«Στα χαρτιά» παραμένει 6 μήνες μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, η κυβερνητική δέσμευση για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ και των υπόλοιπων Ταμείων, εξαντλώντας την υπομονή και τις αντοχές των παρόχων ιδιωτικής υγείας.
Ο ρυθμός αποπληρωμής των φυσικοθεραπευτών είναι ενδεικτικός: Για τα παλαιά ταμεία, που δεν είναι στην πλήρη αρμοδιότητα και τον έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, δεν έχει ξεκινήσει καμιά διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ για τα ταμεία που είναι στην ευθύνη και τον έλεγχο του ΕΟΠΥΥ (π.χ. ΟΠΑΔ), παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση.
«Οι φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι έχουν να λαμβάνουν από το 2010, παρακολουθούν με αγωνία και… θαυμασμό την ανικανότητα των υπηρεσιών, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (πληρωμή ΕΦΚΑ, φορολογικών υποχρεώσεων κλπ)» λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Πέτρος Λυμπερίδης.
Καταγγέλλει, παράλληλα, απαράδεκτη ολιγωρία για τον περίφημο συμψηφισμό του 10% για τα οφειλόμενα των ετών 2012-15 με τις επιστροφές των παρόχων λόγων υπερβάσεων (rebate-clawback). «Η απόδοση πιθανών θετικών διαφορών δεν έχει καν αρχίσει» αναφέρει σχετικά.
«Γιατί οι φυσικοθεραπευτές πρέπει να προσφέρουν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους, όταν το Κράτος δεν διαθέτει τα αναγκαία κονδύλια προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τους;» αναρωτιέται ο πρόεδρος του ΠΣΦ, υπογραμμίζοντας πως ο κλάδος με αυτές τις ρυθμίσεις υποχρεώνται στην παροχή δωρεάν εργασίας για 4 μήνες το χρόνο.
Στο μεταξύ, η καταληκτική ημερομηνία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ πλησιάζει (30 Ιουνίου), με την αγωνία να χτυπά «κόκκινο» μπροστά στο ενδεχόμενο να παρέλθει δίχως αποτέλεσμα, αφού οι φυσικοθεραπευτές πληρώθηκαν τελευταία φορά στις 20 Απριλίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΣΦ, σε περίπτωση που δεν τηρηθεί το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, δεδομένου του σκαλώματος με το συμψηφισμό και τη μη απόδοση των δεδουλευμένων, ο κλάδος θα δει το χρώμα του χρήματος όταν πλέον… θα έχουν σφίξει οι ζέστες.
«Η οικοδόμηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης πρέπει να είναι αυτοσκοπός, γιατί είναι χαρακτηριστικό προηγμένων κρατών, που σέβονται τον πολίτη και τα δικαιώματά του», καταλήγει ο κος Λυμπερίδης, καλώντας τα συναρμόδια υπουργεία και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να βρουν άμεσα λύση, για να ξεπεραστεί ο σκόπελος και να κινηθούν ταχύτερα τα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ