Μέχρι σήμερα, θεωρούσαμε από μελέτες στην Κίνα ότι η μεταδοτικότητα του κοροναϊού ήταν τέτοια, ώστε κάθε φορέας μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλα 2,2 έως 2,7 άτομα. Τώρα μία νέα έρευνα δείχνει ότι στην πορεία της επιδημίας στην Κίνα ο αριθμός αυτός έγινε 4,7 έως 6,6 άτομα. Δηλαδή, έως και 3 φορές μεγαλύτερος!
Ποια είναι η σημασία της νέας έρευνας; Δείχνει ότι χωρίς αυστηρά μέτρα καραντίνας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο ιός μπορεί να έχει έως και 5 ή και 6 φορές μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την εποχική γρίπη. Γι’ αυτό, λοιπόν, προειδοποιεί κάθε τόσο ο Σ. Τσιόδρας πως αν χαλαρώσουμε και αψηφίσουμε τον ιό, τότε καραδοκεί η καταστροφή…
Η μελέτη έγινε από ομάδα ερευνητών του Los Alamos National Laboratory των ΗΠΑ. Οι ερευνητές προσπάθησαν να υπολογίσουν το λεγόμενο βασικό αριθμό αναπαραγωγής του νέου ιού, που είναι γνωστός ως αριθμός R0 κατά την επιδημία στην Κίνα. Στην επιδημιολογία, ο αριθμός αυτός είναι μία βασική παράμετρος διότι περιγράφει πόσα άτομα αναμένεται να κολλήσουν από ένα μολυσμένο άνθρωπο.
Ο αριθμός αυτός δεν είναι σταθερός. Μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα, ανάλογα με τις συνθήκες, που επικρατούν κάθε φορά. Ο βασικός σκοπός των υγειονομικών αρχών είναι να μειώσουν αυτόν τον αριθμό τόσο ώστε να εξαλείψουν την επιδημία. Είναι φανερό ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν αυτόν ακριβώς το σκοπό: να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων, που μολύνονται από κάποιον μολυσμένο άνθρωπο.
Αρχικές μελέτες, που είχαν δημοσιευτεί στο JAMA στις 28 Φεβρουαρίου και βασίζονταν σε στοιχεία από τη Wuhan, είχαν δείξει ότι ο αριθμός αυτός για τον νέο κοροναϊό ήταν κάπου μεταξύ 2 έως 3. Για να έχουμε μία εικόνα, η εποχική γρίπη έχει R0 ίσο με 1,3. Δηλαδή, από την αρχή φαινόταν ότι ο νέος κοροναϊός θα ήταν περίπου 2 φορές πιο μεταδοτικός από την εποχική γρίπη. H νέα μελέτη δείχνει ότι έγινε 5 φορές πιο μεταδοτικός από τη γρίπη!
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πιο αναλυτικά δεδομένα για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στην Κίνα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Μάλιστα, ιχνηλάτησαν σχολαστικά όλα τα δεδομένα, που τους αφορούσαν και τις επαφές τους.
Με βάση τις αναλύσεις αυτές, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο μέσος χρόνος επώασης του ιού, δηλαδή, ο χρόνος που μεσολαβεί από τη μόλυνση μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι 4,2 ημέρες (μέχρι σήμερα αναφέρονταν ως 5 ημέρες) με εύρος από 3,5 έως 5,1 ημέρες.
Ακόμη, οι ερευνητές βρήκαν ότι μετά τις 18 Ιανουαρίου, μειώθηκε σημαντικά ο χρόνος, που μεσολαβούσε από την εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι την ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο. Μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο χρόνος αυτός ήταν 5,5 ημέρες, ενώ στη συνέχεια μειώθηκε σε μόλις 1,5 ημέρα!
Ως πιθανή εξήγηση για την αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού, οι ερευνητές αναφέρουν ότι πιθανότητα η αργία του Νέου Έτους στην Κίνα, όπου εκατ. άτομα ταξιδεύουν στη χώρα ίσως να έπαιξε ρόλο. Ίσως οι συνθήκες διαβίωσης στη Wuhan, όπου πολλά άτομα ζουν κάτω από την ίδια στέγη, να έπαιξε επίσης ρόλο.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ