Αντιμέτωποι με παρόμοιο δίλημμα εκείνου που τους είχε τεθεί το 2014 επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, βρίσκονται οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί και οδοντίατροι των άρθρων 16 & 17 του Ν.4238/2014, καθώς θα κληθούν με συνοπτικές διαδικασίες να επιλέξουν μεταξύ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ΠΑΑ) και του ιδιωτικού ιατρείου.
Ο Ανδ. Ξανθός είχε αφήσει στο πρόσφατο παρελθόν να διαφανεί ότι ενστερνίζεται το αίτημα να υπάρξει ένα ικανό μεταβατικό στάδιο πριν την καθολική εφαρμογή του καθεστώτος της ΠΑΑ στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ). Με νομοσχέδιο που έθεσε σε Διαβούλευση (εδώ) όμως, δίνει προθεσμία μόλις 7 μηνών στους ελευθεροεπαγγελματίες για να δηλώσουν την προτίμησή τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να επιλέξουν το ιδιωτικό ιατρείο που αποτελεί επένδυση ζωής. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε οι δομές θα δεχτούν σοβαρότατο πλήγμα.
Καταρχήν θα βρεθούν ξαφνικά με πολύ λιγότερο προσωπικό. Το κενό σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί παρά να κληθούν να το καλύψουν επικουρικοί γιατροί, δηλαδή εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, δηλαδή πάλι γιατροί διαφορετικών ταχυτήτων. Συνάμα, το σύστημα θα βρεθεί με γιατρούς η εμπειρία των οποίων θα είναι μικρή, αφού οι παλαιότεροι θα έχουν αποχωρήσει. Υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα εδώ. Η εμπειρία από τις προκηρύξεις για τους επικουρικούς γιατρούς έδειξε δύο πράγματα: πρώτον ότι οι διαδικασίες πλήρωσης των θέσεων συνεχίζουν να καθυστερούν δραματικά και δεύτερον ότι το ενδιαφέρον για τα επαρχιακά νοσοκομεία είναι εξαιρετικά μικρό. Δεδομένου πως ο αρμόδιος υπουργός έχει αφήσει το παράθυρο ανοιχτό για μετακινήσεις προσωπικού από και προς τα Νοσοκομεία και το ΠΕΔΥ (εδώ), το πιθανότερο είναι πως το ενδιαφέρον των επικουρικών θα είναι μικρό και για τις Μονάδες του ΠΕΔΥ. Τi θα γίνει τότε; Με λίγα λόγια, ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση κινδυνεύει να οδηγήσει σε τελείως αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.
Αξίζει να επισημανθεί δε, ότι ενώ η ΠΑΑ τέθηκε σε Διαβούλευση παραμένει σε εκκρεμότητα η κρίση όσων γιατρών κι οδοντιάτρων υπηρετούν στο ΠΕΔΥ και δεν έχουν κριθεί (εδώ), καθώς και η επαναπρόσληψη και κρίση όσων έχουν δικαστικές θετικές αποφάσεις και θα έπρεπε να έχουν προσληφθεί έως σήμερα. Σημειώνεται επίσης ότι εκκρεμεί και η διαδικασία πληρωμής των γιατρών και οδοντιάτρων με ΠΑΑ, η οποία ήδη έχει καθυστερήσει σημαντικά.
Κι αν τα θολά σημεία που εμπεριέχει η Κυβερνητική πρόταση κάνουν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού-Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) ΠΕΔΥ να την αντιμετωπίζει με επιφύλαξη στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η διατύπωση της παραγράφου 4ββ (άρ. 28) αποτελεί casus belli. Με την επίμαχη διάταξη ζητείται από όσους ενδιαφέρονται να υποβάλλουν αίτηση ένταξης σε οργανική θέση του ΠΕΔΥ να παραιτηθούν από κάθε νομική αξίωσή τους για να αναλάβουν υπηρεσία. Η απαράδεκτη αυτή διάταξη «αντίκειται ευθέως στο άρθρο 20 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα έννομης προστασίας κάθε έλληνα πολίτη» τονίζει η Ομοσπονδία και ζητά την κατάργησή του.
Για όλα τα προαναφερόμενα η ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ θα συνεδριάσει σε Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη για να εκτιμήσει την κατάσταση.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ