Έξι δόσεις και όχι πέντε, που ίσχυε μέχρι πρότινος, θα μπορούν να εξαχθούν από κάθε φιαλίδιο του εμβολίου της Pfizer. Αυτό προβλέπει νέα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από αύριο και στην Ελλάδα.
Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η χώρα μας είχε προετοιμαστεί και είναι ήδη έτοιμα το πληροφοριακό σύστημα και η εφοδιαστική αλυσίδα. Ακόμη, έκανε γνωστό ότι η χώρα μας παρέλαβε λιγότερες δόσεις από όσες είχαν προβλεφθεί από τη Pfizer, αλλά πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει διαβεβαιώσει ότι το κενό θα καλυφθεί από την επόμενη εβδομάδα. διαβεβαίωσε ότι είναι εξασφαλισμένες οι δεύτερες δόσεις για όλους όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση.
Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι όποιος έχει λάβει μήνυμα SMS για ραντεβού, πρέπει να απαντήσει στο μήνυμα. Αν δεν το κάνει, δεν χάνει τη σειρά του, μπορεί να το επιβεβαιώσει μέσω φαρμακείου ή ΚΕΠ. Αλλαγή ραντεβού μπορεί να γίνει μέχρι και 72 ώρες πριν. Όσοι δεν προσήλθαν για οποιονδήποτε λόγο και θέλουν να ξανακλείσουν ραντεβού μπορούν να το κάνουν. Όμως, το ραντεβού θα είναι μετά από ένα μήνα.
Επιπλέον, στάθηκε στο γεγονός ότι, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, το Σάββατο προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα το 95% των ηλικιωμένων, που είχαν κλείσει ραντεβού. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η επόμενη ηλιακή ομάδα που θα κληθεί να εμβολιαστεί είναι τα άτομα ηλικίας 80-85 ετών. Όταν ρωτήθηκε πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των νεότερων ατόμων, ανέφερε ότι αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα στην παράδοση των δόσεων, αυτό μπορεί να γίνει στο τέλος του δεύτερου τριμήνου.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μ. Θεοδωριδου αναφέρθηκε στους θανάτους ηλικιωμένων, που παρατηρήθηκαν μετά εμβολιασμό στη Νορβηγία. Πριν από λίγες ώρες, ο οργανισμός φαρμάκων της χώρας αποφάνθηκε ότι οι θάνατοι δεν είχαν καμία συσχέτιση με τον εμβολιασμό.
Υπό κανονικές συνθήκες καταγράφονται 400 θάνατοι την εβδομάδα στις ηλικίες αυτές στη Νορβηγία. Ακόμη, σε άλλες χώρες δεν έχουν παρουσιαστεί τέτοιου είδους περιστατικά, παρόλο που έχουν γίνει εκατ. εμβολιασμοί. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη γίνει 4 εκατ. εμβολιασμοί. Πάντως, η παρακολούθηση των ανεπιθύμητων ενεργειών ενός εμβολίου συνεχίζεται και μετά την έναρξη εφαρμογής τους, καθώς μπορεί να εντοπιστούν σπάνιες παρενέργειες.
Η καθηγήτρια τόνισε πως το εμβόλιο της Pfizer δεν μπορεί να προκαλεί τη νόσο, όπως ακούγεται. Όπως είπε, τα εμβόλια mRNA λόγω της τεχνολογίας τους δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν τη νόσο. Αν κάποιος εμβολιαστεί και νοσήσει, τότε το πιθανότερο είναι ότι είχε κολλήσει τον ιό λίγο πριν εμβολιαστεί. Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να βγει θετικό rapid τεστ μετά τον εμβολιασμό.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ