Απίστευτο: Νοσοκομείο θα πληρώνεται ανάλογα με την ποιότητα!
Το ομολογώ. Ο τίτλος μου είναι είναι ολίγον παραπλανητικός. Το νοσοκομείο υπάρχει, αλλά βρίσκεται στην Ολλανδία. Αναρωτιέμαι όμως αφελώς: Γιατί ο ΕΟΠΥΥ να μην πληρώνει τους παρόχους ανάλογα με την ποιότητα; Έτσι, γλυτώνουμε και από τις αδικίες, που προκαλεί το μέτρο του clawback…
Το ολλανδικό νοσοκομείο ονομάζεται Catharina Hospital και εδρεύει στο Αϊντχόφεν. Πρόσφατα, ήλθε σε συμφωνία με μία ασφαλιστική, τη CZ, η οποία προβλέπει πως η ασφαλιστική θα πληρώνει το τμήμα καρδιολογίας του νοσοκομείου ανάλογα με την ποιότητα των υπηρεσιών που αυτό θα προσφέρει!
Πώς θα γίνει αυτό; Η ασφαλιστική θα καταγράφει και θα αξιολογεί την εξέλιξη της υγείας των ασθενών για δύο ολόκληρα χρόνια μετά τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο. Δηλαδή, θα καταγράφονται επιπλοκές, νέες νοσηλείες, μολύνσεις από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κλπ.
Πρόκειται σαφώς για μία «προκλητική» συμφωνία. Και φυσικά μένει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί και ακόμη περισσότερο αν θα αποδώσει. Όπως και να χει όμως, αποτελεί ένα χειροπιαστό παράδειγμα της νέας τάσης, που κυριαρχεί διεθνώς στον τομέα της υγείας και συνοψίζεται στη φράση “Pay for Performance”.
Με απλά λόγια, αυτός που πληρώνει τις υπηρεσίες υγείας (το Κράτος, η ασφαλιστική, ο ΕΟΠΥΥ) συναρτά την αποζημίωση με την απόδοση ενός νέου φαρμάκου, μίας νέας μεθόδου, ενός νέου μηχανήματος κ.ο.κ. Έτσι, έχει “με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια”: • Πρώτον, αφενός διασφαλίζει ότι τα χρήματά του πιάνουν τόπο, ελαχιστοποιώντας τη σπατάλη πόρων και • Δεύτερον, παρέχει κίνητρα στους παρόχους (φαρμακοβιομηχανίες, κλινικές, γιατρούς, εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού κ.λπ.) να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν.
Π.χ. οι φαρμακοβιομηχανίες αναγκάζονται να τεκμηριώσουν ότι τα νέα φάρμακα είναι καλύτερα από τα ήδη διαθέσιμα ή δέχονται να πληρωθούν μόνο για τους ασθενείς, εκείνους που τα νέα φάρμακα έχουν αποτέλεσμα!
Πρόκειται για συναρπαστικές εξελίξεις, οι οποίες προφανώς πηγάζουν από το γεγονός ότι όλες οι χώρες (ακόμη και πιο πλούσιες) έχουν αντικειμενικές δυσκολίες στο να αντιμετωπίσουν το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των νέων τεχνολογιών στην υγεία.
Για παράδειγμα, εδώ και ένα χρόνο, είναι διαθέσιμες διεθνώς και στην Ελλάδα νέα φάρμακα, τα οποία εκριζώνουν τον ιό της ηπατίτιδας C, προσφέροντας πλήρη ίαση στους ασθενείς σε ποσοστό άνω του 95%. Μόνο που οι θεραπείες είναι πανάκριβες, καθώς κοστίζουν γύρω στα 50.000 ευρώ ανά ασθενή!
Έξω λοιπόν συμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές. Κράτη και επιχειρήσεις προσπαθούν να διαχειριστούν το υψηλό κόστος των νέων τεχνολογιών, προσπαθώντας να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των συστημάτων ασφάλισης και υγείας.
Εμείς εδώ είμαστε κυριολεκτικά στον κόσμο μας. Τα τελευταία 24ωρα, στο υπουργείο Υγείας πελαγοδρομούν να βρουν άκρη τι θα γίνει με το μέτρο του clawback στη δαπάνη για φάρμακα των νοσοκομείων – που κλαίγονται ότι τους φόρεσε καπέλο η τρόικα!
Από την άλλη, οι φαρμακοβιομηχανίες αιφνιδιασμένες παρακολουθούν αμήχανες το Κράτος να πνίγεται μέσα στην άγνοια των νέων, αριστερών κυβερνώντων… Βέβαια και οι ίδιες κουβαλούν ενοχές από το αμαρτωλό παρελθόν με το πάρτι της προηγούμενης δεκαετίας. Ενοχές που λειτουργούν παραλυτικά…
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Κυβέρνηση και επιχειρήσεις οφείλουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και από κοινού να μεταπείσουν την τρόικα ότι είναι σε θέση να ελέγξουν το κόστος των φαρμάκων σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ, δίχως επικίνδυνους πειραματισμούς.
Ας δούμε ένα παράδειγμα: Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis έχει αναπτύξει ένα νέο φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια, που ονομάζεται Entresto. Το κόστος του όμως είναι υψηλό, οπότε η ίδια η εταιρεία έχει προτείνει να αποζημιώνεται με ένα σύστημα Pay For Performance.
Ο πρόεδρος της Novartis Ελλάς Riccardo Canevari έχει δηλώσει δημοσίως ότι είναι ανοιχτός σε τέτοιου είδους διαπραγμάτευση και συμφωνία. Τι κάνει το ελληνικό κράτος; Εδώ και 6 μήνες, δεν υπάρχει επιτροπή διαπραγμάτευσης. Και όσο υπήρχε ουδείς τη στήριξε για να κάνει διαπραγματεύσεις… Ιδού η Ρόδος κύριε Ξανθέ!
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ