγμό εν μια νυκτί περίπου 900 ωφελούμενοι από το Κουτσόχερο (τους οποίους είχαν μετακινήσει δύο μήνες πριν από τις δομές που τους ξαναπήγαν). Εκεί τοποθετήθηκαν πλημμυροπαθείς πολίτες βάζοντας «λουκέτο» στο ιατρείο και στο ψυχοκοινωνικό κλιμάκιο. Αποτέλεσμα ήταν πλημμυροπαθείς εργαζόμενοι να είναι αναγκασμένοι «να μετακινούνται καθημερινά μέχρι και 260 χλμ μακριά από την κατοικία τους και με δικά τους μέσα, με αποτέλεσμα να μετράμε ήδη ένα αδήλωτο εργατικό ατύχημα κατά τη διαδρομή».
Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ και το σύνολο των εργαζομένων σε PHILOSκαι ΚΟΜΥ ζητούν:
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ