Αν αποφασίσετε να μην εμβολιάσετε το παιδί σας να θυμάστε ότι:
-Αν το παιδί σας αρρωστήσει και αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, πρέπει να αναφέρετε στο ιατρικό προσωπικό που θα το εξετάσει (ιατρείο, κλινική, νοσοκομείο, οδοντίατρο κλπ), ότι δεν το έχετε εμβολιάσει.
– Αν νοσήσει από νόσο που προλαμβάνεται με εμβολιασμό, κάποια παιδιά και ενήλικες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν κινδυνεύουν να πεθάνουν αν τους μεταδώσει το νόσημα (πχ κάποιο παιδί ή ενήλικας με καρκίνο, με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, εγκυμονούσες γυναίκες κλπ).
– Το παιδί σας δεν μπορεί να πάει στον παιδικό σταθμό ή το σχολείο, ή ακόμα και να συμμετέχει σε ομαδικά αθλήματα, αν υπάρξει επιδημία με νόσημα που προλαμβάνεται με εμβόλιο.
-Ανάλογα με την νόσο μπορεί να μην είναι δυνατόν να αποφύγει να την κολλήσει. Για παράδειγμα ο ιός της ιλαράς παραμένει στις επιφάνειες και στον αέρα για μέχρι και δύο ώρες. Κάποιος που δεν έχει εμβολιαστεί μπορεί να κολλήσει ιλαρά και μόνο που θα μπει στο δωμάτιο.
-Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε εκτός Ελλάδος, βάζετε το παιδί σας σε πολύ μεγάλο κίνδυνο να κολλήσει κάποια από τις νόσους που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό.
-Επειδή δεν ακούτε και δεν διαβάζετε για παιδιά που νόσησαν από κάποια από αυτές τις νόσους στην Ελλάδα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιδημίες σε άλλες χώρες. Με ένα διεθνές ταξίδι τα νοσήματα αυτά είναι μόνο μια διαδρομή μακριά.
-Αν το παιδί σας πάει κατασκήνωση είναι απαραίτητο και ζητείται να έχει εμβολιαστεί.
-Αν το παιδί σας φοιτήσει σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, είναι απαραίτητο και θα ζητηθεί να προσκομίσει ως δικαιολογητικό για την εγγραφή του την καρτέλα εμβολιασμών.
Πηγή: childrencare.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ