Ο θεσμός του προσωπικού ιατρού έχει καλώς από νομοθετικής πλευράς απεφάνθηκε το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Το δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμες τις αιτήσεις Ιατρικών Συλλόγων.
Συγκεκριμένα, στο ανώτατο δικαστικό όργανο είχαν κάνει αίτηση ακύρωσης το πανελλήνιο επαγγελματικό σωματείο Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και 34 γιατροί που αφορούσαν όλες τις κοινές υπουργικές αποφάσεις του 2022 σχετικά με το θεσμό του προσωπικού ιατρού, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ειδικότερα, επρόκειτο για τα κίνητρα εγγραφής των πολιτών σε προσωπικό ιατρό, ο καθορισμός εγγραφής πολιτών σε προσωπικό ιατρό μέσω ιδιωτικών φαρμακείων, κ.ά. Υπενθυμίζεται πως κάθε πολίτης, άνω του16ου έτους, είναι υποχρεωμένος να δηλώσει προσωπικό ιατρό, σε δημόσια μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Κέντρα Υγείας, Τοπικές Ομάδες Υγείας κ.ά.) ή ιδιώτη συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ. Η επιλογή του προσωπικού ιατρού είναι ελεύθερη, ενώ η διαδικασία εγγραφής γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας.
Κατόπιν μελέτης των αιτημάτων, το ΣτΕ με μια σειρά αποφάσεων του (392-395/2024) απέρριψε ως αβάσιμες όλες τις αιτήσεις ακύρωσης των Ιατρικών Συλλόγων, κ.ά. Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, έκρινε ότι οι προσβαλλόμενες κοινές υπουργικές αποφάσεις δεν συνιστούν μη προβλεπόμενη από το νόμο υπεξουσιοδότηση, όπως αβασίμως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες Ιατρικοί Σύλλογοι, αφού το περιεχόμενο των κοινών υπουργικών αποφάσεων, ουσιαστικά είναι επανάληψη και διευκρινίσεις του σχετικού νόμου.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ