Σε μία αμφιλεγόμενη απόφαση αναφορικά με την ασφάλεια των εμβολίων κατέληξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αφορμή την εκδίκαση της έφεσης ενός Γάλλου ο οποίος είχε μηνύσει τη Sanofi-Pasteur θεωρώντας την υπεύθυνη για την ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας, ένα χρόνο μετά τον εμβολιασμό του κατά της ηπατίτιδας Β.
Η προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας είχε απορριφθεί, καθώς το δικαστήριο δεν βρήκε καμία επιστημονική απόδειξη ή έστω κάποια στοιχεία που να συνέδεαν το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β με την σκλήρυνση κατά πλάκας. Παρά την έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θεώρησε ότι υπάρχουν στοιχεία αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα του συμβάντος και συγκεκριμένα: α) το χρονοδιάγραμμα εμφάνισης της νόσου (δηλαδή το αν η ασθένεια εμφανίζεται μετά τον εμβολιασμό), β) το ιστορικό καλής υγείας του ατόμου και η απουσία αυτής της ασθένειας πριν από τον εμβολιασμό και γ) το ότι δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή κανένας συγγενής εξ αίματος του ασθενούς δεν υπέφερε από αυτή την ασθένεια.
Με βάση τα ανωτέρω, αποφάσισε ότι εάν ένα άτομο που έλαβε ένα εμβόλιο ήταν καλά στην υγεία του πριν κάνει το εμβόλιο ή δεν είχε προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό της νόσου (σ.σ. για την οποία έγινε το εμβόλιο) και ασθένησε μετά από το εμβόλιο, σε συνδυασμό με το εάν ένας σημαντικός αριθμός παρόμοιων κρουσμάτων της νόσου καταγραφεί σε άλλα άτομα που λαμβάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο, τότε αυτό το εμβόλιο μπορεί να είναι θεωρηθεί ως η αιτία που νόσησε το άτομο.
«Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν πέρασε από βάσανο, καθώς αδικεί την προστασία της Δημόσιας Υγείας» σχολιάζει στο Virus, o πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας, υπενθυμίζοντας ότι ο εμβολιασμός αποτελεί αποδεδειγμένα μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, καθώς προλαμβάνει ετησίως περίπου 2 με 3 εκατομμύρια θανάτους.
Πράγματι, η εφαρμογή στρατηγικών εμβολιασμού τα προηγούμενα 30 έτη οδήγησε σε σημαντικά επιτεύγματα. Είναι χαρακτηριστικό πως η Ευρωπαϊκή Ήπειρος ανακηρύχθηκε το 2002 ελεύθερη πολιομυελίτιδας, ενώ την περασμένη δεκαετία τα κρούσματα ιλαράς μειώθηκαν πάνω από 90%, γεγονός το οποίο δείχνει πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι στρατηγικές εμβολιασμού.
Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, προκειμένου το Δικαστήριο να αποφανθεί για ένα επιστημονικό θέμα για το οποίο δεν είχε τις γνώσεις χωρίς να αδικήσει τις ελευθερίες του ατόμου, εκφράζει την επιφύλαξή του για το μέλλον, σε μια περισσότερο πολιτική παρά επί της ουσίας απόφαση.
«Κάνοντας το χρησμό της Πυθίας, το δικαστήριο απέφυγε να δώσει μια σοβαρή απάντηση, αφήνοντας τελικά έμμεσες υποψίες ότι τα εμβόλια δεν είναι αθώα παρενεργειών» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η απόφαση αυτή ενδέχεται να μεταφραστεί ανάποδα από τους υπέρμαχους του αντιεμβολιαστικού lobby σταματώντας τους εμβολιασμούς, με κίνδυνο την επανεμφάνιση σοβαρών νοσημάτων» καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΛΠΑΙΔΑΤΤ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β έχει εγκριθεί και χρησιμοποιηθεί για πάνω από τρεις 10ετίες κι έχει θεωρηθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.
Σάλος αντιδράσεων από τους εκπροσώπους της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας
Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες στον τομέα αυτό, η ανωτέρω απόφαση μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο κοινό και να πλήξει τον σωτήριο κανόνα των εμβολιασμών, κάτι που θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση ασθενειών, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με εμβόλια.
Ο καθηγητής Tony Fox από την επιστημονική ομάδα φαρμακευτικής ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο αποκλείει τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου και της ασθένειας και αυτή η απόφαση θα μπορούσε να είναι δυνητικά καταστροφική για την ανάπτυξη νέων εμβολίων και φαρμάκων.
Ακόμη, ένας άλλος ειδικός προέβη στην παρατήρηση ότι αν όλα αυτά ήταν αληθή, τότε γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ; Το μοναδικό κριτήριο το οποίο είναι επιστημονικά αποδεκτό, πρόσθεσε, είναι η παρουσία πολλών παρόμοιων περιπτώσεων που θα μπορούσαν να εμπλέκουν το εμβόλιο.
Ειδικοί επιστήμονες και γιατροί επαναλαμβάνουν ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές, τονίζοντας ότι όσοι αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους θέτουν σε κίνδυνο τα ίδια και ολόκληρη την κοινωνία. Πρόκειται για επιστημονικό και όχι νομικό ζήτημα, να αποδειχθεί ή να διαψευσθεί κατά πόσο ένα εμβόλιο θα μπορούσε να κατηγορηθεί για μια ασθένεια, αποφαίνονται καταλήγοντας.
Για το ιστορικό της υπόθεσης, η Sanofi Pasteur αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα εμβόλιά της είναι “ασφαλή και αποτελεσματικά και προστατεύουν από λοιμώδη νοσήματα”.
Πηγή: docmed.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ