Όλοι αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις της “ιατρικής μετανάστευσης”: μεγάλη έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών σε μια σειρά από ειδικότητες, ένδεια στην επαρχία ακόμη και σε Νοσοκομεία πρώτης γραμμής στο Λεκανοπέδιο. Ποιος θα πάει, άλλωστε, για ειδικότητα στην επαρχία όταν υπάρχουν κλινικές με μόνο έναν (1) ειδικευμένο γιατρό;
Κατά την πολιτική ηγεσία, το μεταναστευτικό αυτό ”ρεύμα” έχει αρχίσει να αντιστρέφεται. Για τους γιατρούς, η δήλωση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η παράταση εργασίας των ειδικευόμενων γιατρών, μετά τη λήψη τίτλου ειδικότητας, αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό το έλλειμμα.
Σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ακόμα και στα πιο κεντρικά νοσοκομεία το 20% των θέσεων είναι εντελώς κενές (λείπουν αναισθησιολόγοι, ουρολόγοι, ΩΡΛ, αιματολόγοι, βιοπαθολόγοι, θωρακο-καρδιο-αγγειοχειρουργοί, γενικοί χειρουργοί) και το 20% των ειδικευόμενων είναι σε παράταση*. Ενδεικτικά, αναφέρει ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:
”Τι ανακάλυψαν οι κυβερνήσεις μπροστά στην έλλειψη ειδικευομένων; Την παράταση μέχρι 2 ή και περισσότερα χρόνια. Να βγάζουν δουλειά ειδικευμένου με μισθό ειδικευομένου. Να είναι οι γιατροί σε ανασφάλεια. Να μην τους αναγνωρίζουν στοιχειώδη δικαιώματα στην ισοτιμία και στη σταθερή δουλειά” τονίζει η ΕΙΝΑΠ.
Χαρακτηριστικό είναι πως ο μισθός του ειδικευόμενου γιατρού δεν ξεπερνά τα 960 ευρώ το μήνα και το ωρομίσθιο εφημερίας τα 2,5 ευρώ, για 8 εφημερίες το μήνα κατά μέσο όρο και απίστευτη γραφειοκρατία που επεκτείνει το ωράριο εργασίας τους στις 10 αντί στις 7 ώρες, καθημερινά.
Ολοκληρώνοντας κανείς την ειδικότητα, ”ανοίγει” την πόρτα της εργασιακής ανασφάλειας. Το καλύτερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει είναι να γίνει επικουρικός, μετά να απολυθεί και να ξανακάνει αίτηση για επικουρικός, μέχρι να ανοίξει κάποια μικρή «τρύπα» για προκήρυξη μόνιμης θέσης. Γι’ αυτό, όπως εξηγεί η ΕΙΝΑΠ, πολλοί νέοι γιατροί εγκαταλείπουν τη χώρα και πάνε στο εξωτερικό πριν καν αρχίσουν την ειδικότητα.
Στο μεταξύ, ανησυχητικές διαστάσεις αρχίζει και παίρνει η εφαρμογή της εφημερίας τομέα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στην ΕΙΝΑΠ τελευταία ειδικευόμενοι χειρουργοί αναγκάζονται από διοικητές, διευθυντές, κλπ. να εφημερεύσουν για ΩΡΛ κλινική. Αντίστοιχα, ειδικευόμενοι ορθοπεδικοί να εφημερεύσουν για ουρολογική κλινική και πάει λέγοντας.
”Οι νέοι γιατροί δεν είναι «μπαλάκι κανενός»!” προειδοποιεί η ΕΙΝΑΠ, για την οποία οι αιτίες του φαινομένου της ιατρικής μετανάστευσης είναι γνωστές κι επομένως είναι σαφές ποιες θα πρέπει να είναι και οι λύσεις.
*Τα στοιχεία συνέλεξε για λογαριασμό της ΕΙΝΑΠ, η ΔΗΠΑΚ Γιατρών.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ