Διακόπηκαν δύο μεγάλες διεθνείς μελέτες του φαρμάκου Aducanumab, που δοκιμάζονταν σε ασθενείς με νόσο του Αλτζχάιμερ.
Οι μελέτες ENGAGE και EMERGE σχεδιάστηκαν για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της aducanumab σε άτομα με επιβεβαιωμένη διάγνωση ήπιας νοητικής εξασθένησης (MCI) ή ήπιας νόσου του Αλτζχάιμερ.
Η απόφαση να σταματήσουν οι δοκιμές λέγεται ότι βασίζεται σε μια ανάλυση που έδειξε ότι ήταν απίθανο να βελτιωθεί η μνήμη και η νοητική λειτουργία των συμμετεχόντων μέχρι το τέλος των κλινικών δοκιμών και δεν σχετίζονταν με προβλήματα ασφάλειας.
Το aducanumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, που σχεδιάστηκε για να στοχεύει το β-αμυλοειδές, μια πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στους εγκεφάλους ανθρώπων με Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο της νόσου. Το φάρμακο αναπτύχθηκε από τις εταιρείες Biogen και Eisai.
Τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν δοκιμαστεί ανεπιτυχώς περισσότερα από 100 πειραματικά φάρμακα για τη νόσο από μεγάλες διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες: Janssen, Merck, Eli Lilly, Lundbeck.
Μεγάλη μελέτη έδειξε ότι το ποσοστό αποτυχίας στις δοκιμές φαρμάκων για τη νόσο είναι σε επίπεδα ρεκόρ: 99,6%. Το αντίστοιχο ποσοστό στον καρκίνο ανέρχεται σε 81%.
Πάντως, οι ελπίδες παραμένουν καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη 23 πειραματικά φάρμακα, που στοχεύουν τη συγκεκριμένη νόσο. Μερικές στοχεύουν στην πρωτεΐνη βήτα-αμυλοειδούς, η οποία θεωρείται ότι παίζει κυρίαρχο ρόλο. Ακόμη, υπάρχουν και πιο καινοτόμες προσεγγίσεις και στόχοι, όπως αυτοί που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των λιπιδίων και τη διαδικασία φλεγμονής, που υπάρχει στην παθοφυσιολογία της νόσου.
Η νόσος εκτιμάται ότι σήμερα πλήττει 44 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως και το 2050 ο αριθμός τους θα ανέλθει σε 115 εκατ. Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 200.000 άτομα με άνοια και ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000!
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ