Τα πολλαπλά οφέλη του ιατρικού τουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, στο Συνέδριο που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, στην Ιθάκη, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή.
Κοινός τόπος για όλους τους συμμετέχοντες αποτέλεσε η ανάγκη εκπόνησης ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας. Βασικός παράγοντας ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, ωστόσο, είναι το επιστημονικό δυναμικό και σε αυτή την κατεύθυνση κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες απώλειες επιστημόνων. Όπως τονίστηκε, η πολιτεία οφείλει να αναπτύξει πολιτικές ,για την αξιοποίησή τους και να δημιουργήσει τις συνθήκες ,για την επαγγελματική επιβίωσή τους.
Στο συνέδριο, θέμα του οποίου ήταν «Τουρισμός Υγείας: Μοχλός Ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας & Ανάδειξης της Ελλάδος σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, 12 μήνες το χρόνο», ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης παρουσίασε το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά έχει στόχο αφενός την ανάδειξη της οικουμενικότητας της ελληνικής ιατρικής επιστήμης και αφετέρου την επανένωση του ελληνικού ιατρικού επιστημονικού δυναμικού, μέσω της διεθνούς δικτύωσης των Ελλήνων Ιατρών που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως.
«Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας εξελίσσεται σε ιδανικό προορισμό και για ιατρικό τουρισμό λόγω του εκσυγχρονισμού των υποδομών, των υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακών μονάδων και κυρίως λόγω του διεθνώς καταξιωμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού» σημείωσε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε πως η ενίσχυση του συγκεκριμένου τομέα μπορεί να γίνει πόλος προσέλκυσης της διεθνούς και ευρωπαϊκής ιατρικής κοινότητας και επισκεπτών, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την ενίσχυση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλής επισήμανε ότι η πρωτοβουλία για την ενίσχυση του Τουρισμού Υγείας αποτελεί μέρος της προσπάθειας για να οδηγηθεί η χώρα στην έξοδο από την κρίση και πρόσθεσε πως θα συνεχίσει να στηρίζει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε τη σημασία να αντιμετωπιστεί η νησιωτικότητα όχι ως πρόβλημα αλλά ως ευκαιρία ανάπτυξης και τόνισε ότι η πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα στους γιατρούς να στελεχώσουν τις Μονάδες Υγείας. Επίσης εστίασε στην ανάγκη αποκέντρωσης του συγκεντρωτικού κράτους προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν οι ίδιες για το μέλλον τους.
Ο Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γ. Τζιάλλας, τόνισε πως η ενίσχυση των θεματικών μορφών τουρισμού συμβάλλει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, γεγονός με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και εστίασε στη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία χαρακτήρισε πολύτιμη.
Αναφερόμενος στη διεξαγωγή του Συνεδρίου με αντικείμενο τον Τουρισμό Υγείας, ο Δήμαρχος Ιθάκης Δ. Στανίτσας επισήμανε ότι θα βοηθήσει την Ιθάκη καθώς και άλλα μικρά νησιά να δείξουν τις δυνατότητες τους αλλά και να αναδείξουν τα προβλήματα τους όπως είναι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού σε νευραλγικές θέσεις.
Στη σημαντική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια ενίσχυσης του Τουρισμού Υγείας αναφέρθηκε ο ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλ. Παρίσης, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σ. Γαλιατσάτος χαρακτήρισε τον ιατρικό τουρισμό «εφαλτήριο» οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Τέλος την πρωτοβουλία ενίσχυσης του ιατρικού τουρισμού στη χώρα εξήρε η βουλευτής Νομού Κεφαλλονιάς και Ιθάκης Α. Θεοπεφτάτου.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ