Σε αποτυχία οδηγήθηκαν οι κλινικές δοκιμές ενός πολλά υποσχόμενου φαρμάκου για την κατάθλιψη. Πρόκειται για την ουσία rapastinel, το οποίο χορηγείται ενδοφλεβίως και στις αρχικές δοκιμές είχε δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει ασθενείς, που δεν έχουν ανταποκριθεί στις υπάρχουσες θεραπείες.
Όμως, τρεις νέες μελέτες φάσης ΙΙΙ έδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν το πειραματικό φάρμακο δεν είχαν καμία διαφορά, σε σχέση με εκείνους, που πήραν εικονικό φάρμακο.
«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι με αυτά τα αποτελέσματα και είναι μια ζωντανή υπενθύμιση ότι η ανάπτυξη φαρμάκων είναι εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά στην ψυχική υγεία», δήλωσε ο David Nicholson, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της Allergan, που αναπτύσσει το φάρμακο.
Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν σήμερα από κατάθλιψη και παρά τις διαθέσιμες θεραπείες, πολλοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονται σε αυτές και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέα φάρμακα ταχεία έναρξη δράσης. Στην Ελλάδα, επιδημιολογικές μελέτες καταγράφουν αύξηση της μείζονος κατάθλιψης από 3,3% το 2008, σε 6,8% το 2009, 8,2% το 2011 και 12,3% το 2013.
Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, λύπης, απογοήτευσης, κενότητας και διαρκούν αρκετές εβδομάδες, επηρεάζοντας την καθημερινότητα του ανθρώπου. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αριθμός των καταθλιπτικών αυξάνεται ολοένα και περισσότερο και το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου.
Είναι περίπου 2 φορές πιο συχνή στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, επηρεάζοντας ανθρώπους κάθε ηλικίας, κάθε κοινωνικής τάξης, κάθε φύλου, κάθε χώρας, χωρίς να κάνει διακρίσεις.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ