Πολύτιμα συμπεράσματα εξάγονται από την έρευνα που διεξήγαγε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, γύρω από την Υγεία, τις προσφερόμενες υπηρεσίες, τα φάρμακα και τους γιατρούς.
Το στίγμα δίνεται από την αρχή της έρευνας, με πάνω από έναν στους δύο κατοίκους της Θεσσαλονίκης να δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας (56,7%). Ειδικά στους οικογενειάρχες με ανήλικα παιδιά το ποσοστό εκτινάσσεται στο 66%.
Ικανοποιημένο εμφανίζεται το 13,9%, ενώ «στη μέση» βρίσκεται το 26,3%.
Μάλιστα, το ποσοστό της δυσαρέσκειας αυξήθηκε σημαντικά μέσα σε μόλις ένα χρόνο, καθώς το ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 51,4%.
Αντίστοιχα, μειώθηκε και το ποσοστό εκείνων που δήλωναν ικανοποιημένοι, που πέρσι τέτοια εποχή ανερχόταν στο 22,9%.
Η έρευνα ήταν ποσοτική, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε δείγμα 1059 ατόμων, κατοίκων του Ν. Θεσσαλονίκης.
Ιατρικές Υπηρεσίες
Την ώρα που η Κυβέρνηση και το Υπουργείο βάζουν στο προσκήνιο τη δημόσια υγεία και διεκδικούν την αναβάθμιση του ρόλου της, οι πολίτες εμφανίζονται να προτιμούν τα ιδιωτικά ιατρεία.
Όπως κατέδειξε η έρευνα, το 62% των ερωτηθέντων (87,5% στους πολίτες με εισόδημα άνω των 1000€) επισκέπτεται συχνότερα ιδιώτη γιατρό, με τα νοσοκομεία να ακολουθούν με σημαντική διαφορά, στο 39,4%.
Το 30,9% επιλέγει ιδιωτικές κλινικές, μόλις το 29,4% τα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ, από 32,7% πέρσι, ενώ ακόμη πιο κάτω, στο 15% Κέντρα Υγείας.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως, το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν ιδιωτικά ιατρεία αυξήθηκε συγκριτικά με την αντίστοιχη έρευνα του Ιουνίου του 2015, όταν το ποσοστό ανερχόταν στο 53,3%. Αλλά μικρή αύξηση καταγράφει το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν νοσοκομείο (+5,1%).
Τα ιδιωτικά ιατρεία φαίνεται πως είναι η επιλογή των πολιτών κυρίως για τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας (45,3%), ενώ σε σταθερή βάση για check up τα επιλέγει το 15,3%, για συγκεκριμένες εξετάσεις το 11%, για παρακολούθηση μόνιμου προβλήματος υγείας 10,2%, για οποιαδήποτε ενόχληση το 9,3%, ενώ εκείνοι που δεν επισκέπτονται ποτέ ιδιωτικό ιατρείο είναι μόλις 7,1% (από 12,4% τον περσινό Ιούνιο).
Η μέθοδος «στόμα με στόμα» παραμένει ο βασικός τρόπος που οι πολίτες επιλέγουν τους ιδιώτες γιατρούς, με το 55,2% να δηλώνει πως τους βρίσκει μέσω φίλων και γνωστών, καταγράφοντας μάλιστα σημαντική αύξηση κατά 22,1% από πέρσι.
Με σύσταση άλλων γιατρών δηλώνει πως τους επιλέγει το 15%, μέσω internet το 12,2%, μέσω τηλεφωνικού καταλόγου το 7,4% και μέσω ιδιωτικής ασφάλισης το 1,1%.
Βέβαια, βασικό κριτήριο για την επιλογή συνεχίζει να αποτελεί η σχέση με τον ασφαλιστικό φορέα, με τη σύσταση τρίτων να ακολουθεί σε μικρή απόσταση. Έτσι, «να είναι συμβεβλημένος με το ταμείο μου» δηλώνει πως αποτελεί το κριτήριο επιλογής του το 24,6% και «η σύσταση από τρίτους» το 23,2%.
Σημαντική είναι η καλή φήμη για το 17,3%, όπως και η εμπειρία, σε αντίστοιχο ποσοστό, ενώ τις σπουδές την επιστημονική του κατάρτιση κοιτά το 5,9% ενώ ένα 3,1% θέλει απλά να είναι διαθέσιμος όταν τον χρειάζεται.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί πως το ποσοστό όσων αναζητούν συμβεβλημένο γιατρό έχει μειωθεί, συγκριτικά με τον Ιούνιο του2015, όταν και ήταν 30,1%.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι αυτό που αφορά στο κόστος των ιατρικών υπηρεσιών, αφού φέτος λιγότεροι είναι εκείνοι που μιλούν για αύξηση. 48,3% δήλωναν πέρσι τον Ιούνιο πως έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, 40,8% δηλώνουν φέτος.
Χρήση των διαδικασιών του ΕΟΠΠΥ (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ραντεβού κλπ) έχει κάνει η πλειονότητα των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 76,5%. Μάλιστα, το 36,7% χαρακτηρίζει θετική την εμπειρία και 13% μάλλον θετική, 16,7% κάνει λόγο για αρνητική εμπειρία και το 13,7% για μάλλον αρνητική.
Πάντως, οι κάτοικοι του νομού Θεσσαλονίκης επιλέγουν «ελληνικά», καθώς μόλις ένα 5,7% των ερωτηθέντων επέλεξε γειτονική χώρα (Βουλγαρία, Αλβανία, Σκόπια, κοκ) για ιατρικές υπηρεσίες.
Σε ό,τι αφορά τις ειδικότητες, «πιστοί» μένουν οι πολίτες στον Παθολόγο (73,9%), στον Οδοντίατρο (66%), στον Καρδιολόγο (58,9%) και στο Γυναικολόγο (58,4%). Διαφορετικές επιλογές κάνουν στο Μικροβιολόγο (53,5%), στον Ορθοπεδικό (54,4%), στο Δερματολόγο (67,1%) και στον ΩΡΛ (66%).
Περιέργως, αλλαγές εμφανίζονται να κάνουν και στον παιδίατρο, καθώς μόλις το 38,5% δήλωσε πως έχουν σταθερή προτίμηση.
Το 18,7% των ερωτηθέντων έχει κάνει ιδιωτική ασφάλιση (31,3% για εισοδήματα άνω των 1000€), με το 81,8% να την ξεκίνησε τα τελευταία 2 χρόνια.
Φάρμακα
Χειρότερη εξέλιξη χαρακτηρίζουν την προμήθεια των ΜΗΣΥΦΑ και εκτός φαρμακείων, πάνω από 2 στους 5 πολίτες (43,1%, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 51% στα άτομα άνω των 65 ετών), καμία επίπτωση δεν διαβλέπει το 23,5% και θετικό το βλέπει το 16,7%.
Ωστόσο, διχασμένοι εμφανίζονται στις συνέπειες που θα έχει αυτή η αλλαγή στην τιμή των φαρμάκων, με όσους θεωρούν ότι θα αυξηθεί να έχουν μικρό προβάδισμα, ενώ αυξημένο είναι το ποσοστό όσων απέφυγαν να απαντήσουν (28,9%).
Ειδικότερα, 29,5% εκτιμά ότι θα αυξηθούν και 26,9% ότι θα μειωθούν.
Πρόσφυγες
Μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία εκτιμά ότι θα έχει η υπάρχουσα κατάσταση αναφορικά με τις συνθήκες υγιεινής στους καταυλισμούς των προσφύγων, το 44,8%. Ένα 25,8% θεωρεί ότι έχει ήδη αρνητικές συνέπειες, ενώ ένα 12,7% δηλώνει πως δεν έχει και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, ενώ ένα 13,3% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει για το ζήτημα.
Σε σχέση με την παρουσία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης το 26,1% ανησυχεί ότι θα εκτεθεί άμεσα σε προβλήματα υγείας, το 34% δηλώνει αβεβαιότητα για τη μελλοντική κατάσταση της υγείας του, ενώ ένα 24,1% αδιαφορεί, γιατί δεν πιστεύει πως η υγεία του θα επηρεαστεί από τα κέντρα φιλοξενίας.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ