Κλαίει και οδύρεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση ότι η τρόικα της φόρεσε την εφαρμογή clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα – ένα μέτρο που είναι δυνατόν να προκαλέσει κραχ στην περίθαλψη σοβαρών ασθενειών. Όμως, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έβγαλε μόνη της τα μάτια της με μια γκάφα ολκής!
Η γκάφα συνέβη ως εξής: Στις επαφές που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια με τους επιτελείς του υπουργείου Υγείας, η ελληνική πλευρά έθεσε ως θέμα ένα μέρος από τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους να μην δίνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά μόνο από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων.
Ως συνήθως, οι τροϊκανοί δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεν αντέδρασαν. Άλλωστε, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το κόστος και όχι ο τρόπος διανομής, θεωρώντας εύλογα ότι αν τα φάρμακα αυτά χορηγηθούν από το ΕΣΥ, τότε θα μειωθεί ανάλογα η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για το 2016.
Έλα όμως που όπως φαίνεται οι τροϊκανοί δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι η εν λόγω δαπάνη ύψους περίπου 250 εκατ. για το 2015 δεν συμπεριλαμβάνονταν στη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, αλλά ήταν ξεχωριστή. Πρακτικά, αποδεικνύεται ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν επιμελώς αποκρύψει τη δαπάνη αυτή!
Σας δίνω ορισμένους αριθμούς για να δούμε το μέγεθος της γκάφας. Ο προϋπολογισμός για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ είναι περίπου 1,945 δις ευρώ και συμπεριλαμβάνει περίπου 700 εκατ. ευρώ που αφορούν επίσης αρκετά φάρμακα υψηλού κόστους.
Πρόκειται για σκευάσματα των οποίων η χρήση δύναται να ξεκινήσει σε νοσοκομείο και να συνεχιστεί εκτός αυτού (παράγραφος 2- άρθρο 11 υπουργικής απόφασης 3457/16.01.2014). Η ίδια απόφαση όμως περιλαμβάνει στην παράγραφο 1 και άλλα σκευάσματα, τα οποία περιγράφονται ότι είναι μόνο για νοσοκομειακή χρήση. Αυτά τα τελευταία λοιπόν φαίνεται ότι είχαν μπει κάτω από το χαλί…
Από την άλλη, η δαπάνη των νοσοκομείων για φάρμακα είναι περίπου 500 εκατ. για το 2015, έναντι περίπου 570 εκατ. το 2014 και 660 το 2013, ενώ το 2009 είχαν ανέλθει σε 1,5 δις!
Το θέμα λοιπόν είναι ότι τώρα οι τροϊκανοί πίεσαν την ελληνική κυβέρνηση και πέρασε ως προαπαιτούμενο στο νόμο 4346, που ψηφίστηκε πρόσφατα, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 2 δις μια ρύθμιση, η οποία αναμένεται να προκαλέσει σοκ στα νοσοκομεία.
Η ρύθμιση προβλέπει ότι η δαπάνη των νοσοκομείων για φάρμακα θα είναι 570 εκατ. το 2016, 550 εκατ. το 2017 και 530 εκατ. το 2018, συμπεριλαμβάνοντας όμως τα φάρμακα της παραγράφου 1, η δαπάνη των οποίων για το 2015 είναι 250 εκατ.!
Η ίδια ρύθμιση προβλέπει ότι αν έχουμε υπέρβαση αυτού του κλειστού προϋπολογισμού, τότε αυτό θα επιστραφεί από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες (clawback). Αφήνω κατά μέρος προς στιγμή το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρά νομικά και πρακτικά προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου και έρχομαι στην ουσία: Αν του χρόνου οι δαπάνες παραμείνουν οι ίδιες, τότε υπάρχει πιθανότητα οι φαρμακοβιομηχανίες να επιστρέψουν 250-300 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ ήδη σε ετήσια βάση οι φαρμακοβιομηχανίες καλούνται να επιστρέψουν με διάφορα είδη εκπτώσεων και επιστροφών περίπου 700 εκατ. ευρώ στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Δηλαδή, με βάση όσα έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, θα έχουμε ένα σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης στο οποίο το Κράτος και ο ΕΟΠΥΥ θα προσφέρουν συνολικά 2,5 δις ευρώ και οι φαρμακοβιομηχανίες άλλο 1 δις. Ακόμη, σήμερα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη για φάρμακα είναι περίπου 1,3 δις ευρώ!
Πόσο βιώσιμο είναι ένα τέτοιο σύστημα; Αργά ή γρήγορα κάποιες επιχειρήσεις είτε θα πάψουν να φέρνουν στην Ελλάδα τα νέα τους φάρμακα, είτε θα φύγουν τελείως από τη χώρα! Για νέες επενδύσεις, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, ούτε λόγος…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ