Στην Επιτροπή Αξιολόγησης έχει κολλήσει σημαντική νέα θεραπεία υψηλού κόστους για την ημικρανία, αναγκάζοντας τους ασθενείς να την πληρώνουν από την τσέπη τους.
Ένας στους επτά συνανθρώπους μας πάσχει από ημικρανία, καθηλώνεται δηλαδή από οξύ έντονο πόνο, που συνοδεύεται μια σειρά από συμπτώματα, όπως ναυτία, εμετούς, δυσανεξία σε φως, ήχους ή οσμές. Οι συνέπειες είναι σοβαρές. Η καθημερινότητα καθίσταται Γολγοθάς και συχνά ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είτε δεν είναι ο κατάλληλος είτε δεν επιτυγχάνει να ανακουφίσει ή να προλάβει το φαινόμενο. Το 15% των ημικρανικών ασθενών στην Ελλάδα αντιμετώπισαν εργασιακά προβλήματα λόγω της πάθησης τους. Χρειάστηκε να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους, ακόμη και να παραιτηθούν, ενώ υπήρξαν και άτομα που απολύθηκαν… Το ποσοστό εκτινάσσεται στο 30% σε εκείνους που πάσχουν από χρόνια ημικρανία, όσων δηλαδή έχουν πάνω από μισές ημέρες του μήνα συμπτώματα, σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδας.
Η ημικρανία πλήττει ανθρώπους όλων των ηλικιών, ακόμη και παιδιά, άνδρες και γυναίκες, με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες, όμως. Παρόλα αυτά, μόλις το 10% των ασθενών ζητάει βοήθεια και ακόμα πιο σπανία συμμορφώνεται με τη φαρμακευτική αγωγή. Βέβαια, ο λόγος της μη συμμόρφωσης συχνά σχετίζεται και με την αγωγή, η οποία μπορεί να μην είναι πάντα επιτυχημένη.
Βάσει έρευνας του Συλλόγου σε 1000 ημικρανικούς ασθενείς, σχεδόν 1 στους 2 που έλαβε κλασική φαρμακευτική θεραπεία για την ημικρανία τη διέκοψε, είτε λόγω παρενεργειών είτε λόγω της αναποτελεσματικότητας της.
Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί μια σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση της ημικρανίας. Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε από το Σύλλογο με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Ημικρανία (12 Σεπτεμβρίου), ήδη κυκλοφορούν μονοκλωνικά αντισώματα και δοκιμάζεται ακόμη ένα, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσουν και άλλα φάρμακα, πέραν των μονοκλωνικών όπως τα Gepants και τα Ditans, που θα έρθουν να ενισχύσουν τη θεραπευτική φαρέτρα, δίπλα στις τριπτάνες.
Στο στόχαστρο της αντι-ημικρανικής έρευνας βρίσκεται το μόριο CGPR και ο υποδοχέας του. «Έτσι έχουν αναπτυχθεί και αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα λεγόμενα μικρά χημικά μόρια, η κατηγορία των οποίων ονομάζεται Gepants», ανέφερε ο Δρ Μανώλης Δερμιτζάκης, Νευρολόγος, Διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και επιστημονικός σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών. Όπως εξήγησε δύο εξ αυτών θα είναι για την αντιμετώπιση του πόνου και ένα για την προληπτική χρήση. «Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται επίσης να κυκλοφορήσουν και άλλα καινούργια φάρμακα για την αντιμετώπιση του ημικρανικού πόνου την ώρα της κρίσης, τα λεγόμενα Ditans», πρόσθεσε ο κ. Δερμιτζάκης. Τα εν λόγω φάρμακα μάλιστα ενδείκνυνται και για ασθενείς με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνους, για τους οποίους τα βασικά φάρμακα κατά της ημικρανίας, οι τριπτάνες έχουν αντένδειξη. Βέβαια, η κατηγορία των τριπτανων αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ελλείψεων. Τα τελευταία χρόνια έχουν αποσυρθεί κάποιες ενώ άλλες βρίσκοτναι με δυσκολία, όπως εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης.
Αποτελεσματική λύση για την ημικρανία θεωρούνται και τα μονοκλωνικά αντισώματα, που πρόσφατα προστέθηκαν στη θεραπευτική φαρέτρα. Τα εν λόγω φάρμακα δρουν προφυλακτικά, εξουδετερώνοντας των CGPR και τον υποδοχέα του. Όπως εξήγησε ο Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος και Επιστημονικός Σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών, τα φάρμακα αυτά χορηγούνται με τη μορφή υποδόριας ένεσης μία με δύο φορές το μήνα ή ανά τρίμηνο. Αφορά ασθενείς που παρουσιάζουν ημικρανία για 4 ή περισσότερες ημέρες το μήνα και χρειάζονται προληπτική θεραπεία, καθώς και σε περιπτώσεις κατάχρησης αναλγητικών, ενώ μπορούν να επιτύχουν και σε ασθενείς που έχουν αποτύχει σε 2 ή και 3 διαφορετικές θεραπείες. Μάλιστα, έχουν μικρό ποσοστό εμφάνισης παρενεργειών, «ήπιες και καλά ανεκτές» και το δοσολογικό τους σχήμα φαίνεται να ευνοεί τη συμμόρφωση καθώς η λήψη κρίνεται εύκολη και συνεπής. Στην Ευρώπη κυκλοφορούν 3 τέτοια φάρμακα, στην Ελλάδα εδώ μερικούς μήνες, ένα εξ αυτών, ενώ άλλο ένα δοκιμάζεται. Συνοδεύονται, άλλωστε, με υψηλό κόστος.
Οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα κυκλοφορούν στις ΗΠΑ εδώ και 1,5 έτος, όπου την έχουν λάβει περισσότεροι από 330 χιλιάδες ασθενείς. Στην Ελλάδα, 5 ερευνητικά κέντρα συμμετείχαν σε 1 ή και περισσότερες κλινικές μελέτες για την ανάπτυξη των φαρμάκων, αποκτώντας εμπειρία στις νέες θεραπείες έως και 4 ετών. Στις 3 μελέτες το έλαβαν περίπου 20-25 ασθενείς και εκτιμάται ότι από το Φεβρουάριο που διατίθεται μια εξ αυτών στην Ελλάδα (κατόπιν παραγγελίας σε Φαρμακείο και με ιατρική συνταγή) την έχουν αγοράσει 30 με 40 ασθενείς.
Βέβαια, το υψηλό κόστος των θεραπειών την καθιστά απαγορευτική για το μέσο ασθενή. 534 ευρώ η δόση, με κάποιους ασθενείς να χρειάζονται ακόμη και 2 δόσεις το μήνα, ενώ η θεραπεία πρέπει αν επαναλαμβάνεται κάθε 28 ημέρες. Όσοι την έλαβαν, ωστόσο, είτε την πλήρωσαν από την τσέπη τους είτε την κάλυψε η ιδιωτική τους ασφάλιση, σύμφωνα με τον κ. Βικελή. Η θεραπεία μπορεί να έχει μπει στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, αλλά ακόμη περιμένει στην ουρά για να αξιολογηθεί και να προχωρήσει στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, ώστε να ενταχθεί στη Θετική Λίστα, με τα φάρμακα που αποζημιώνονται. Εν ολίγοις, ενώ υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να κρατήσουν τους ασθενείς στην εργασία τους και να μειώσει τις επισκέψεις τους σε γιατρούς και νοσοκομεία, η πρόσβαση σε αυτές είναι γεμάτη εμπόδια. «Η πρώτη εταιρεία έχει καταθέσει φάκελο εδώ και αρκετούς μήνες στην Επιτροπή. Θα έπρεπε να έχει βγει η απόφαση», ανέφερε με νόημα ο Γ.Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Ασθενών, Κ. Μπίλιας.
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο κ. Βικελής, οι εν λόγω μονοκλωνικές θεραπείες δεν αφορούν το σύνολο των ημικρανικών ασθενών. Αντιθέτως, η συγκεκριμένη χορηγείται υπό προϋποθέσεις σε κάποιους ασθενείς, με σοβαρή συχνότητα της νόσου και για τους οποίους οι υπόλοιπες θεραπείες έχουν αποτύχει. «Άρα δεν τίθεται θέμα ανεξέλεγκτης κρίσης», συμπλήρωσε ο κ. Βικελής.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ